Целулит и възраст

0

Най-новите проучвания показват, че около 90% от жените в зряла възраст са засегнати от целулит. Въпреки че този неестетичен проблем основно се свързва с напредване на възрастта, днес от целулит са засегнати и по-млади жени, при това не само тези с наднормено тегло, но и слаби, активно спортуващи дами. Кои са основните причини за появата на целулит, какво развитие претърпява с времето, защо и слабите жени са засегнати от него – на тези и други въпроси отговаря Десислава Деспотова, магистър кинезитерапевт, естетично студио Beauty Point.

Десислава Деспотова е магистър кинезитерапевт, докторант към БАН. През септември тя ще бъде доктор по специалността Медицина: Биомеханика. Възпитаник е на НСА с опит повече от 11 години в сферата на естетични процедури за лице и тяло. Има специализации по козметика, мезотерапия, лазерна епилация. Клиентите я харесват заради високия професионализъм, индивидуален подход и внимателно отношение. Притежава сертификати за работа с LPG, Venus Legacy, Venus Freeze, клиничен микронидлинг, мезотерапия с пистолет.

 

Десислава, кои са основните причини за появата на целулит?

Целулитът се появява още с настъпване на пубертета и с появата на първия месечен цикъл при момичетата, като основна причина за формирането му са хормоналните промени. Това всъщност е и доказаната причина, тъй като за всички останали фактори, отговорни за „портокаловата кожа“, няма категорични клинични доказателства. Женското тяло е предразположено да натрупва адипозна (мастна) тъкан в подкожието, тъй като по този начин организмът на жената се подготвя за бременност и лактация.

С напредване на възрастта се произвежда все по-малко количество колаген и като се прибави въздействието на различни фактори – нездравословен начин на живот, липса на добра двигателна активност, тютюнопушене и др., това води до промени в самата мастна тъкан, появяват се сраствания и задръжка на течности, съответно се наблюдава влошаване състоянието на целулита.

Точно определение за целулита няма, най-общо казано той представлява неравности по кожата, причинени от структурни изменения в самата тъкан – сраствания, задръжка на течности, промени в кръво- и лимфотока. Някои жени са генетично предразположени към лимфен застой, т.е. лимфообращението им е по-затруднено и при тях се наблюдава т.нар. лимфедем (оток на долните крайници). Обикновено тези дами са леко пухкави, но не пълни, около колената им се задържат течности и нямат изразен прасец. В случая става въпрос за лимфедем и дори тези дами активно да спортуват, състоянието им не може да се подобри много, тъй като проблемът е изцяло на ниво лимфни съдове.

Важно е да подчертая, че за да определим типа целулит, първо трябва да открием причината за появата му, т.е. да разпитаме клиентката кога за пръв път е забелязала наличието на портокаловите грапавини. По-голяма част от клиентките казват, че са ги забелязали след бременност, напълняване, а също и след множество диети. Реално погледнато всички тези промени в начина ни на живот влошават състоянието на кожата и водят до появата на целулит, като той може да е свързан с отпускането й, сраствания, както и комбинация от двете. Наличието на много подкожна мазнина в някои случаи е възможно да замаскира целулита, а в други да го направи по-изявен. Това зависи от слоя, в който се е формирал целулитът (аделарен или ламеларен) и дебелината му. Колкото по-различна е структурата на тъканите, толкова по-различна проява, съответно и тип целулит се наблюдава. Не може да не споменем и ролята на наследствеността за появата на целулит, т.е. никой не е в състояние да избяга от генетичния си код. Това е по отношение както на целулита, така и на стареенето и свързаните с него бръчки, отпускане на кожата и възрастови петна. Всъщност целулитът се разглежда и като признак на стареене, затова и много жени след 40-годишна възраст забелязват появата на първите му признаци. Това, което обаче ми прави впечатление е, че все повече млади жени са засегнати от целулит. След 22-годишна възраст почти нямам клиентка, която да е с гладка кожа, без целулитни грапавини. Основните фактори за падането на възрастовата граница са стресът, намалената двигателна активност, нездравословните храни, тютюнопушенето, UV лъчите, както и драстичните диети. Наблюденията ми показват, че между 22-и 30-годишна възраст целулитът е сериозно изявен и е в тежка форма. Същото се отнася и за жените над 42-43 години. Интересен е фактът, че жените между 30 и 40 години не са засегнати от тежки форми на целулит.

Въпреки че целулитът се разглежда като проблем на нежния пол, от неговата поява не са застраховани и някои мъже. На какво се дължи това?

