Станислава Николова: „Масажът е естествен начин за преодоляване на проблемите, възникващи по време на бременността“

0
Станислава Николова, бакалавър по кинезитерапия от НСА, магистър по медицинска рехабилитация и ерготерапия от МУ – София, хоноруван преподавател по пренатален масаж в НСА, собственик на масажно студио The S и Body Wellness Studio the S.

Възможно ли е да се прилага масаж по време на бременността и какви проблеми може да реши? Като специалист в областта, с 12-годишен опит в работата с бременни, Станислава Николова разяснява възможностите за приложение на масажа по време на бременност. „Отскоро водя часове по пренатален масаж в НСА и искам да създам увереност сред колегите да го прилагат спокойно и да се пресекат погрешните схващания по отношение масажа за бременни.“, споделя г-жа Николова.

Г-жо Николова, какво представлява масажът при бременни?

Масажът при бременни не се отличава от нормалния. Все още обаче е разпространено мнението, че бременните не трябва да се пипат, самите те се страхуват, а и доста колеги отказват да работят с тях. За съжаление лекарите също дават такива указания. Моето мнение е, че това е минус за бременните жени, защото масажът е естествен начин за преодоляване на голяма част от проблемите, които възникват по време на бременността. Например сериозен проблем е натоварването на опорно-двигателния апарат, тъй като теглото нараства, променя се здравината на съединителната тъкан, задълбочават се извивките на гръбначния стълб, което рефлектира върху компресията в зоната на коренчетата на гръбначно-мозъчните нерви. Всичко това води до болкова симптоматика в различни зони през различните периоди от бременността. Трябва да отбележа и факта, че жените вече забременяват в по-късна възраст, т.е. на фона на съществуващи дисфункции на опорно-двигателния апарат. Освен това неминуемо се появяват циркулаторни смущения поради самата физиология на бременноста и не на последно място – промените в психоемоционалния тонус на бременната.

Какво е значението на добрия двигателен режим по време на бременността?

Според мен двигателният режим трябва да е неразделна част от грижите за бременната. Тук е моментът да спомена, че идеалният вариант е масажът да се комбинира със системни физически занимания, съобразени с периода и състоянието на бременната. Тогава всичко, казано дотук, ще има профилактичен, а не терапевтичен характер, което е и целта на всеки специалист от моята област. Физическата активност е абсолютно задължителна, масажът е на второ място. Ако една бременна жена поддържа нормална физическа активност и се храни балансирано, тя няма да има нужда от масажа като терапия, а по-скоро като превенция, което е най-доброто.

Какви други масажи могат да се прилагат при бременни освен класическия?

При бременните могат да се прилагат различни масажи – тайландски, шиацу и други, като те не се изключват, а се допълват. По този начин всяка дама може да си осигури много добра грижа за тялото по време на бременността. Прилагането на масаж може да започне още в ранните стадии на бременността, разбира се, ако на жената не ѝ пречи общият дискомфорт, характерен за началните месеци, и да продължи до раждането. Няма противопоказания за провеждането на масаж, той има много благотворно въздействие върху целия организъм. Дамите се чувстват прекрасно, по-раздвижени са и по-леки, а бременните, които идват с някакви проблеми, получават значително облекчение.

След раждането какви масажи могат да се прилагат?

Обикновено след раждането дамите търсят антицелулитни масажи, но ако кърмят тези процедури са противопоказани за тях. Антицелулитните масажи са силно дрениращи, детоксикационният процес отвежда отпадните метаболити в кърмата, затова не са желателни докато се кърми, но нормален класически масаж може да се прилага. Класическият масаж е приложим и при жените, които са родили със секцио – ако лежането по корем създава дискомфорт, може да се прави както по време на бременността, т.е. на една страна.

Няма коментари