Meidcal Aesthetic Dermatology Forum

0

В България се проведе уникалният по рода си международен форум за дерматолози от България и чужбина Medical Aesthetic Dermatology Forum. Конференцията се организира от Бул Мед Консулт с любезното съдействие на Българската асоциация на естетичните дерматолози. Специализираното събитие премина при изключително голям интерес, благодарение на топ специалистите в областта на дерматологията, естетичната медицина и пластичната хирургия, отделили от времето си, за да информират аудиторията за най-новите лазерни технологии в помощ на медицината. Целта на форума е дерматолози от България и света да обменят опит и идеи, да споделят добри практики и да представят най-новото в сферата на лазерните процедури. Форумът беше разделен на три панела: присаждане на коса, дерматология и дерматохирургия.

Д-р Робърт Троу

В панела по присаждане на коса участваха д-р Робърт Троу от Великобритания, който говори за новата технология за трансплантация на коса – SmartGraft, както и д-р Евгени Шарков, който показа свои клинични случаи от практиката си със SmartGraft.

Д-р Евгени Шарков

SmartGraft e най-новата, сигурна и безопасна апаратура, която е одобрена от FDA и предлага ефективно решение за трансплантация на коса както при мъже, така и при жени. Системата е от най-висок клас и е разработена от водещ екип от лекари, медицински специалисти и инженери. Представлява изцяло нова технология за възстановяване на косата, която осигурява забележителни и трайни резултати, без никакви белези. Методът е минимално инвазивен и е вариант на FUE (Follicular Unit Extraction) техника – екстракция на космени фоликули един по един от донорна зона и трансплантацията им в зоната на оплешивяване или оредяване на косата. Процедурата със SmartGraft се извършва под локална анестезия и болката е сведена до минимум. Времетраенето й може да бъде от 4 до 8-10 часа, в зависимост от големината на третираната зона и броя на космените фоликули, които ще бъдат трансплантирани. Възстановителният период е много кратък – само 2-3 дни. Веднага след процедурата пациентите могат да се приберат вкъщи, като е необходимо да спазват указанията на специалиста с оглед по-бързото възстановяване. Процедурата е подходяща за пациенти с алопеция, включително андрогенна алопеция, за възстановяване на косата след изгаряния, травми или оперативни интервенции.

В панела по дерматология д-р Фирас Ал-Ниаими от Великобритания и д-р Евгени Христозов от България споделиха опита си с PDL и Nd:YAG лазерите на Candela, които имат множество приложения в дерматологията.

Д-р Фирас Ал-Ниаими

Д-р Ал-Ниаими демонстрира за първи път в Европа най-новият PDL и Nd:YAG лазер на Candela – V-Beam Prima, върху трима пациенти доброволци. Лазерът има широко приложение в дерматологията и естетиката, като с него могат да се третират над 20 индикации. По време на демонстрацията д-р Фирас Ал-Ниаими показа как се третират чери ангиоми, розацея и васкуларни лезии с V-Beam Prima. Лазерът е напълно нов за европейския пазар. На Cтария континет има само един работещ апарат и той беше изпратен от Candela специално за Medical Aesthetic Dermatology Forum, докато на изложението FACE в Лондон присъстваше само макет на машината.

V-Beam Prima е висококачествен импулсен лазер (PDL), който поддържа две дължини на вълната: 595 nm, чиято енергия се абсорбира много добре от оксихемоглобина в кръвоносните съдове, което позволява на съдовете да коагулират и по този начин да бъдат изчистени и заличени. Тази дължина на вълната се абсорбира малко от меланина. Лазерът поддържа още една дължина на вълната – 1064 nm (Nd:YAG). Енергията ѝ е подходяща за успешно третиране на дълбоки сини вени, венозни езера и бръчки. Лазерът V-Beam Prima разполага с по-голям размер на лъча – 15 mm и с 50% по-голяма максимална енергия при дължина на вълната 595 nm. Това позволява по-бърза и по-ефективна процедура.

Д-р Евгени Христозов

Д-р Христозов показа свои клинични случаи от дългогодишната си практика с PDL лазера на Candela – V-Beam Perfecta. Д-р Ниаими представи още 2 лекции – за приложението на пикосекундната технология отвъд третирането на татуировки, както и за възможностите на CO2RE лазера при заличаването на белези.

Д-р Ива Стоилова

Д-р Ива Стоилова показа свои клинични случаи за редуциране на локални мастни натрупвания чрез криолиполиза с иновативния апарат Cooltech на Cocoon Medical. Апликаторът на Cooltech засмуква мастната гънка посредством вакуум, който временно забавя кръвообращението и позволява охлаждане без болка до –8°С за по-малко от една минута. Самата процедура е с времетраене 70 минути. При замразяването на мастни киселини в адипоцитите се постига кристализация на мастните клетки в третираната зона още при първата процедура. След терапията започва естествен процес на апоптоза на адипоцитите (програмирано унищожаване на мастните клетки) и извеждане на разградените мазнини по естествен начин от организма. Криолиполизата въздейства само върху мастните клетки, без да засяга околните тъкани и структури.

Д-р Салваторе Пагано

В панела по дерматохирургия пластичният хирург от Севиля д-р Салваторе Пагано показа редица интересни случаи от практиката си. Той говори за стягане на кожата на лицето и тялото, както и за редуциране на локални мастни натрупвания чрез радиочестотна асистирана липосукция FaceTite.

Д-р Калоян Денков, специалист по пластично-възстановителна и естетична хирургия, също показа свои клинични случаи на ремоделиране на долната челюст чрез радиочестотна асистирана липосукция FaceTite, както и на контуриране на тялото посредством метода BodyTite. Проблемите, които настъпват с напредване на възрастта при някои пациенти, като т.нар. „двойна брадичка“ и отпускането на кожата в долната част на лицето, съпроводени с натрупването на подкожна мазнина в тези области могат успешно да бъдат третирани с FaceTite.

Д-р Калоян Денков

Иновативният метод FaceTite aтакува именно тези области с RFAL технологията или радиочестотна асистирана липо-коагулация, която термично обработва и стяга колагеновата тъкан, разрушава подкожната мастна тъкан и по много ефективен начин моделира кожата на лицето и гушата. Апаратът има и друг накрайник, с който се работи тяло, с много добър ефект върху отпуснатата кожа и подкожна тъкан в областта на мишницата, подмишницата, горен и долен корем, краката, както и други части на тялото. Методът BodyTite за скулптуриране на тяло е комплексен и може да предложи както само стягане на кожата в отделни отпуснати зони, така и стапяне на мазнините в подкожието, евакуирането им и стягане на кожата. За добиване на по-добра представа за процедурата международно сертифицираният тренер на Inmode д-р Калоян Денков показа различни визуализации от работния процес при радиочестотната асистирана липолиза BodyTite, както и постигнатите резултати при част от своите пациенти.

И двата форума на Бул Мед Консулт завършиха с гала вечеря, по време на която невероятната изпълнителка Поли Генова забавлява гостите на събитията с някои от емблематичните си парчета. Тя изпълни и песента If Love Was a Crime, с която се класира на четвърта позиция на конкурса „Евровизия“ през 2016 година.

Няма коментари