5 основни причини за стареенето.

0

Много учени предлагат проблемите, свързани със стареенето да се разглеждат под нов ъгъл и да се започне не с отстраняване на последствията, а с предотвратяването им. Кои са петте основни причини за стареенето?

 

Всичко започва преди 20 години, когато група лекари под ръководството на Робърт Голдман и Роналд Клатс прави сензационно откритие. Те разкриват, че стареенето на организма е в резултат от понижаване на клетъчните функции, което започва при приблизително една и съща възраст на хората. Биологични процеси протичат непрекъснато в човешкия организъм, който в идеалния случай не трябва да е подложен на стрес и въздействие на други деструктивни фактори. Истината е, че ежедневно се сблъскваме с фактори, подлагащи нашия организъм на сериозни изпитания. Замърсяването в големите градове, постоянният стрес, нездравословното хранене… и автоматично се превръщаме в потенциални жертви на сърдечносъдови, онкологични и куп други заболявания, включително и психиатрични.

Оксидативен стрес 
Един от най-важните процеси, който по верижен път стартира всички останали механизми на стареенето, е оксидативният стрес. Без кислород не можем да живеем, но именно той влизайки в реакции с различни газови частици, вредни изпарения и други „подаръци“ от въздуха на съвременния мегаполис води до настъпването на необратими изменения в нашите клетки – от увреждане на клетъчните мембрани до разрушаване ДНК на клетката.

Хормонален дисбаланс 
Хормоните са оркестърът на нашия организъм и от това доколко хармонично „свирят“ зависи дали ще можем да съхраним „капитала на младостта“ или не. В нашия организъм присъстват стотици разновидности на хормоните. Продуцират се от жлезите с вътрешна секреция и чрез кръвта постъпват в органите. Някои хормони, например, тироидните оказват влияние на всички органи и клетки в човешкия организъм. Други имат много по-тясна специализация и са свързани само с един или два органа – например алдостеронът, който регулира работата на бъбреците. Нарушенията в хормоналния баланс водят до тежки заболявания и преждевременно стареене. Дефицитът в организма на хормона на растежа, който придава обем и еластичност на тъканите е причина за поява на дълбоки бръчки, неестетично увисване на бузите и клепачите, изтъняване на косата. Същото може да се каже и за мелатонина, наричан още „хормон на младостта“, който с напредване на възрастта се синтезира все по-малко, а недостигът му още повече състарява. Подходящата хормоно-заместителна терапия може частично да блокира тези признаци на стареене. Диагностика на съдържанието на хормони в организма се прави в някои anti-age клиники в САЩ и Европа и в зависимост от получените резултати се назначава антивъзрастова терапия.

Недостиг на енергия
Докато сме млади нашият организъм е изпълнен с енергия, чувстваме се и изглеждаме отлично. Образуването на 95% от тази енергия протича в „електрическата станция“ на клетките – митохондриите. С помощта на кислорода те осигуряват от постъпващите хранителни вещества енергия и я преобразуват в необходимата за клетките форма. С напредване на възрастта броят митохондрии намалява, а останалите рязко губят „работоспособността си“. Без тях клетката може да осигурява известно време енергия, но доста по-неефективно. Това води до стареене на организма.

Неправилни връзки между молекулите
Още един механизъм на стареенето – образуване на напречни връзки между молекулите на колагена и еластина, които не само намаляват еластичността и стегнатостта на кожата и съединителната тъкан, но и нарушават процеса на пренос на хранителни вещества от капилярите към клетките и ефективното отделяне на непотребните метаболитни продукти.

Проблеми с храносмилателната система
Специалистите по anti-age медицина са категорични, че в основата на всички преждевременни възрастови изменения са проблеми с храносмилателната система. Изследванията показват, че именно в нея са концентрирани над 65% от имунните сили на нашия организъм. Затова и от нейното състояние зависи както борбата ни със заболяванията, така и с процесите на стареене. Всички проблеми с храносмилането водят до влошаване постъпването на нутриенти и антиоксиданти в организма. Нарушаването на целостта на лигавицата на тънките черва води до натрупване на токсини в организма и невъзможност за детоксикация. Отслабеният организъм не е способен самостоятелно да се освободи от шлаките и токсините. Оттук и появата на различни заболявания, както и преждевременно стареене.

Затова и специалистите по anti-age медицина съветват храносмилателната система да се поддържа в добро здраве. Разработена е и специалната програма 4R®, включваща отстраняване на патогенната микрофлора от тънките черва и заселването им с нормална „приятелска“ микрофлора.

Няма коментари