Чувствителна кожа

0

Терминът „чувствителна кожа“ е събирателно понятие, изразяващо налична непоносимост към употребата на козметични продукти – декоративна и бяла козметика, почистващи средства, продукти за поддържане на проблемна кожа – възникнала поради различни причини. Бариерната функция при този тип кожа е нарушена, което я прави пропусклива за множество алергени, а увеличената трансепидермална водна загуба я изсушава допълнително.

Симптомите са предимно субективни – парене, сърбеж, болка, дискомфорт. Обективните оплаквания са дискретни – фина десквамация, суха кожа, леко зачервяване. Тези симптоми се появяват при прекомерна употреба на козметични препарати, но постепенно пациентите стават нетолерантни и към много други локални агенти. Друга причина за чувствителната кожа е наличието на дерматологични заболявания като розацея, себореен дерматит, атопичен дерматит, дори при кожи с акне.

Обикновено чувствителната кожа е фина и деликатна, склонна към алергии и изсушаване. Тя реагира на температурни въздействия със силно зачервяване и засилване на дискомфорта, поява на уртики и сърбеж. Симптомите на чувствителната кожа понякога са едва доловими, затова е необходима детайлна анамнеза и търпение за правилно определяне на причините. При страдащите от чувствителна кожа може да се установи иритативен дерматит, скрит алергичен контактен дерматит, алергичен фотоконтактен дерматит, контактна уртикария или комбинация и причината може да се определи чрез внимателно клинично наблюдение и епкутанно тестуване, чрез което е възможно установяването на чувствителност към много широка гама продукти.

Кожата след петдесет години също може да бъде чувствителна заради изсушаването и промяната, която настъпва в структурата ѝ. При хората, страдащи от генетично заложена чувствителна кожа, още от ранно детство се забелязва зачервяване, усеща се парене, появява се сърбеж.

Трябва да се полагат грижи за овладяване на симптомите на чувствителната кожа. Лечението ѝ е трудно, но не е невъзможно. Важно е да се знае, че всеки случай е индивидуален и различните хора реагират на различни дразнители. Препоръчително е да се избягва излагането на незащитена кожа на студ, горещина и силно слънце.

За почистването на чувствителната кожа е добре да се използват неароматизирани сапуни и такива без силни детергенти, почистващи средства без съдържание на алкохол и с минимален брой ингридиенти, както и меки почистващи средства – течности или гелове. Овлажняващите продукти намаляват сухотата на кожата и възстановяват нарушената кожна бариера. Употребата на неутрални емолиенти значително подобрява състоянието на кожата. Хипоалергенните продукти не са обезателно безопасни за чувствителната кожа. От фотозащитните препарати по-малко дразнещи са продуктите с физични минерални екрани, отколкото тези с химични филтри.

 Не залагайте на самолечението. За успешно лечение е необходима точна диагноза.

Няма коментари