PDL лазер при третиране на васкуларни и неваскуларни проблеми

0

Д-р Фирас Ал-Ниаими, дерматолог и консултант по дерматология във Великобритания, разказва за приложението на Pusled Dye Laser (PDL). Основната характеристика на PDL е, че светлината, която се излъчва, е монохроматична (има само една дължина и цвят на вълната), кохерентна (всички вълни се движат в една посока) и не се променя диаметърът на лъча.

  PDL е лазер, който е изцяло насочен към васкуларните процедури. Начинът на действие на лазера e таргетиран спрямо червените кръвни телца. Светлината от лазера се поема от тях и след абсорбиране се отделя топлина, която довежда до свиване на кръвоносния съд. Това е фототермичният ефект на въздействие, но съществува и вторичен, фотохимчиен ефект, който повлиява еластичността на съдовете и кожата. Освен хемоглобина, PDL таргетира и меланина. Затова с този вид лазер могат да се обработват и премахват повърхностни пигментации. Лазерият лъч достига до 1,5 мм в кожата – достатъчно дълбоко за повечето васкуларни проблеми, които се третират. По-късата дължина на вълната предполага по-слабо проникване.

С PDL могат да се третират и множество други кожни проблеми – акне, белези, стрии, псориазис, хемангиоми, порт-вайн-стейн (дори при бебета от 0 месеца) и да се прави цялостно фотоподмладяване (реджувенейшън). Винаги целта е достигане на температура от около 650С, при която колагенът се активира и кожата се стяга. С този лазер може много точно да се контролира охлаждането, с цел предпазване на епидермиса и въздействане само върху подлежащите му кръвоносни съдове. По-малките от тях изискват по-къса дължина на вълната, по-слабо нагряване и съответно по-големите съдове – по-голяма дължина на вълната и по-голямо нагряване. Охлаждането достига границата между епидермиса и дермата, предпазвайки кожата. PDL на Candela е първият лазер, който чрез таргетираното охлаждане не води до свиване на подлежащите кръвоносни съдове и до компрометиране на процедурата.

От изключителна важност е прилагането на различни параметри в зависимост от третирания проблем. Най-новите тенденции при прилагането на този вид лазери е, че не при всички състояния е необходимо да се достигне до ефекта на пурпурата, което позволява на пациентите по-бърз възстановителен период. При третиране на акне и розацея не е необходимо достигане ефект на пурпура, като принципът при лечението на акне е същият, както при лечението със синя светлина – бактерията, причиняваща акнето, произвежда порфирин – вещество, което е силно фоточувствително и абсорбира светлината. След въздействието с лазера и последващата абсорбция се отделя топлина, която унищожава бактерията. Разликата между ползването на LED синя светлина и PDL е, че лазерният лъч навлиза по-дълбоко в тъканите и действието му е много по-силно и ефективно. За разлика от синята светлина, лазерната енергия не само убива бактерията, но и спомага за свиването на мастните жлези, което води до допълнително редуциране на възпалението.

Няма коментари