APTOS на българска почва

0

Естетичните дерматолози на „Хил клиник“ д-р Елеонора Валянова и д-р Лидия Ванеска са първите български лекари, поканени в семейството на Aptos като международни тренери на марката. Техният многогодишен опит в метода тредлифтинг (неоперативен лифтинг, който се извършва само с помощта на резорбируеми конци), индивидуален подход към всеки отделен пациент и съвършеното владеене на анатомията, привлякоха вниманието на д-р Марлен Суламанидзе – легендарния грузински пластичен хирург, автор и разработчик на метода Aptos. Неговата школа, съставена от групи обучаващи лекари, е много важна за правилното усвояване на различните техники и подходи на въвеждане. Процедурата е на върха на скалата за трудност в неоперативната естетика и изисква както сериозни медицински познания, така и сръчност и опит от страна на лекаря, който я извършва. Затова само перфектни в работата си дерматолози могат да извършват тредлифтинга по метода Aptos така, че да не го компроментират като безопасност и като ефективност.

В Грузия (родината на Aptos) се проведе 13-тият Международен Кавказки конгрес по пластична хирургия и дерматология, на който д-р Валянова и д-р Ванеска участваха в качеството си на международни тренери. По традиция Конгресът включва естетични процедури, изпълнени в живи сесии, и демонстрации на техники за поставяне на конци, представя фундаментални научни изследвания и клинични проучвания и дава възможност на лекарите да споделят помежду си практически опит. Естетичните дерматолози от „Хил клиник“ обмениха ценна информация с останалите тренери на метода в хода на дискусии по време на специализирани експертни групи. Фокусът на събитието са новите технологични и биотехнологични въведения, които извеждат естетичната медицина на по-високо ниво и гарантират по-добри резултати в дългосрочен аспект.

Продуктите на марката са познати и ценени в повече от 50 страни в света и над 2000 лекари са сертифицирани за работа с тях. Зад всеки вид конец стоят години сериозна развойна дейност и научна работа, компанията притежава 18 руски и международни патента в областта на медицинските изделия, както и множество сертификати за безопасност.

Конците Aptos имат десетки разновидности, различна дължина и структура, както и отделни разработки за всяка отделна част на лицето или тялото. Създадени преди повече от 20 години, конците претърпяват своята еволюция и днес се работи с трето поколение нишки с добавена хиалуронова киселина. Основната съставка на Aptos е L-млечна киселина и поликапролактон, а от средата на 2019 г. са налични  PLACL HA. Освен изразителния механичен ефект на повдигане и стягане, L-млечната киселина стимулира активно производството на колаген първи и трети тип, което подмладява кожата на клетъчно ниво. Антиейдж резултатите се разгръщат и засилват във времето, което се дължи на факта, че полимлечната киселина в нишките се синтезира в кожата през целия период, до пълната им абсорбция. Новата генерация конци осигурява увеличаване на производството на колаген тип I с 50% още през първите 2 седмици след процедурата и нарастване на количеството колаген тип III с повече от 20%. Всеки поставен конец Aptos се резорбира от тялото след 360 дни без остатък.

След въвеждането по определена от лекаря схема повдигането в зоната е очевидно, но мимиката и чертите на лицето се запазват напълно. Някои проучвания показват, че се намалява големината на порите и значително се подобрява еластичността. Конците позволяват неоперативно да се направят много успешни и естествени корекции при леки и умерени признаци на отпуснатост на кожата, дехидратация, бръчки и птоза на меките тъкани в областта на лицето, шията и тялото.

Поставянето на конците става чрез подкожно инжектиране. Използва се игла-водач с куха вътрешност, където се разполага конецът. Тя прави минимално убождане в кожата до 0,3 см, имплантира нишката и след това излиза навън. Останалата в тялото нишка лифтира и подобрява значително външния вид при птоза на страничната трета на веждите, бръчки в средната зона на лицето, назолабиални бръчки, отпуснат лицев овал, марионетни бръчки, свързана с възрастта атрофия на шията, отпускане на кожата пред ушната мида, увиснали клепачи, бръчки на челото и околоочния контур. Особено ценно е, че д-р Ванеска и д-р Валянова успяват да повлияят положително пацинти с изразена лицева асиметрия или лека пареза на мускулите в зоната. Те поставят различни по вид конци от различен ъгъл и успяват да изравнят максимално дисхармонията на лицето. Векторният лифтинг с конци визуално хармонизира изражението и достига резултатите на пластичната хирургия без да носи рисковете и дългото възстановяване, които води след себе си класическата операция.

Резултатите от използването на резорбируеми нишки траят 2-3 години в зависимост от физиологичните характеристики на организма и начина на живот на пациента.

Д-р Ванеска и д-р Валянова са единствените в България в момента естетични лекари, които правят не само фейслифтинг, но и бодилифтинг с конци. Моделирането и армирането с резорбируеми конци е бърза и минимално инвазивна процедура, но резултатите от нея могат да бъдат сравнени с пластична хирургия. Подходящи за процедурата са пациенти с отпусната кожа на коленете, в областта на шията, вътрешната страна на предмишницата, гърдите, корема, бедрата и седалището. В „Хил клиник“ бодилифтингът се извършва основно с метода EXCELLENCE BODY, създаден съобразно особеностите на кожата и подкожните структури на тялото. Използва се дълга нишка с прорези, която позволява 3D укрепване на онези участъци от тялото, където се наблюдава слабост на тъканта или е необходима корекция на птозата. Процедурата не само укрепва, армира и повдига тъканите, но и прави кожата еластична, значително подобрявайки нейното качество. При този метод травмата е сведена до минимум чрез използването на тъпа канюла. Въвеждането става само чрез едно убождане, от което не остават следи. Така веднага след процедурата пациентът може да напусне кабинета само с няколко малки лепенки. За областта на седалището, където често се наблюдава не само отпускане, но и загуба на обем, се комбинира тредлифтинг с поставяне на хиалуронов филър.

Практически по време на самата процедура пациентът няма неприятни усещания, защото е под локална упойка. Самата упойка предизвиква нормална физиологична реакция в тъканите, която трае не повече от ден. След процедурата могат да се очакват оток, напрежение и придърпване, които обаче отшумяват сравнително бързо. Освен няколкодневната употреба на антисептични средства на мястото на убожданията, пациентът няма други грижи, свързани с процедурата. Временно се ограничават посещението на сауна, басейн, парна баня и активният спорт.

Този метод е добре съчетан с всички инжекционни естетични процедури (ботулинов токсин, мезотерапия, плазмотерапия, дермални филъри) и всички видове физиотерапия.

За контакти:

Хил клиник, София, бул. Ал. Пушкин 71, тел.: 02 439 31 31, 0700 131 31

Дерма център Хил клиник, София, ул. Московска 29, тел.: 02 439 31 33

Няма коментари