MASTER CLASS „Обновяване на повърхностния слой на кожата“: Видове пилинги и новости в приложението им

0

Традиционният есенен мастър клас, организиран от сп. Beauty Woman, събра над 200 водещи козметици от цяла България, които държат винаги да са информирани за най-актуалните новости в областта на козметологията. В рамките на събитието утвърдени наши и чуждестранни лектори представиха най-новите видове пилинги, възможностите за комбиниране на киселини в една процедура с оглед създаване на персонализирана програма за всеки клиент, модерна апаратура от най-висок клас, решаваща различни проблеми на кожата, както и последните иновации в локалната анестезия. Проведените демонстрации на живо позволиха на всички присъстващи да се запознаят в детайли както с етапите на съответните процедури, така и с отличните крайни резултати. В специализираното изложение участие взеха над 10 фирми – официални вносители на висок клас професионална козметика и апаратура, което предостави възможност на козметиците да се докоснат до най-новите продуктови линии и апарати, верен помощник в работата на всеки специалист.


Д-р Росица Денчева, специалист дермато-венеролог, Дерматологична клиника „София“ и Клиника Reverse

Химичният пилинг е неинвазивна козметична процедура, при която се нанасят химически активни вещества с цел ексфолиране и разрушаване на епидермиса и/или части на дермата. Слънцезащитата след пилинг е задължителна.

Според дълбочината на въздействието пилингите се делят на: повърхностни – въздействат върху епидермалните слоеве, средни – проникват до папиларна дерма и дълбоки – достигат до ретикуларна дерма. Използват се алфахидрокси киселини, които разкъсват връзките между епидермалните клетки (гликолова, млечна и др.), бетахидрокси киселини (салицилова киселина) и полихидрокси киселини (лактобионова киселина). Освен хидрокси киселини се прилагат и други пилинг агенти: карболова киселина (най-силният пилинг агент), резорцинол, перувикова киселина, плодови киселини (ябълчна, лимонена), трихлороцетна киселина (ТСА) в концентрация 15–25–40%. ТСА не се прилага в козметични центрове, тъй като е възможно да предизвика сериозни странични ефекти при неправилна употреба. Нов пилинг агент е транексамовата киселина, която има мощен изсветляващ ефект и намалява зачервяването на кожата.

ПОВЪРХНОСТНИ ПИЛИНГИ

За повърхностен пилинг се използват следните киселини: салицилова, гликолова, бадемова, млечна, липоева и аскорбинова киселина, както и ретинил палмитат и резорцинол. Важно значение има не само правилният избор на пилинг продукт в зависимост от проблемите на кожата, а и процентното съдържание на съответния химичен агент. По-високата концентрация на пилинг разтвора осигурява по-голяма дълбочина на проникване в кожата, по-бързо настъпване на желания ефект с по-малък брой апликации. Стойността на рН на пилинга променя скоростта на пенетрацията му в кожата – разтворите с по-ниско рН проникват лесно и по-бързо настъпва коагулация на протеините.

Салициловата киселина има кератолитично, противовъзпалително и противогъбично действие, и улеснява пенетрацията на другите активни съставки в кожата. Гликоловата киселина се използва в концентрация от 20 до 70%, прилагането ѝ води до по-дълбока десквамация, стимулиране синтеза на колаген, повишаване съдържанието на хиалуронова киселина и инхибиране растежа на P. аcnes. Бадемовата киселина се използва при терапия на фотостареене, временна пигментация и акне. Добавена към млечната или гликоловата киселина, гарантира по-бавно и безопасно действие на пилинга. Млечната киселина потиска образуването на меланин, ефикасно се бори с пигментните петна, подобрява структурата и вида на кожата. Лактобионовата киселина нормализира ексфолиацията и контролира дебелината на роговия слой. Липоевата киселина е мощен антиоксидант, защитава клетъчната мембрана и вътрешността на клетката от оксидативен стрес. Аскорбиновата киселина има силни антиоксидантни свойства, повишава еластичността на кожата чрез спомагане синтеза на колаген и предотвратява появата на пигментация. Ретинил палмитатът претърпява трансформация в кожата – превръща се в ретинол и накрая в ретиноева киселина, която стимулира клетъчната регенерация. Резорцинолът ефикасно ексфолира и активира производството на колаген. ТСА коагулира протеините в повърхностните слоеве на кожата и има мощно подмладяващо действие. Транексамовата киселина се използва в съчетание с АНА в комбинираните пилинги, а също с микродермабразио, IPL или различни лазерни терапии. Намалява червеникавото оцветяване, дължащо се на дилатация на повърхностните капиляри, редуцира пигментацията и ускорява възстановяването на кожата. Хексилрезорцинолът притежава антисептични, анестетични и изсветляващи свойства, блокира процеса на гликация и предпазва колагена от деградация.

Индикациите за приложение на химичен пилинг са: пигментации, акне, белези, фини линии и бръчки, повяхнала кожа, хиперкератоза и ихтиоза.

ПРОТИВОПОКАЗАНИЯ

Абсолютните противопоказания за химичен пилинг са: бременност и кърмене, алергия към някоя от съставките, хронични заболявания на черния дроб и бъбреците, лечение с изотретиноин през последните 6 месеца, рак на кожата, активна бактериална, вирусна или гъбична инфекция, склеродермия или други съединително-тъканни заболявания. Относителни противопоказания: използван ретинол 1 седмица преди терапията, анамнеза за келоиди, атопичен дерматит, екзема и др., история за херпес на устните, сърдечни заболявания, диабет, отворени рани или повърхностни наранявания, телеангиектазии, прием на фотосенсибилизиращи медикаменти.

СТРАНИЧНИ ЕФЕКТИ

При повърхностен пилинг може да се се наблюдават зачервяване и преходна пигментация, а при средно-дълбок с 35%ТСА – зачервяване, хиперпигментация, поява на лентиго и херпес. Бързо настъпващите странични ефекти са: иритация, парене, сърбеж, болка, оток, мехурчета. Възможно е да се появят и забавени реакции: инфекции, белези, хипер- или хипопигментации, акнеиформени ерупции, алергични реакции и др.

Терапията при усложнения включва: бърза неутрализация, нанасяне на лед веднага след поява на оплакването, прилагане на локални успокояващи средства и емолиенти.

Днес все повече се търсят пилинги за специфични локализации, като околоочна област, зоната около устата, външна генитална област, шия, ръце. След презентацията д-р Росица Денчева демонстрира пилинг процедура с 15% ТСА.

Няма коментари