Целулитът се описва изцяло като проблем на жените, но понякога се наблюдава и при мъже, които имат женски тип структура на подкожието. При жените клетъчните преградки са перпендикулярни на повърхността на кожата, докато при мъжете тези преградки са разположени диагонално и формират здрава, тип „шахматна“ структура. Освен това мъжката кожа е по-дебела от тази на жените и съдържа повече колаген. Затова мъжете са слабо податливи на складиране на мазнини, поява на клетъчни деформации, съответно и целулит. Но както при жените, така и при мъжете промените в нивата на половите хормони могат да доведат до натрупване на мазнини и задържане на течности в определени проблемни зони на тялото.

Какви промени по отношение на целулита се наблюдават с напредване на възрастта?

Във възрастта 22-25 години целулитът най-често е свързан с нарушаване на кръвоснабдяването, но след това с времето се натрупва по-голямо количество подкожна мазнина и започват да се виждат не толкова „дупчици“, а надигания на кожата. След 30-те вече се забелязват и „дупчиците“, а около 35-36-годишна възраст се наблюдава целулит тип mattress-like, т.е. целулит със своеобразни вълнички. Интересното е, че когато се погледнем в огледалото, тези вълни имат дъги и прихлупвания, което е свързано с отпускането на кожата. След 40-45 години целулит се появява върху предната и вътрешната част на бедрата, особено около колената. При по-пълни жени се наблюдават издатини, които се дължат на промени и стареене на самата мастна тъкан. Тези издатини стават плътни, твърди и наподобяват топчета, като почти винаги са съчетани с отпускане на кожата. За целулита по предната част на бедрата е характерно, че при стискане на кожата състоянието се влошава, а при издърпването й към горната част на бедрото грапавините се изглаждат.

Други промени, които настъпват с напредване на възрастта са появата на видими капиляри и сухота на кожата, която е признак за стареене и влошен метаболизъм на кожните клетки. При суха кожа се препоръчва освен редовно нанасяне на хидратиращи продукти за тяло (добре е да са подбрани от квалифициран терапевт) и прием на достатъчно количество вода, както и витамини, минерали и подходящи хранителни добавки. Много жени приемат само половин литър вода на ден, което е крайно недостатъчно и води до по-бързо стареене на клетките и изсушаване на кожата. Без достатъчно количество вода тялото не може да се детоксикира и освободи от натрупаните токсини и отпадни метаболитни продукти.

Целулит се появява и по ръцете, като обикновено се засягат жени след 30-годишна възраст и доста рядко по-младите дами. При жените, които редовно се занимават със спорт, целулит по ръцете се наблюдава в много по-късна възраст. За тези случаи е характерно отпускане на мускулатурата и на кожата от вътрешната страна на ръцете, при което подкожната мазнина „провисва“. В близост до мишницата се появяват неравности, които не са свързани с напълняване или отслабване, а по-скоро са възрастови изменения. Повечето жени забелязват тези промени на около 35-40 години, когато облекат рокля или блузка без ръкави. За щастие целулитът по ръцете лесно се третира и обикновено бързо се повлиява, но не всеки апарат може да окаже необходимото въздействие и да осигури добри резултати. Специално за третиране на целулит по ръцете не е добре да се прилага вакуум, тъй като в тази област има много лимфни възли и лимфни съдове. Колегите, които работят със силен вакуум трябва да внимават, тъй като се получава преразтягане на тъканта и целулитът става още по-видим. Това са негативни странични ефекти след неправилно проведена ендермология и за да се отстранят е необходима сериозна работа и прилагане на курс от процедури за стягане на тъканите.

В областта на корема също се появява целулит – обикновено когато жената навлезе в периода на менопаузата (45-50 години). По време на менопаузата намалява производството на естроген – хормонът, който помага за нормалната кръвна и лимфна циркулация. Същевременно се увеличава количеството на мъжките полови хормони, което води до натрупване на мазнини именно в коремната област и в комбинация с отпускането на кожата вследствие процеса на стареене провокира появата на целулитни неравности. Този тип целулит се повлиява по-бавно и не всеки апарат може да се справи с премахването му. Процедурите обикновено намаляват обиколката на корема, но борбата с целулита е доста по-трудна, защото когато натрупаните мазнини се дължат на метаболитни промени, резултатите се постигат много по-бавно. Опитът ми показва, че с апарата Unison на BTL, съчетаващ монополярна радиочестота и фокусирани акустични вълни, този труден за отстраняване целулит всъщност доста по-бързо се повлиява. Наистина бях много изненадана, когато установих, че с много по-малко процедури с апарата Unison се постига резултат, който с друга апаратура щеше да е налице едва след 20 терапии. С този апарат уплътненията по корема изчезват след 3-4 процедури, като едновременно с това се стяга и кожата, което по принцип е по-бавен процес. Процедурата с Unison осигурява разкъсване на срастванията, прави кожата по-мека и видимо по-гладка. Мога да дам пример с моя клиентка, която спазваше хранителен режим, но я притесняваха локалните мазнини по корема, доста изразените паласки и наличието на целулит. Направихме консултация и започнахме процедури с радиочестота и магнитни полета в областта на корема. Резултатите бяха наистина уникални – след 6 процедури успяхме да постигнем намаляване обиколката на корема с 12 см, а след това започнахме третиране на целулита, като първо приложих само радиочестота, а после и процедури с BTL Unison. В рамките само на 3-4 процедури, тъй като тя нямаше сериозни структурни изменения, целулитът беше изгладен, а кожата по-стегната.

