Хранителни добавки за отслабване

0

 Видовете хранителни добавки за отслабване са най-общо термогенни, липотропни, диуретици и добавки за потискане на апетита. Във формулите на продуктите често се съчетават активни съставки от няколко вида. Когато избираме продукт за отслабване внимателно изчитаме неговия състав и се осведомяваме за неговото действие. Най-добре е да се направи и консултация със специалист.

 Термогенни добавки за отслабване
Това са добавки, които водят до повишаване на телесната температура, с цел горене на повече мазнини. Ползите от взимането на термогенни добавки са временни, защото нервната система се адаптира към действието им. Целта на приема им е, докато все още действат, това време да се използва за затвърждаване на подходящ режим на хранене и физическа активност. Основни вещества в тях са кофеина и кофеиноподобни – гуарана, зелено кафе, като освен че увеличават телесната температура, те водят и до увеличена сърдечносъдова дейност (повишен пулс, повишено кръвно налягане); чувство на еуфория и превъзбуденост, както и до известен диуретичен ефект. Приемат се по предписание и внимателно.

 Липотропни хранителни добавки
Активните съставки в тях оптимизират изгарянето на мазнини по време на двигателна активност (ходене, качване по стълби, домакински дейности и др.) и при спорт. Те подпомагат биохимията на тялото, без да стимулират нервната система. Активните вещества във формулите на липотропните добавки са: L-карнитин, L-метионин, фосфатидилхолин и др. Благодарение на тях може да се контролира теглото или най-малкото да се поддържа холестеролът в норма. Ефективността им зависи от двигателната активност и балансирания хранителен режим. Обикновено няма чисти липотропни добавки, а са комбинирани с термогенни и диуретици.

 Добавки за потискане на апетита
Добавките за потискане на апетита намаляват усещането за глад чрез влияние върху централната нервна система. Те по-скоро са опасни за здравето.

 Диуретици
Диуретиците се приемат по лекарско предписание. С тях се губят течности, не мазнини. На практика поради обезводняването на организма, при употреба на диуретици, губим жизненоважни флуиди и електролити, които са необходими за правилното функциониране на сърцето, бъбреците и черния дроб.

 Съществуват ли здравословни и природни методи и вещества, които да ни помогнат при разграждането на излишните мазнини и при извеждането на отпадните продукти от организма?
В последните години не само природните лечители, но и лекарите отчитат прочистването на организма като задача N 1 при стартиране на отслабваща или укрепваща здравето програма.

* От една страна съществуват практики от народната медицина, които прочистват чисто механично храносмилателния и отделителен тракт, но те се считат за неприятни от повечето хора: клизмата и нейната съвременна форма колон терапията, йогийските практики Шанкпракшалана, Кунджала, Нети и др.

* Малко по-толерантно се възприема като прочистващо средство приемът на английска сол, рициново масло и различни билки и плодове – сена, зърнастец, ленено семе, растителни фибри, грозде, круши, сини сливи, смокини, диня, жълта тиква, праскови и др. Може да се използва и вода с мед и малко лимон.
Изпразването на стомаха и отделителната система е най-важната част в началото на отслабването, подготвя организма и много по-лесно влиза в нов олекотен хранителен режим.

Друг важен момент в период на отслабване е да се изчистят черният дроб и жлъчката и да се стимулира лимфата. Ако човек не е запознат с реакциите на тялото си, по-добре да се консултира със специалист, който да го „води“. Най-доброто средство за прочистване на черния дроб, официално признато и от медицината, е маслото от бял трън. До него се нареждат артишокът, глухарчето, корен от репей, сок от бреза. Отлични детоксикиращи свойства имат джинджифила и куркумата.

 Стимулирането на лимфата става чрез много физически упражнения и с масажи – ръчен или пресотерапия.
Още един проблем стои в процеса на отслабване и детоксикация на организма – как да се отървем от паразитите в тялото и как да се отървем от тежките метали. В последните години много се говори и за содата, очистващата смес на Хулда Кларк, ролята на чесъна и карамфила, на активния въглен за очистване на организма. Това са алтернативни методи, повечето непризнати от официалната медицина.

Няма коментари