Стафилококови и стрептококови инфекции

0

  Стафилококови кожни инфекции
  20-30% от здравите хора имат стафилококи върху кожата си, като атлетите, войниците, децата, имуносупресираните болни са с по-висок риск от развитие на стафилококови инфекции. Входна врата за стафилококите са драскотини, порязване, близък контакт с носители на стафилококова инфекция, лоша хигиена, използване на замърсени инструменти. Групата на стафилококовите бактерии включва повече от 30 типа стафилококи, като най-често се среща Staphylococcus aureus (златист стафилокок).

  Какво е фоликулит?
Стафилококовите инфекции на космения фоликул са: остиофоликулит или повърхностен фоликулит, който засяга само отвора на космения фоликул, дълбок фоликулит – ангажира целия космен фоликул, фурункул – възпалението се разпространява субкутанно и се наблюдава уплътнен, болезнен, червен възел, 1-2 cm в диаметър, и карбункул – обединяване на множество фурункули, болезнена възпалителна маса, отделяне на гной и влошено общо състояние с температура, втрисане и болка.

  Други видове фоликулит
  Пациентите с акне, лекувани дълго време с антибиотици, развиват усложнение Gram-negative folliculitis – инфекция, причинена от грам-негативни бактерии, характеризираща се с множество кисти. Подобно усложнение може да се наблюдава при пациенти с розацея.

  При хора, прекарващи дълго време в джакузи или басейн, се наблюдава Hot tube folliculitis – сърбяща папуло-пустулозна ерупция обикновено в областта на банския, която се причинява от псевдомонас аерогиноза, когато антибактериалните химикали във водата не са в достатъчно количество.

Swimmer itch (сърбеж при плувците) се наблюдава при хора, пребивавали в африканските държави, и се причинява от Cercaria dermatitis.

  Вторични стафилококови инфекции
Вторичните стафилококови инфекции се наблюдават при пациенти с атопичен дерматит, болни от диабет или при имуносупресирани пациенти (след органна трансплантация). Заболяването Folliculitis decalvans засяга кожата на главата, обикновено е съпроводено с акне и в случая е задължителна консултацията със специалист дерматолог. Рисков фактор за развитие на вторична стафилококова инфекция е пиърсинг, особено при зърната на гърдите.

  Стрептококови кожни инфекции
  Импетигото е сред често срещаните стрептококови инфекции, засяга повърхността на кожата и от нея страдат предимно деца. Еризипелът обаче е сериозна инфекция, която достига долна дерма и хиподерма. Причинителят е бета хемолитичен стрептокок от група А. От еризипел са засегнати най-често пациенти, които имат гъбична инфекция между пръстите на краката. Усложненията от еризипел са лимфангит и некротизиращ фасциит.
Синдромът на зелените нокти се характеризира с онихолиза и зелен цвят на ноктите. Причината е растеж на Pseudomonas aeruginosa под ноктите, което най-често се случва след нокътна травма, също и при продължителен контакт с вода, сапуни и детергенти (Pseudomonas aeruginosa расте във влажна среда).
Грам-негативното импетиго между пръстите на краката се отличава със синьо-зелен цвят, причинява се от носенето на тесни обувки, среща се често и при спортистите. Причинителите могат да са различни – Pseudomonas, Proteus, Moraxella или Alcaligenes.

  Поставянето на маска и ръкавици при различните процедури е важно условие за предпазване от бактериалните кожни инфекции. Много често някои пациенти са носители на кожни инфекции, без да страдат от тях. Те трябва задължително да се лекуват, защото ако пациентът е носител на стрептококи или стафилококи в носа си, при всяка козметична процедура около устата му може да се развие гнойна инфекция.
  Все още няма перфектна профилактика, както и ваксини срещу бактериалните кожни инфекции.

Няма коментари