Medik8 Въздействие на замърсената околна среда върху кожата. Научни данни и иновативни решения.

0

Според данни на СЗО от 2016 г. 9 от 10 души на планетата дишат замърсен въздух. Всяка година в Европа се регистрират 467 000 случая на преждевременна смърт, причинена от замърсяването на въздуха. България също е сред страните в Европа с най-висока степен на замърсеност на въздуха. Основните заболявания, свързани със замърсената околна среда са: сърдечно-съдови инциденти, заболявания на сърцето и дихателна недостатъчност. Сред най-големите замърсители на въздуха са фините прахови частици, полицикличните ароматни хидрокарбони (PAHs), летливите органични съставки (VOCs), тежките метали, оксидите, озонът и цигареният дим.

 

Какви са ефектите на замърсената околна среда върху състоянието на кожата?
• Ускоряване процеса на стареене.
• Поява на бръчки и пигментации.
• Повишена сухота и отпускане на кожата.
• Екзема.
• Атопичен дерматит.
• Алергии.
Фините прахови частици (размер на частиците PM 10 µm и PM 2.5 µm) ускоряват появата на бръчки и пигментации. Полицикличните ароматни хидрокарбони (PAHs) са отговорни за хиперпигментацията, летливите органични съставки (VOCs) провокират атопичен дерматит и екзема, а тежките метали са причина за пигментация и хиперкератоза. Оксидативната увреда (от различните оксиди) води до атопичен дерматит и екзема и затруднено възстановяване на повърхностните защитни слоеве на кожата. Озонът е свързан с появата на възрастови петна и бръчки чрез липидна пероксидация. Цигареният дим предизвиква деградация на колагена.

Как да предпазим кожата си от мръсния въздух?
Изключително важно е редовното и правилно почистване на кожата с подходящи почистващи продукти, използването на надеждна слънцезащита, както и специално разработени козметични продукти, които формират защитен филм върху повърхността на кожата и я предпазват от вредните вещества в замърсения въздух. Не по-малко важни са здравословното хранене, достатъчен прием на течности и в случаите, когато се налага – навременна консултация с дерматолог.
Замърсяване и грижа за кожата
Козметиците могат да помогнат със съвети и препоръки на своите клиенти да вземат правилно решение по отношение защитата на кожата си от вредните фактори на околната среда, като на първо място е добавянето на антиоксиданти към продуктите за домашна грижа.
Компанията Medik8 доказа по безспорен начин своя опит да базира най-новите си научни открития в практиката и предлага иновативни козметични продукти, осигуряващи надеждна защита от замърсената околна среда.
Стабилизираният витамин С е основна съставка в продуктите на Medik8 за антиоксидантна грижа. Витамин С е основен фактор при синтеза на колаген и мощен антиоксидант, улавящ вредните свободни радикали. Нормализира нарушенията в синтеза на меланин в меланоцитите, намалява пигментацията и е с клинично доказана ефективност по отношение стареенето на кожата.
Ролята на витамин С при синтеза на колаген е свързана с транскрипция на гените за синтез на колаген, хидроксилиране на протоколаген (пролин и лизин-остатъци), транспорт на проколаген към екстрацелуларния матрикс и 8-кратно увеличаване на образуването на колаген. Антиоксидантната функция на витамин С се изразява в намаляване на оксидативния стрес, неутрализиране на свободните радикали, които увреждат колагена и други структурни протеини, и защита на клетките от фотоувреждане.
Известно е, че оксидираният витамин С може да предизвика увреждане. В локални разтвори L-аскорбиновата киселина (витамин C) се окислява до дехидроаскорбинова киселина (DHA). В локалните форми, съдържащи нестабилизиран витамин С, той бързо се разрушава и в значителна степен губи ефикасността си, като е възможно и увреждане на кератиноцитите при натрупване на голямо количество. Необходимо е стабилизиране на витамин С, за да може да достигне в активен вид до дълбоките кожни слоеве. В лабораториите на Medik8 са постигнати 80% стабилност на аскорбиновата киселина, намалявайки риска от деградацията й. Приема се, че загуба от 20% от наличната аскорбинова киселина е приемливо. Про-оксидативният ефект на витамин С е минимализиран и неутрализиран.
Другият важен компонент в продуктите за антиоксидантна грижа на Medik8 е витамин Е, който улавя бързо липидо-пероксидните радикали и прекратява верижната реакция, водеща до увреждане на клетъчната стена и намалява възможностите за оксидиране.
Продуктите в серията за антиоксидантна грижа на Medik8 са C-Tetra, CE-Tetra и CE-Thione, които са подходящи за всеки тип кожа, запазват своята стабилност и могат да се прилагат и при най-чувствителната кожа.

Втората стъпка в защитата на кожата от вредните външни фактори е добавянето на изсветляващи агенти в продуктите за домашна грижа, които намаляват пигментацията, индуцирана от UV радиацията. Компанията Medik8 е разработила депигментиращата линия White Balance Line с основна съставка оксирезвератрол, който упражнява силен инхибиращ ефект върху активността на тирозиназата при ниска концентрация и притежава 32 пъти по-висока антитирозиназна активност от коджиковата киселина.
Третата стъпка за блокиране неблагоприятното действие на замърсения въздух върху кожата е включването в състава на козметичните продукти на вещества, формиращи филм, които намаляват навлизането на фини прахови частици в повърхностните кожни слоеве, както и вещества, които абсорбират и пречистват замърсяващите частици.
Основна съставка в обновената линия на Medik8 за защита на кожата от замърсяване в градска среда е екстракт от семена на Moringa оlefiera, растение, което се среща в Азия, Африка и Южна Америка и традиционно през годините е използвано за пречистване на питейна вода. На базата на този механизъм за пречистване Medik8 разработват и включват специфични протеини от пречистения екстракт от семената на Moringa оlefiera в обновените дневен крем Hydr8TM Day 360 (SPF 30), околоочен крем Hydr8 360, който е носител на златното отличие Best Anti-Ageing Product 2016, и крем за ръце Hydr8 В5. Дневният Hydr8TM Day 360 (SPF 30) е със същата Hydr8 Day 360 технология с добавена активност срещу замърсяване. Продуктът предотвратява увреждането на кожата от UV лъчите, предпазва от процеса на гликация, защитава от инфрачервената светлина, която има вторичен ефект върху стареенето на кожата (увреждане на кожата чрез затопляне) и защитава от вредното действие на свободните радикали. Тези иновативни продукти освен мощното си антиейджинг действие, гарантират и надеждна защита на кожата срещу замърсяване.
Качествата на екстракта от Moringa оlefiera за защита на кожата от замърсяване са потвърдени от специалните проучвания на компанията Medik8: видео-микроскопия на кожа, проучване на in-vitro кожна биопсия (конфокална микроскопия) и експресия на стрес-протеини (HSP).

Няма коментари