Хиперпигментация и съвременни методи за лечение

0

След летния сезон обикновено се сдобиваме с нови пигментни петна, причинени от прекомерното излагане на слънце. Но не само слънчевите лъчи са отговорни за появата на пигментации, има и други фактори, провокиращи неестетичните тъмни петна по кожата, като хормонален дисбаланс, наранявания и др. Кои пигментации са с онкогенен потенциал и задължително изискват консултация с дерматолог, какви съвременни методи прилага в практиката си за лечение на пигментните петна – на тези и други въпроси отговаря д-р Весела Райкова, специалист дерматолог.

Д-р Райкова, какво представляват хиперпигментациите и кои са основните причини, отговорни за появата им?

Хиперпигментацията е термин, който се използва за описание на области с неравномерно разпределение на пигмента меланин – лице, шия, деколте, ръце, подбедрици, които по-често са изложени на слънчевото облъчване. В покритите зони пигментациите възникват с напредване на възрастта и затова при част от тях се използва наименованието старчески петна.

Най-честата причина за появата на пигментните петна е излагането на слънце още в ранна детска възраст. Клетките „помнят“ тези срещи с UV лъчите и постепенно с времето някои от тях могат да се трансформират в предракови. Следващата причина е хормоналният дисбаланс, който може да е резултат от естествени процеси, например при жените по време на бременост и кърмене, но е възможно да се появи и при други хормонални отклонения, като нарушения в яйчниковата или щитовидната функция. Трета причина за поява на хиперпигментация са нараняванията и възникването на възпалителен процес, който стимулира меланоцитите да синтезират повече меланин по време на възстановителния период. Пигментации се срещат и при кожни заболявания, като псориазис, акне и др. Има и някои състояния, свързани с неравномерно разпределение на меланина, които не са класически хиперпигментации – болест на Адисон, болест на Къшинг, туморни образувания, отравяне с олово и др., при които тялото ни реагира с промяна в цвета на кожата.

Кои пигментни петна са с онкогенен потенциал и задължително изискват консултация с дерматолог?

Добре е пациентите да познават ABCDE правилото. А (Аsymmetry) – асиметрия, т.е. неравномерно разпределение на меланина в пигментната зона; В (Border) – граница или периферия на петното, като неравната граница показва, че е възможно образуванието да е с онкогенен характер; С (Сolour) е цвят на пигмантацията и в случай че е нехомогенен, т.е. едновременно има няколко цвята, се изисква наблюдение от специалист; D (Dimension) – размер, който ако е над 0,5 мм и се увеличава бързо в рамките на няколко месеца, трябва да ни насочи към преглед при дерматолог без отлагане; Е (Evolution) – еволюция или бърза промяна на петното, която налага отстраняването му. Не всяко пигментно петно, притежаващо една или повече от тези характеристики, ще се трансформира в злокачествено заболяване, но това е сигнал за консултация със специалист. Погрешно е твърдението, което се шири сред общественоста, че пигментните лезии не трябва да се пипат, напротив – когато имаме съмнения за онкогенен характер на дадено образувание, то трябва да бъде премахнато и изследвано хистологично, за да се вземат адекватни мерки. Това е особено важно за пациентите с наследствена предразположеност.

Какви съвременни методи използвате в Amber Beauty Club за третиране на хиперпигментации?

В Amber Beauty Club е налична богата палитра от депигментиращи терапии. Използваме локални изсветляващи вещества и химични пилинги; избелващи мезотерапии и PRP; микронидлинг; лазерни процедури; като много често комбинираме протоколи за работа и ги прецизираме спрямо индивидуалните нужди на пациента. А това става след задълбочена консултация, която ни дава максимална информация и изяснява произхода на пигментацията, нейната големина, давност и поведение. Но от всички налични и възможни терапии най-високоефективени и прецизни методи за борба с пигментните петна са лазерните процедури. В Amber Beauty Club разполагаме с Pico Clear на Alma Lasers – изключително мощен лазер, който гарантира както премахване на хиперпигментации, така и стягане и лифтинг на кожата. В ръцете ни вече е и ултрамодерната RF pixel фракционна плазма, която чрез т.нар. Impact технология постига безкомпромисно заличаване на петната. Важно е пациентите да знаят, че сериозна пигментация не може да бъде отстранена като с магическа пръчка в рамките на една процедура. Обикновено се налага поредица от сесии, като от терапия до терапия се изисква период на възстановяване около месец–месец и половина. Седмица след процедурата се използват продукти за стимулиране на епителното възстановяване, продължава се с хидратация и, разбира се, задължителна стъпка в обгрижване на кожата е активната слънцезащита. Нека не забравяме, че лазерите са много мощни апарати и има изисквания, които трябва да се спазват при тяхното използване. Не може да се премине към процедура, ако пациентът се е излагал на слънце или солариум, трябва да се изчака един месец, а в някои от случаите – два месеца. Лазерите могат да бъдат опасни, ако се използват от неспециалисти, както и когато пациентът не даде пълна информация за състоянието си, включително дали приема определени медикаменти. Затова информираното съгласие е задължително, пациентът трябва внимателно да го прочете и да зададе въпросите си, в противен случай има риск за недобри резултати и компрометиране на онези вълшебни свойства, които апаратите могат да ни дадат. Това обаче се отнася и за неапаратните методики.

В моята практика съм виждала забележителни промени при ползването на Mesoestetic cosmelan, комбинация на микронидлинг с химични пилинги, микронидлинг с мезотерапия, лазер и мезотерапия. А също така могат да се използват химични вещества за потискане дейността на меланоцитите няколко седмици преди прилагането на съответната терапия.

Какви са вашите съвети за превенция появата на пигментации?

Важно е обгрижването на кожата да стане ритуал – почистване, хидратация и слънцезащита. За градски условия фотозащитните продукти трябва да са с SPF от 15 до 30, а в планината или на морето с SPF 50. Веднъж годишно трябва да се посещава дерматолог за профилактичен преглед и превенция на злокачествените образувания. Всяка година се организират безплатни дерматологични прегледи, по време на които хората могат да проверят състоянието на кожата си. Тази година имаше няколко такива събития, включително и в Amber Beauty Club.

Кои са най-новите научни изследвания по отношение хиперпигментацията?

Последните проучвания са свързани с т.нар. MITF (микрофталмия асоцииран транскрипционен фактор), който отговаря за стимулиране на меланоцитите и тяхното развитие. Вече се знае, че има вещества, които могат да бъдат използвани като инхибитори на MITF и по този начин да се намали производството на меланин от меланоцитите. Залагат се сериозни надежди за използването на тези инхибитори както в локални вещества за борба с хиперпигментацията, така и в терапии срещу меланома – най-опасния кожен тумор.

За контакти:

Amber Beauty Club

София, бул. Евлоги и Христо Георгиеви 117

тел. 0885 445 445

Няма коментари