Хомеопатията в помощ на дерматологията за лечение на кожни заболявания

0

Стресът, динамичното ежедневие и околната среда са сред водещите фактори за поява на дерматологични заболявания при все повече хора. Хомеопатията е една добра алтернатива на конвенционалната медицина. Специално за сп. Beauty Woman, д-р Угринова обръща внимание как дерматологичните заболявания могат да се повлияят от хомеопатично лечение.

Д-р Угринова, защо се насочихте към хомеопатията?

Преди години посещавах курс по клинична хомеопатия, като в началото водещ бе интересът към нов, различен и безвреден лечебен подход към пациента. Сега от разстоянието на годините мога да кажа, че изборът ми да се занимавам с хомеопатия, е бил правилен. Все повече хора се интересуват от хомеопатия и я предпочитат като метод за профилактика и лечение. Расте и интересът от страна на лекарите, които съчетават хомеопатията в своя терапевтичен арсенал.

Какво представлява хомеопатията?

Метод на лечение на природна основа, съобразен с факта, че всеки от нас притежава своята индивидуалност и личностни характеристики, води различен начин на живот, има различна обкръжаваща среда.

Основните принципи на хомеопатията са:

  • Принцип на подобието.
  • Безкрайно малка доза.
  • Индивидуален подход.

С хомеопатия болният се лекува според неговите симптоми, болестни тенденции и индивидуални особености. Според лекарите хомеопати природата, както в човека, така и извън него, е в хармония и равновесие, а болестта представлява нарушение на това равновесие. С помощта на хомеопатичните лекарства се цели да се мобилизират собствените защитни сили на организма.

Хомеопатията може да се прилага в остри случаи, като с помощта на правилно подбрано хомеопатично лечение симптомите изчезват и пациентите бързо се възстановяват. При пациенти с хронични заболявания като бронхиална астма, екземи, псориазис и др., обострените състояния стават все по-редки, преминават по-бързо и са по-леки.

Крие ли рискове хомеопатията и на кого е отговорността за нейното прилагане?

Хомеопатичните лекарства са абсолютно безвредни поради високите степени на разреждане на изходното вещество. Много често различни автори наричат хомеопатията „нежната медицина на бъдещето“. Особено подходяща е за пациенти с алергии и непоносимост към определени субстанции. Хомеопатията се препоръчва за лечение и профилактика при бременни жени и малки деца, защото не крие странични ефекти и не провокира нежелани алергични реакции.

За да бъде успешно хомеопатичното лечение, хомеопатът трябва да бъде лекар. Само дипломиран медик може и трябва да бъде отговорен за здравето на пациентите. Той може да прецени какво е здравословното състояние на пациента, точната му диагноза, има ли нужда от допълнителни изследвания и консултации с друг специалист. В момента обучението по хомеопатия за висши медицински специалисти се провежда от Европейската школа по клинична хомеопатия по програми, одобрени от медицинските университети в София, Пловдив, Плевен и Варна.

Как хомеопатията може да бъде в помощ на дерматологията?

Хомеопатията има място в цялостния терапевтичен подход към пациенти с дерматологични проблеми. С някои хомеопатични медикаменти може да се подобри състоянието на кожата, косата и ноктите, а с други се стимулира подобряването на обмяната на веществата, което се отразява благотворно на външния вид.

Кои кожни заболявания и проблеми се повлияват най-добре от хомеопатията?

Псориазис, херпеси, атопичен дерматит, екзема, акне, себорея, косопад, кожни заболявания причинени от гъбички, чупливи нокти и др. Ефектът от хомеопатичните лекарства се наблюдава в няколко посоки. При екземите например, които са хронично възпалително заболяване, хомеопатичните лекарства от една страна имат директен ефект върху кожата: повлияване на зачервяването и везикулите, намаляване на сърбежа, подобряване вида на кожата. От друга страна, хомеопатичното лечение води до разреждане на рецидивите и по-добро качество на живот. Ако има отключващи заболяването фактори – контакт с определени вещества, провокиране от студ или влага, може да се подберат хомеопатични лекарства с насочено действие към тези фактори. А ако освен екземите, пациентът страда от други хронични заболявания, хомеопатията ще му помогне и за тях. От 20-годишната ми практика като лекар хомеопат считам, че пациенти с атопичен дерматит, акне, екземи, псориазис, розацея, студова алергия, хронична уртикария и дори брадавици, реагират добре на хомеопатично лечение. Получените добри резултати се проследяват във времето.

Какви подходи прилагате при пациенти с кожни проблеми?

В хомеопатията съществува т.нар. хомеопатичен дренаж. С помощта на определени хомеопатични лекарства, в ниски разреждания (5 или 9СН) и чести приеми (3-4 пъти по 5 гранули) се стимулира функцията на определени вътрешни органи, което допринася за детоксикация на организма. При пациентите с дерматологични проблеми обикновено започвам с кожен дренаж.

Медикаментите, които използвам най-често с дренажна цел, са:

  • Berberis vulgaris 9СН – при питириазис, микози, псориазис
  • Anagallis arvensis 5СН – при дисхидроза.
  • Fumaria officinalis 5СН – при суха екзема.
  • Saponaria officinalis 5СН – при подмокряща екзема.
  • Echinacea angustifolia 5СН – при пиодермии.

Ефектът е незабавен, тъй като тези медикаменти имат бързо действие. За успеха на хомеопатичното лечение е важен индивидуалният подход към пациента. Следва специално подбрана хомеопатична терапия, чийто резултат зависи комплексно от много фактори.

Каква е ролята на стреса при отключване на кожни заболявания?

Въпреки продуктивността, която ни дава динамичният ритъм на живот, ако човек не отделя достатъчно време за почивка, организмът му започва да боледува. Стресът отключва множество болести на обмяната на веществата, проблеми с щитовидната жлеза, голяма група на т.нар. психосоматични заболявания и някои кожни заболявания. Често псориазисът се смята за кожно заболяване, провокирано или влошаващо се при стрес. Акнето, хроничната уртикария, невродермитът и др. също зависят от психоемоционалното състояние на пациента. В тези случаи хомеопатичните лекарства могат бързо да повлияят тревожността и емоциите, резултат от преживения стрес и да подобрят състоянието на кожата. Предимствата на хомеопатичните лекарства са, че нямат странични действия, не водят до привикване и не пречат на шофирането. Могат да се приемат неограничено време и са подходящи за всички възрасти.

Прилага ли се хомеопатията и върху кожата?

Съществуват два хомеопатични крема за локално приложение: с екстракт от арника – при посттравматични белези и хомеоплазмин – за лечение на леки възпаления.

За контакти:

Д-р Зорка Угринова – лекар хомеопат

Хомеопатичен кабинета, София, Манастирски ливади – изток, блок 60 Б, партер

тел.: 0887 253 389

Няма коментари