Съвременни методи за премахване на локализирани мастни натрупвания

0

 Локализираните мастни натрупвания са проблем, вълнуващ не само много жени, но и мъже. Наличието на проблемни зони по тялото невинаги е свързано със затлъстяване и може да се наблюдава дори при хора със стройна фигура и нормално тегло. В медицината за отстраняване на локализираните мастни натрупвания се използва не само традиционната липосукция, но и модерни неинвазивни методи, които бързо, безопасно и безболезнено преоформят и ремоделират тялото.

 За успешно коригиране на проблемните зони с локализирани мастни натрупвания е необходим комплексен подход, основаващ се на следните принципи:
• Основните липолитични методи намаляват обема и количеството на мастните клетки и спомагат за разграждане на мазнините.
• Дрениращите процедури извеждат от тъканите отпадъчните продукти и токсините, образуващи се вследствие липолизата.
• Спомагателните методики подобряват кръвообращението в мастната и мускулната тъкан, увеличават ефекта от основните терапии и го удължават във времето.
• Поддържащите методи позволяват за дълго време да се запази постигнатия резултат.

 Методи на нехирургична липосукция:

 Инжекционна липолиза и липолитична мезотерапия

 Днес мезотерапията е един от най-ефективните методи за коригиране на локализираните мастни натрупвания. Мезотерапията може успешно да се комбинира с апаратни методи, мануални масажи и различни козметични процедури. Препаратите, използвани за липолитична мезотерапия се разделят на липолитици с пряко и непряко действие. Към липолитиците с непряко действие се отнасят вещества като органичен силиций, кофеин, L-карнитин, артишок и др., които ускоряват метаболитните процеси в мастната тъкан и имат изразен дренажен ефект. Липолитиците с пряко действие са насочени към унищожаване на адипоцитите.

 

Инжекционната липолиза се различава от класическата мезотерапия. Обикновено мезококтейлите за инжекционна липолиза съдържат фосфотидилхолин и натриев дезоксихолат. Дезоксихолевата киселина се получава по синтетичен начин и е мощен емулгатор. Този химичен агент може да конюгира клетъчните мембрани, освобождавайки капчици мазнини в междуклетъчното пространство. Фосфатидилхолинът е структурен компонент на клетъчните мембрани. Във фармакологичната практика това вещество е производно на соев лецитин. Доказано е, че фосфатидилхолинът участва в емулгирането на мазнините. Когато се комбинират фосфатидилхолин и натриев дезоксихолат се наблюдава потенциране на липолитичното действие. При провеждане на инжекционна липолитична терапия, коктейлите трябва да се въвеждат само в подкожната мастна тъкан. След процедурата в зоните на инжектиране нормално се развива възпалителна реакция, която трае 2-3 дни.

Курсът на терапията се състои от 2-6 процедури, които се провеждат на интервал от 10-20 дни. Противопоказанията са: бременност, лактация, холецистит, некомпенсиран инсулинозависим диабет и др. Инжекционната липолиза се разглежда като алтернатива на минилипосукцията.

Кавитационна адипоцитолиза (ултразвукова кавитация)
В основата на метода ултразвукова кавитация е физическият феномен на формиране на микромехурчета под въздействието на ултразвук с ниска честота 38-42кHz. Образуваните в адипоцита микромехурчета разрушават мастната клетка, без да засягат обкръжаващите анатомични структури. Отпадъчните продукти от унищожените клетки се извеждат от организма по напълно естествен начин. Възможно е в една процедура или последователно по време на курса да се комбинират ултразвукова кавитация и липолитична мезотерапия. Важно е да се знае, че кавитацията не е експресен метод. За постигането на видим и стабилен резултат е необходим курс от 3-6 процедури с интервал от 7-10 дни. Процедурата е безболезнена, безопасна и комфортна за клиента.

Няма коментари