Стягане и лифтинг в областта на шията и деколтето

0

Какви са съвременните методи за корекция на неестетичните проблеми, като фини линии и бръчки, пигментации и отпускане на кожата в областта на шията и деколтето? Как може да се подобри качеството на кожата в тези области, без да се прибягва до сериозни хирургични интервенции?

Комплексен антиейджинг подход

Подходът при третирането на шията и деколтето трябва винаги да бъде комплексен и съобразен с индивидуалните особености на всеки пациент. Не бива да се пренебрегва домашната грижа, която е неразделна част от професионалните терапии. Сред активните компоненти, които трябва да съдържа продуктът за домашна грижа са хиалуронова киселина, DMAE, пшенични протеини, екстракти от соя и див ямс, витамини, антиоксиданти и др.
Няколко пъти годишно се препоръчва прилагането на специфичен масаж в зоната на шията, деколтето и врата, който стимулира кръвообращението и има общоукрепващ ефект върху целия организъм.
През есенно-зимния период редовно трябва да се провежда химичен пилинг, специално съобразен с деликатната зона на шията и деколтето. В състава на повърхностните химични пилинги традиционно са включени АНА киселини (гликолова, млечна, пирогроздена, бадемова, лимонена), като се препоръчва по курс от няколко процедури с интервал една седмица. Процедурата е изключително лесна за изпълнение и много ефикасна. При повърхностния химичен пилинг се отстранява само най-горния рогов слой на кожата и се стимулира клетъчното обновяване. Също така се стимулират нервните окончания, разположени в епидермиса, което води до активиране на фибробластите за синтез на нов колаген, еластин и хиалуронова киселина. Повърхностният химичен пилинг гарантира изравняване на тена, подобряване текстурата на кожата, лек лифтинг ефект и изглаждане на фините линии и умерените бръчки в областта на шията и деколтето.

При по-дълбоки бръчки, отпускане на кожата и наличие на пигментни петна се препоръчва провеждане на среднодълбок химичен пилинг с трихлороцетна киселина (ТСА). Предвид анатомията на областта на шията, концентрацията на ТСА не трябва да надвишава 15%. Трихлороцетната киселина прониква до базалната мембрана на епидермиса. В резултат се увеличава дебелината на шипчестия слой епидермални клетки, а клинично това се проявява като значително намаляване на отпускането, изглаждане на бръчките и подобряване тургора на кожата. За да се избегнат усложненията при химичния пилинг с ТСА се нанасят не повече от 2 слоя. При провеждане на процедурата са възможни неприятни усещания от действието на киселината при по-висока чувствителност на кожата (усещане за парене и/или щипане).
Днес повечето специалисти предпочитат да работят с иновативни среднодълбоки пилинги, при които болезнеността и неприятните усещания по време на процедурата са сведени до минимум. В състава на тези пилинги са включени фенол с ниска концентрация, който има обезболяващо действие, както и сапонини, L-аскорбинова киселина и други активни съставки. Благодарение на специално подбраните активни компоненти се увеличава кожната пропускливост, налице е и по-бързо възстановяване след процедурата – в рамките на 5 до 7 дни. Резултатът е свежа, красива и с равен тен кожа в областта на шията и деколтето. Както след всеки химичен пилинг използването на слънцезащитни продукти с висок SPF е задължително с оглед избягване на риска от поява на пигментации.
На седмия ден след среднодълбокия пилинг може да започне прилагането на инжекционни процедури за стягане и лифтинг на кожата в зоната на шията и деколтето. При пациенти с мастни натрупвания в областта на брадичката се въвеждат специални мезококтейли, предназначени за премахване на излишните мазнини и ремоделиране на лицевия контур. Друга процедура за премахване на двойната брадичка е инжекционната липолиза, при която въвеждането на липолитичния препарат (дезоксихолева киселина) е в подкожната мастна тъкан. Дезоксихолевата киселина разрушава мембраната на мастните клетки и разгражда мазнините, съдържащи се в тях, които се извеждат по естествен път от организма. Веднъж разрушени, адипоцитите не могат да съхраняват или натрупват мазнини отново.
За постигане на лифтинг ефект в зоната на шията и деколтето се използват препарати, съдържащи диметиламиноетанол (DMAE). DMAE е предшественик на ацетилхолина, действа върху холинергичните рецептори на фибробластите, което стимулира съкращаването на цитозолните миофиламенти. Освен това DMAE регулира кожните възстановителни процеси, предизвиква вазодилатация на кръвоносните съдове и подобрява кръвоснабдяването на кожата.

Няма коментари