Как да се справим с преждевременното стареене и свързаните с него промени, включително и целулита?

Когато говорим само за отпускане на кожата, промените настъпват след 20-годишна възраст и с всяка изминала година тялото ни произвежда с около 1% по-малко количество колаген. На 50-годишна възраст съдържанието на колаген вече е спаднало значително и като се прибави тютюнопушенето, което активира ензима колагеназа, наднорменото тегло и увреждащото действие на UV лъчите, процесът на стареене се ускорява. Тогава се появяват възрастови промени, свързани с начина на живот и това стареене е различно от биологичното, т.е. става въпрос за преждевременно стареене. Съветът ми е след 20-годишна възраст да се придържаме към здравословен начин на живот – правилно и балансирано хранене, отказ от тютюнопушене, както и да не прекаляваме с излагането на слънце или в солариуми. Това са основните фактори, водещи до преждевременно стареене, които за разлика от хормоналния баланс зависят от нас и можем да ги контролираме. Все пак позитивната вътрешна нагласа, освобождаването от стреса, по-спокойният начин на живот, могат да помогнат за нормализиране на хормоналните нива и възстановяване хармонията на духа и тялото.

Каква е ролята на стреса във формирането на целулита?

Доста често срещана причина за появата на целулит е и стресът. Много жени спортуват, водят активен начин на живот и въпреки това също имат целулит. Факт е, че днес сме натоварени с много задачи в ежедневието си и не ни остава време да дадем покой на ума и тялото си, а това също активира появата на целулит. И колкото и странно да изглежда, понякога откъсването от свръхнатоварения ритъм на живот, осигуряването на спокойствие, приемът на достатъчно течности и повишаването на двигателната активност могат да подпомогнат борбата с целулита и да забавят стареенето на организма. Нека не забравяме, че тялото ни е способно да се самовъзстановява, но ние трябва да му помогнем в този процес. Практиката ми показва, че при клиентки, които са по-спокойни и уравновесени резултатите настъпват по-бързо. И точно обратното е при клиентки, които са напрегнати, винаги бързат или се тревожат за нещо – добър ефект се постига много трудно.

Защо от целулит са засегнати и слаби жени?

Съществуват два основни типа мастна тъкан – първият тип е по-близко разположен до мускулатурата и се повлиява от спорт и диета. Вторият тип мастна тъкан се намира непосредствено под дермата и не се повлиява от диета и спорт. Затова можем да видим слаби жени с целулит и по-пълни, които обаче нямат портокаловите грапавини. При пълните жени има повече подкожна мазнина, която е разположена по-близо до мускулатурата, а под дермата почти отсъства и в тези случаи няма уплътняване и отпускане на кожата, съответно и целулит. Обикновено по-слабите жени непрекъснато спазват диети, не се хранят здравословно, намират се под стрес, което води до нарушаване на хормоналния баланс и метаболитни промени в кожата на повърхностното ниво, затова и при тях се формират целулитни неравности. Важно е да отбележим, че като цяло целулитът не зависи от килограмите. Да, възможно е, ако отслабнем и се храним по-здравословно да намалим количеството мазнини в близост до мускулатурата и реално да направим портокаловата кожа по-малко видима. Но, за да се повлияе цялостно целулита, трябва да се работи на повърхностно ниво. Именно затова не трябва да се използват силови и много дълбоки техники, защото целулитът е повърхностно разположен и не е необходимо да се третират тъканите в дълбочина.

 

 

За контакти:

София, ж.к. Оборище, ул. Знаме 2

(ъгъла с ул.Тракия, между парк Заимов и бул. Дондуков), тел.: 02 444 33 54, 0887 444 331, www.beautypoint-bg.com

Няма коментари