Шуслерови соли при лечение на розацея

0

Розацеята е хронично възпалително заболяване, което се изразява с дифузно зачервяване и съдова дилатация по лицето. Засяга жени и мъже в средна възраст. Етиологията и патогенезата са неясни. Факторите, които водят до обостряне на заболяването, са: слънчева светлина, стрес, прием на алкохол или люти храни, чернодробна дисфункция и Demodex folliculorum. Съвременната медицина все още е безсилна да обясни и да повлияе много симптоми и заболявания. Народната медицина не винаги може да даде решение на проблемите. Биохимичната теория на д-р Шуслер прави опит да запълни тези празнини, преминавайки успешно изпитанията на времето, за да намери своето потвърждение в съвременните медицински познания.

  Съществуват три клинични стадия на розацея: Rosacea erythematosa, Acne rosacea и Rhinophyma.
В първия стадий Rosacea erythematosa се наблюдава преходно зачервяване по върха на носа, бузите, glabella и брадичката. Заболяването  прогресира, персистира и се придружава от телеангиектазия и себорея. Усложнява се от топло и студено време, слънчева светлина, алкохол, пикантни храни. Субективните симптоми са сърбеж, топли вълни, раздразнителност.
При втория стадий Acne rosacea към клиничната картина се прибавят фоликуларни папули и пустули, силно изразена себорея и обривът е по цялото лице.
За третия стадий Rhinophyma е характерно скупчване и сливане на папулите, които стават туморовидни. Повърхността на носа става груба, червеникаво пурпурна. Кожата наподобява на портокалова кора, с отворени фоликули.
Усложненията са: rosacea keratitis, конюнктивит и блефарит.

 

Прогноза
Заболяването е хронично и прогресиращо, трудно се поддава на лечение и рецидивира.

 Лечение
Съществуват различни лекарствени средства за лечение на розацея с локално (третиноин и др.) и с перорално приложение (антибиотик по схема). Локално се прилага също лазерно и IPL лечение.

  Избор на Шуслерова сол
При първи стадий на възпаление и поради намаленото серумно желязо е избрана Шуслерова сол Ferrum phosphoricum (ШС №3). Тази сол успешно повлиява и абсцеси, карбункули, фурункули, панарициуми, подходяща е и след хирургични манипулации върху кожата. Слънчевата алергия е възможен симптом за дефицит на тази сол. Ferrum phosphoricum се препоръчва при загуба на желязо в резултат на силни кръвотечения, недостатъчен прием на желязо, повишени нужди – бременност, кърмене, растеж или в резултат на нарушена резорбция на желязо. Комбинираният прием на ШС №3 с препарати и/или храни, богати на желязо, подобрява неговото усвояване.
  Шуслерова сол Kalium chloratum (ШС №4) се назначава във втория стадий на възпалението (еритем), нарушен синтез на съединителна тъкан (телeангиектазии) и подобни на бяло брашно залющвания на кожата (силно изразена себорея).
Изборът на Шуслерова сол Kalium sulfuricum (ШС №6) е за третия стадий на възпаление. Тази сол ускорява регенерацията и преминаването на кислород към епидермиса, помага при хронични кожни заболявания.
 Silicea (ШС №11) се назначава при слабост на съединителната тъкан (телеагиектазии), както и гнойни процеси (папули и пустули), при цъфтяща коса и коса без блясък, цепещи се нокти и нокти с надлъжна набразденост; при повишено изпотяване на стъпалата, дланите, главата; при мазна коса и кожац за стимулиране на ароматните жлези. Silicea ШС №11 е основно „подмладяващо“ средство при бръчки, отпусната кожа, стрии, целулит

Избор на Шуслерова сол №12 Calcium sulfuricum (ШС №12) се избира при наличие на гнойни процеси (папули и пустули), нарушен пермеабилитет на съединителната тъкан (подутини и отоци), хронични болестни процеси. Подходяща е и при абсцеси, гнойни фистули, акне (обикновено се редува със Silicea ШС №11), Crusta lactea, гнойни рани, секретиращи повече от 7 дни, Ulcus cruris, целулит, както и надигнати, заоблени бръчки.

 Основни клинични приложения на Silicea ШС №11
Silicea има важна роля за изграждане и подобряване плътността на съединителната тъкан. ШС №11 ускорява регенерацията на:
– Кости, хрущяли, сухожилия, лигаменти.
– Кожа и кожни придатъци (косми, нокти, потни и мастни жлези).
– Съдови стени.
 Важен минерал е за нервната проводимост по отношение на сетивните възприятия и лечение на неврити (възпалителни заболявания на периферните нерви). Тази Шуслерова сол е приложима и при болести, дължащи се на повишена киселинност (подагра, ревматизъм, микози, литиази, закрити гнойни процеси), както и за повишаване на имунитета.

Няма коментари