Съвременни методи за премахване на двойна брадичка и ремоделиране на лицевия овал

0

Един от сериозните естетични проблеми, който се появява с напредване на възрастта или вследствие натрупването на излишни килограми, е двойната брадичка. Какви съвременни методи се използват за отстраняване на този проблем и цялостно преоформяне на лицевия контур – за отговор на този и други въпроси специално потърсихме утвърдения столичен дерматолог д-р Росица Денчева.

Д-р Денчева, една от най-проблемните зони за третиране е т.нар. двойна брадичка. Какви съвременни методи се използват с цел постигане на свежа младежка визия?

Днес има две големи групи нехирургични процедури (без нарушаване целостта на кожата), които се прилагат за тази зона на лицето. Едната група включва апаратни процедури – с помощта на подходяща апаратура се въздейства върху подкожната мастна тъкан и тя се стапя, а към втората се отнасят инжекционните терапии, при които чрез инжектиране на различни активни вещества в подкожната мастна тъкан се разгражда частично или напълно подкожната мазнина. Има и трета група процедури, които са преходни между пластичната хирургия и неинвазивните дерматологични методи. Извършват се чрез проникване на различен тип влакна в подкожието и се атакува директно мастната тъкан, но те се прилагат доста ограничено в дерматологичните практики и изискват много по-различно ниво на оборудване, както и умения на съответния естетичен специалист. Тези процедури също влизат в групата на неинвазивните, въпреки че са частично инвазивни.

По отношение на апаратните методи се прилагат различни технологии – най-често използваната е ултразвук, който може да бъде класически ултразвук или HIFU – високоинтензивен фокусиран ултразвук. При класическия ултразвук с по-малки електроди се третира зоната под брадичката за стапяне на излишните мазнини, а HIFU въздейства както върху подкожната мастна тъкан, така и върху кожата, като основното предимство в случая е, че се постига не само елиминиране на мазнините, а и стягане на кожата. Това е важно, защото при стапяне на мастните натрупвания в зоната под брадичката много често се получава отпускане, което предизвиква емоционален и психологически дискомфорт. Натрупването на мазнини в областта под брадичката е голям проблем от гледна точка на заседналия начин на живот, а също и с напредване на възрастта. Проблемът засяга представителите и на двата пола и ако трябва да се върна назад във времето и да обобщя, то съотношението между мъжете и жените, които са търсили съдействие за премахване на двойна брадичка, е 50:50, за разлика от всяка друга естетична процедура, при която преобладава търсенето от страна на дамите.

По отношение на инжекционните терапии има различни типове процедури, но най-популярната и като че ли най-медицински обоснованата е инжектирането на Belkyra. Казвам най-обоснована, защото всъщност говорим за медикамент. За разлика от всички останали продукти, които са медицински изделия, медикаментите преминават през различен период на проучване на страничните ефекти, знаем точно с какво количество ще постигнем желания резултат, т.е. резултатът е добре прогнозируем. Всъщност Belkyra представлява дезоксихолева киселина, която се инжектира директно в подкожната мастна тъкан (в строго определени зони), като количеството, което се поставя зависи от степента на изявеност на подкожната мастна тъкан в зоната на брадичката. Възможно е да се направи на 2 или 3 етапа, тъй като при по-голямо количество мастна тъкан се налага повече от една процедура, но оптимистичното е, че процедурата е дефинитивна, т.е. когато сме инжектирали достатъчно количество продукт със съответния брой процедури, се постига необратимо разграждане на подкожната мастна тъкан и съответно заличаване на двойната брадичка. Неестетичната двойна брадичка няма да се появи след 5-10 години, дори и да напълнеем, защото се постига трайно унищожаване на мастните клетки, които се намират в тази област, т.е. налице е добър резултат, който може да бъде гарантиран във времето. Разбира се, има и други методи, като т.нар. интралипотерапия. По-голяма част от продуктите, използвани при интралипотерапията, също са базирани на дезоксихолева киселина с различна концентрация, което изисква и инжектиране на различно количество и съответно по-голям брой процедури. Техниките на приложение са различни, но това е въпрос на избор на самия специалист. Независимо какъв продукт, базиран на дезоксихолева киселина инжектираме, важно е да се знае, че има някои странични ефекти, както и възстановителен период, свързан най-вече с тежест в третираната зона, подпухналост и подуване, които продължават до 2-3 седмици след процедурата. Самият ефект настъпва постепенно, плавно, обикновено месец или месец и половина след процедурата, като пациентът вижда промяната в лицевия контур и съответно оформянето на по-прибрана брадичка.

Как се гарантира добрият релеф след премахването на мастната тъкан?

Това е физиологичен процес, който настъпва спонтанно, т.е. с резорбцията на мастната тъкан, постепенно в надлежащата съединителна тъкан възниква възпалителен процес. Заедно с разграждането на мастните натрупвания се провокира възпалителна реакция, на която се дължи и възстановителният период. Благодарение обаче на тази възпалителна реакция се активират процесите на възстановяване и съответно се постига стягане на кожата след инжектиране на продукт, базиран на дезоксихолева киселина.

