ND: Yag лазер

0

  Лазерната система Nd: YAG ефикасно отстранява съдовите лезии по лицето и тялото: разширени кръвоносни съдове, хемангиоми, Port Wine Stain, дилатирани капиляри и вени, розацея, акне, брадавици, използва се и за лечение на онихомикоза. Nd: YAG лазерът успешно се използва и в антиейджинг терапиите.

Когато се третират капиляри, особено в областта на лицето, трябва винаги да се обработват не само единичните такива, но и цялото лице, тъй като освен видимите кръвоносни съдове е необходимо да се заздрави цялостната капилярна мрежа. Други видове кожни образувания, които не са васкуларни, но могат спокойно да се третират с PDL, са различните видове брадавици, тъй като всяка от тях има васкуларен компонент, на който може да се въздейства и това да доведе до нейното премахване. Много добре се повлияват малки плоски брадавици както по лицето, така и по ръцете и краката. Изключително добра успеваемост има и при повърхностни пигментации. Пресни, все още зачервени стрии, се обработват до почти невидимо състояние чрез PDL.

  Най-новите изследвания категорично сочат, че при червени белези (наскоро образувани белези) се подобрява не само цвета (белезите изсветляват), но и изключително добре се повлиява структурата на кожата, тъй като PDL води до деструкция на фибробластите. Впоследствие се наблюдава изглаждане на белезите. При лечението на Angiofibromas има случаи, при които след третиране с CO2 лазер кожните образувания биват премахнати и пациентите се възстановяват в рамките на 6 месеца. За да избегне повторната поява на образуванията, се третират с PDL, докато са във възпалителния период, което води до окончателното им изчезване. Не на последно място, лазерът се използва за реджувенейшън, тъй като благодарение на иновативното си охлаждане, пациентите не изпитват болка, възстановителният период е съкратен, а загряването в дълбочина води до увеличаване синтеза на колаген и видим лифтинг ефект.

  Препоръчително е преди започване на лечение винаги да се прави качествена оценка на състоянието на пациента. Не бива да се третира единствено козметичният проблем в случаите, когато са налице сериозни съдови проблеми.

Nd: YAG лазерът е приложим при лечението на три вида розацея, като атакува съдовия компонент на възпалението.
Телеангиектатичната розацея протича само със зачервяване, а при възпалителната се наблюдават пъпки с гнойни връхчета и зачервени подувания. Тези два вида розацея се третират успешно с Nd: YAG лазера. Най-комплицираната форма на розацея е грануломатозната, която протича със свръхразрастване на тъканта в зони като нос, уши, бузи. Препоръчва се комбинация от системно или локално лечение плюс терапии с Nd: YAG лазер.
Този лазер e приложим и при лечението на онихомикоза.  Лечението с Nd: YAG води до пълното унищожаване на гъбичките. Правят се 4-5 процедури през 2 седмици, което води до унищожаване на гъбичните структури.

Nd: YAG лазерът се използва и при лечение на акне, като се комбинира с локална и системна терапия, както и за подмладяване на лицето – стяга и подобрява текстурата на кожата и ефикасно заличава бръчките. Важно предимство е, че този вид подмладяване е неаблативно. Изискват се 4-6 терапии, като се прилага по една месечно. Повърхността на кожата остава ненаранена и е налице бързо възстановяване. Nd: YAG лазерът стимулира синтеза на колаген, което спомага за уплътняване на съединителната тъкан. Апаратът поддържа температура 43°C на повърхността на кожата, което означава, че в дермата и хиподермата температурата достига до 63°С, т.е. в дълбочина се генерира много по-висока температура, която отключва цяла верига от биохимични процеси, водещи до синтез на нов колаген.

Лазерният лъч навлиза на дълбочина 5 мм в дермата и съществува риск от атрофични цикатрикси в повърхностните слоеве, ако се допусне изгаряне по време на работа с висока енергия и дълъг импулс. Освен това може да се предизвика тромбоза на дълбоко разположени съдове. При късовълновите терапии съществува опасност прекалено агресивната работа да доведе до силна термична активация и липолиза на хиподермата, т.е. разграждане на подкожната тъкан и хлътване. Затова строгото спазване на протокола за работа с Nd: YAG системата е от изключителна важност.

За контакти: Лазерен център Pulsar, София 1000, Петте кьошета, ул. „Бузлуджа“ 34, тел.: 0896 24 24 66

Няма коментари