3D мигли „Руски обем“ кодовото име на красотата

0

Техниката 3D „Руски обем“ е класическа техника за постигане на забележителен плътен обем на миглите. Процедурата е изключително приятна и позволява на клиента да се отпусне и да релаксира, докато козметикът работи. Светлана Божкова е козметик от 14 години, а от 5 години се занимава с поставяне на мигли. Дългогодишният й опит я прави експерт в различните техники. Светлана демонстрира поставяне на 3D мигли „Руски обем“ пред сп. Beauty Woman, обясни кое прави тази процедура толкова предпочитана и какви са новите тенденции.

Светлана Божкова, козметик, Студио за красота – Нови Искър

 

Г-жо Божкова, какво представлява техниката 3D „Руски обем“?

3D „Руски обем“ е метод за поставяне на мигли, водещ началото си от класическата техника „косъм по косъм“. Зад шифъра „3D“ стои броят на изкуствените косъмчета в едно ветрило (снопче), а буквата посочва вида на извивката. Извивките биват B, C, D, J и L. Степенувани по силата си от най-естествена към най-осезаема, те се подреждат така: J, B, C, D, L. Всеки козметик трябва да умее да поставя мигли косъм по косъм, ако има намерение да прилага и други техники. Качеството на синтетичните мигли, с които се работи, е изключително високо, те са леки и меки, имат дебелина 0,07 мм – този размер е използван най-често при метода „Руски обем“. Колкото повече мигли има в едно ветрило, толкова по-голям обем се постига. Естественият вид се постига посредством 3D и 4D мигли. Моят съвет е да се следва естествената форма, като се цели прикриване на дефектите и отваряне на окото. Чрез тази техника се постига забележителна, но естествена визия. Дебелината и извивката на миглите се съобразява с косъмчетата на клиентката. Цветовете, от които може да се избира, са множество – от черни и кафяви до розови и лилави. Кафявите стоят изключително естествено, нежно и красиво. Поставят се на по-светли и русокоси дами, при които би се получил рязък контраст, ако се заложи на черните. Повечето клиентки предпочитат черни мигли, защото придават по-изразителен поглед. Лепилата са два вида – черни и безцветни. Безцветното лепило маскира местата, на които са залепени снопчетата, а черното придава вид на поставена очна линия.

Фазите на растеж на миглите са три: анаген – период на активен растеж, катаген – преходен период и телоген – период на покой. Важно е да се избират здрави естествени косъмчета. Не се лепи върху мигли в анагенна и телогенна фаза, тъй като едните са прекалено млади, а другите – прекалено стари. Най-младите мигли трябва да бъдат пазени, защото на следващата поддръжка се разчита на тях за предстоящото залепване. Космите в телогенна фаза ще паднат до 2 седмици по естествен път, това ги прави неизползваеми за процедурата, понеже целим максимално дълго запазване. Изкуственото ветрило от косъмчета пада заедно с естествения косъм, към който е прикрепено. Целта е на всеки косъм в катагенна фаза да се постави снопче.

Коя е първата стъпка от процедурата?

Първата задължителна стъпка е почистване на очите. Препоръчвам да се ползва шампоан за мигли. Горните се отделят от долните с пачове, за да се види най-добре собственият растеж и формата им. В нашия случай клиентката е с тънки, фини и дълги мигли, т.е. разполагаме с едно чисто платно, върху което можем да започнем да рисуваме. Изборът от изкуствени косъмчета, с които разполагаме, е богат – има както къси, така и дълги, като късите са предназначени за началото и края на окото. Работата започва именно с тях. Оформянето на снопчета се прави на момента, те не са предварително изготвени. Работи се с различни дължини, за да се извае и подчертае погледът. В случая поставяме 3D мигли, които се оформят във ветрило, след това всяко ветрило се залепва към една естествена мигла. Необходими са 2-3 секунди да се втвърди лепилото. Още в началото на работата, само след няколко поставени снопчета, се забелязва видима разлика. Най-трудно в тази техника е оформянето на снопчето и запазването му в разклонена форма до залепването. Смесването на извивки на миглите позволява постигане на различни ефекти. Когато се поставят по-дълги мигли с по-слаба извивка, окото се отваря и издължава настрани. Могат да се прилагат хиляди варианти, стига козметикът да вложи фантазия и умения.

Съществуват два начина за лепене на 3D мигли – 3D класически вариант и 3D мегаобем. Мегаобемът се постига с редуване на извивки, без да се утежнява естественият косъм. Тази техника отнема повече време и е по-трудоемка, защото е необходима извънредно прецизна работа. Миглите могат да се направят както удобни и лесни за поддръжка в ежедневието, така и изключително атрактивни за специален повод. При миглите, с които се участва в състезания, в едно ветрилце се достига до 10-15 косъмчета. Макар симетрията да е от решаващо значение за постигнатия резултат, никога броят косъмчета, поставени на едното око, не е равен с този на другото. Не целим еднакъв брой, но е важно в процеса на работа да сравняваме миглите, за да няма видима разлика и да е налице баланс. Често работя с клиентки максималистки, които държат на доста по-голям обем. Важно е крайната цел да бъдат пищни, но не шокиращи мигли. Понякога естествените косъмчета на клиентките са прекалено малко и не позволяват да се постигне свръхобем.

Както при фризьорството, и тук се наблюдават тенденции. Доскоро бяха нашумели космите от норка, но трябва да се знае, че естественият косъм е умела маркетингова заблуда. При лепенето на мигли всъщност никога не е имало практика да се ползват косми от животни.

Какво включва домашната поддръжка и за какво трябва да се внимава след процедурата?

Хигиената е от основно значение за поддържане на миглите в оптимален вид. Задължително е очите да се измиват старателно. След баня косъмчетата трябва да изсъхнат, след което внимателно се подреждат и разресват със специална четчица. Целта на метода „Руски обем“ е да отмени клиентката и да й спести грижата по нанасяне на грим. Поставянето на спирала е забранено, а и не е необходимо, тъй като на всеки собствен косъм са поставени 3 изкуствени. Друга причина да не се поставя спирала е, че изкуствените косъмчета затрудняват премахването й, а средствата за дегримиране постепенно увреждат лепилото. Препоръчително е да се избягват солариумът и сауната, понеже топлината, парата и влагата оказват влияние върху лепилото. Освен това може да предизвикат парене на очите и да се стигне по-бързо до необходимост от поддръжка. Поддръжката се извършва веднъж в месеца и се състои в попълване на падналите косъмчета. Макар лепилото да е хипоалергенно, веднага след процедурата е нормално да се наблюдава зачервяване при клиентките с по-чувствителни очи. Препоръчително е в такива случаи да се ползват капки за очи. Ако е налице неотминаващо дразнене и зачервяване, е по-добре изкуствените мигли да бъдат премахнати от козметик. Възможно е клиентът да има алергия към някоя от съставките на лепилото. Здравето на очите е важно и красотата на миглите не е причина да го рискуваме.

Няма коментари