Когато въздействаме с HIFU, ефектът е същият – стягане на съединителната тъкан и дооформяне контура на долната челюст. В случаите, когато се използва обикновено ултразвуково въздействие, при което има само разграждане на мазнините, след него трябва да се направи процедура за стягане на кожата в областта на брадичката, например мезотерапия, радиочестотна или лазерна терапия. При разграждане на мастната тъкан с канюла (въвеждане на канюла в подкожната мастна тъкан) много често се получава отпускане на кожата. Използваната в случая апаратура е базирана на лазерна, радиочестотна или микровълнова технология, която води до липолиза и извеждане на унищожените мастни клетки по естествен начин от организма, но в случая няма директна стягаща процедура, въпреки че канюлата предизвиква известно стягане на кожата в третираната зона. С тази терапия отнемането на мастната тъкан е много бързо и масивно, затова и рискът от увисване на кожата е доста по-голям. В зависимост от количеството на мастната тъкан специалистът преценява коя процедура е най-подходяща за конкретния пациент и колко плавно трябва да се получава стапянето, защото бързото разрушаване на мазнините води до отпускане на кожата и недостатъчно добро оформяне на контура на долната челюст. Налага се прилагане на допълнителни процедури за стягане на кожата, а това подвежда пациента в очакванията му.

Как преценявате кои терапии да приложите при жените, съответно – при мъжете?

Преценката коя терапия да се използва е в зависимост от изходното количество на мастната тъкан, а посочените вече процедури се прилагат както при жени, така и при мъже. Когато мастната тъкан е в голямо количество, аз бих стартирала с методите за по-цялостно намаляване на количеството мастна тъкан, а след това ще приложа по-прицелно въздействие с помощта на инжекционните терапии. Разбира се, съобразяваме се и с цената на терапиите.

Цената ли е определяща за тези терапии и кой е оптималният вариант?

Ако говорим за някои инжекционни терапии, цената може да достигне до 2000-3000 лв. на сеанс и това ги прави прави съизмерими с цената на липосукцията, която обаче е оперативна интервенция и изисква сериозен възстановителен период. Цената има значение, когато изграждаме цялостната терапевтична програма. Но ако пациентът си мисли, че само с една инжекционна процедура двойната брадичка ще изчезне, за съжаление сме го подвели в очакванията му, т.е. не сме били достатъчно изчерпателни при първичната консултация. В повечето случаи или се правят 2 до 3 инжекционни терапии, или се прeминава през първично стапяне с някои от апаратните технологии, след което се прилага инжекционна терапия, за да може тя допълнително да стопи мастната тъкан и да дооформи контура на долната челюст.

Може ли да се третира само двойна брадичка или е необходимо оформяне на целия лицев контур?

Ние като специалисти винаги разглеждаме цялостно лицето и шията, а не само двойната брадичка, т.е. разглеждаме как е оформен ръбът на долната челюст и до каква степен е налице спадане на обема на лицето в средната му част, които дават общото очертание на лицевия овал. Преценява се и самият ъгъл на брадичката. Не може да се мисли само за мастната тъкан под брадичката – нейното стопяване ще осигури малко по-различна профилна проекция, но не и максималния резултат, който можем да постигнем, тъй като средствата на съвременната медицина дават изключително много възможности за контуриране на лицето. Доскоро се говореше предимно за оформяне на средна част на лицето и скули, но сега вече лицевият контур се ремоделира чрез оформяне на брадичката и долната челюст, особено при мъжкото лице, макар че и при женското се постига в пъти по-добър резултат, отколкото ако въобще не се третира тази зона. Когато говорим за двойна брадичка, редуцирането на подкожната мастна тъкан плюс оформянето на ъгъла на долната челюст и нейния ръб, може драматично да промени визията на пациента. Важно е пациентът да е наясно коя процедура до какви резултати ще доведе и колко дълготраен ще е ефектът. Пациентите идват с желание за дефинитивно премахване на двойната брадичка, затова трябва да сме по-прецизни по отношение на предлаганите от нас методи, които гарантират подобряване на цялостната визия.

Какви са вашите наблюдения – приема ли вече българският пациент редовната грижа в естетичната клиника за нещо нормално?

Мисля, че да. Връщайки се ретроспективно назад сред пациентите, с които в момента работя, една голяма част от тях всъщност са ми пациенти вече над пет години, като не става въпрос само за хора от по-висока възрастова категория. Сред пациентите ми има много жени и мъже на средна и млада възраст, които са започнали с профилактична поддръжка. От тази гледна точка бих могла да кажа, че българският пациент има добра здравна и естетична култура. Разбира се, тази култура се гради и е въпрос на комуникация, обсъждане и създаване на доверие между лекаря и съответния пациент. Редовната поддръжка на лицето и тялото във времето със сигурност забавя процеса на стареене не само на кожата, а и на подлежащите структури, които с възрастта се променят в значителна степен. А това е изключително важно за запазване на красотата и младежкото излъчване въпреки хода на времето.

За контакти:

Дерматологична клиника „София“

София, ж.к. Дървеница, ул. Бели мел 2А, тел.: 02 472 13 56, 0879 051 503

Клиника за естетична дерматология REVERSE

София, ул. Никола Мирчев 33, тел.: 02 465 19 30, 0898 477 308

Няма коментари