ХХ-та Юбилейна национална конференция на Българското дерматологично дружество

0

В красивия черноморски курорт Албена се проведе най-големият дерматологичен форум за 2019 г. – XX-тата Юбилейна национална конференция на Българското дерматологично дружество, съвместно с ежегодните XXVIII Софийски дерматологични дни „Проф. Асен Дурмишев“. Високият научен форум събра над 350 делегати с интереси в областта на дермато-венерологията. Поради големия интерес научните сесии и фирмените симпозиуми се провеждаха успоредно в две зали. В богатата научна програма с интересни лекции се включиха проф. Н. Цанков, доц. Ж. Казанджиева, проф. М. Кадурина, проф. М. Ганчева, доц. Р. Янкова, проф. Д. Господинов, доц. Г. Матеев – председател на Българското дерматологично дружество, проф. Е. Христакиева, доц. В. Брощилова, д-р И. Богданов и други водещи специалисти в областта на клиничната дерматология. На престижния научен форум бяха представени и актуални новости от фармацевтичната и козметичната индустрия, както и иновативни продукти за лечение на различни заболявания. Специално за сп. Beauty Woman проф. Мери Ганчева и доц. Румяна Янкова споделиха своите впечатления от XX-ата юбилейна конференция на Българското дерматологично дружество.

Доц. Румяна Янкова, УМБАЛ „Пълмед“център по алергология и дерматология, собственик на клиника „Медидерма“, Пловдив:

Вече 20 години организираме и активно участваме в научните конференции на Българското дерматологично дружество. На тези конференции има синтезирано представяне на цялата информация по определени проблеми, което трудно би направил всеки един от нас специалистите в забързаното ежедневие, и то по начин, който е най-добър за възприемане на цялостния проблем и на възможностите той да бъде установен, диагностициран и след това коригиран с правилната терапия. Проблемът може да е чисто дерматологично заболяване или неестетична промяна, която не задоволява пациента и желанието му е да подобри външния си вид. Важно е да отбележа, че наличието на здравословни проблеми не позволява свободно да се работи с методите на естетичната медицина, т.е. така трябва да бъде съобразена съответната методика за решаването на даден естетичен проблем, че да не се влоши здравословния, да не настъпят усложнения и същевременно резултатът да бъде оптимален. Аз никога не казвам максимален, защото максималният резултат е свързан с повече странични реакции. Целта ми е да постигна естетична визия, каквото позволява състоянието на пациента, без нежелани странични ефекти.

Проф. Мери Ганчева, Аджибадем Сити Клиник, София:

В рамките на XX-тата Юбилейна национална конференция на Българското дерматологично дружество бяха представени много новости както по отношение на различни патологии, системни заболявания, алергодерматози и възпалителни заболявания, така и по отношение на биологични продукти, интерпретация на специфични антитела при различни дерматози и в частност васкулити. Фармацевтичните компании предоставят все по-нови и по-прецизни препарати – беше представена широка гама от продукти за лечение на хиперпигментации, в която са включени концентрирани разтвори за третиране на пигментни петна със специфични локализации, като лакти, колена, интимни области. Новости има и при лечението на дерматози, като атопичен дерматит, а също и акне – добавянето на пре- или постбиотици върху кожата подпомага правилния ѝ микробиом, т.е. увеличава се броя на различните микроорганизми, които обаче не са патогенни, а създават баланс и предотвратяват появата на кожни заболявания.

Медицинската наука се развива с много бързи темпове както в диагностичен, така и в лечебен план и участието в такива високи научни форуми е изключително важно, тъй като те дават възможност на всеки специалист да надгражда познанията си и да бъде информиран за всички новости в областта на дерматологията.

Няма коментари