Спуканите капиляри и разширените вени не са само козметичен проблем

0

Разширените вени са вродена слабост и неспособност на венозните съдове да изтласкват кръвта обратно към сърцето, в резултат на което тя се застоява по-дълго в долните крайници. Тромбофлебитът е усложнение на разширените вени, който се изразява с възпалителен процес на съдовете. Лечението е трудно и продължително. Носенето на еластични чорапи е задължително. Лекарите препоръчват да се избягва стоенето прав продължително време. Добре влияят умерената физическа активност и разходките, но без претоварване. С напредването на възрастта процесът се задълбочава и усложнява. Това. което може да се направи от конвенционалната медицина, е профилактика на усложненията, на тромбофлебита и забавяне на процеса. Има много лекарства на пазара, които трябва да се вземат периодично няколко месеца в годината. Еднократният курс на лечение не дава продължителен ефект. Непрекъснатото вземане на лекарства може да доведе до предозиране, токсичност и дори“ш1р.а8яне на организма. В народната медицина се използват екстракт от конски кестен и компреси с листа от прясно зеле.

Разширените вени са подутини (варици), които обикновено се появяват при увреждане на клапите, през които кръвта преминава при обратния си път до сърцето. Ако тези клапи не изпълняват присъщата им функция, кръвта се акумулира във вените и води до появата на разширени вени. Разширените вени са обикновено по краката, но могат да се срещнат и в ректума, където водят до появата на хемороиди. Основните причини са: възраст, бременност, наднормено тегло, липса на физически упражнения, продължително стоене на едно място и хроничен запек. С напредването на годините стените на вените изтъняват и като прибавим увеличеното налягане по време на бременност или работа, свързана с продължително стоене прав – лесно изпъкват и се разширяват. Освен това проблемите с вените често са генетично обусловени. В някои случаи разширените вени или спуканите капиляри са повече от естетичен проблем. Ако имате видимо разширени вени, значи сте запознати с болката и дискомфорта от това и непременно трябва да се консултирате с лекар. Ако не се погрижите за този проблем, разширените вени могат да се спукат и да предизвикат възпаление.

Заболяването се среща три пъти по-често при жените (поради влияние на хормоните). Причина за варикозата е генетично предопределената недостатъчност на венозната стена, която постепенно променя структурата си и губи здравината си. Възниква недостатъчност на венозните клапи, които в нормално състояние не позволяват на венозната кръв дa се връща обратно и вследствие на това кръвта се задържа във вените, които се преизпълват и дават усещане за втвърдяване и пулсираща болка, намаляващи след сън и при повдигане на краката. Важна роля играе и професионалното обременяване: хората, работещи статично на крак – готвачи, фризьори, шивачи, хирурзи, пекари; намалената двигателна активност, употребата на алкохол, топлинното влияние. Заболяването е хронично и прогресира бавно. При малките начални варици има дилатирани и нагърчени вени с диаметър над 4 мм, а при напреднали случаи вариците обхващат голяма част от крайника и образуват сливащи се помежду си пакети.

Клинична картина

Болните чувстват тежест и напрегнатост в краката, лесна уморяемост, болки, сърбежи, нерядко получават мускулни крампи на подбедрицата, но може и да липсват каквито и да са оплаквания. Обективно най-често се засягат кожните вени по вътрешната повърхност на долния крайник зад и под коляното. Кожата обикновено е пигментирана, суха, често екзематозно променена, космите по-често намаляват, понякога се нарушава потоотделянето. Чест е отокът около глезените, който при покой в хоризонтално положение изчезва. Понякога променените изтънени стени на болните вени се пукат и обилно кървят, което е по-безобидно, отколкото обикновено се възприема. Ако разширените вени не се лекуват своевременно и правилно, често се стига до усложнения – екземи, тромбози, вари- козни рани, тромбофлебити, нарушения на лимфния оток. Методи за диагностика: Проба на Тренделенбург, проба на Шварц и на Делбе-Пертес, доплерова ултразвукова сонография, флебография и флеботонометрия

Премахване на разширените вени

Проблемът с разширените вени, освен че е съпътстван с болка и неудобство, предизвиква и неувереност, както всеки видим проблем, свързан с външния вид.

Третиране с лазер

Подходящ е за малките вени – тип паяжина или капилярна звезда.

Васкуларният лазер изпраща силен разпръскващ се лъч във вените, като действието му е постепенно. Вените изчезват след минимум две сесии (за хората с по-тъмна кожа може да са необходими повече процедури). Процедурата трае от 15 до 20 минути и е съпътствана с усещане за затопляне или „щипане“ от лазера. В зависимост от това колко силно са изразени вените, могат да се направят от 2 до 5 процедури. Възможно е да се появят временни странични ефекти като зачервяване, посиняване и обезцветяване на кожата около третирания участък. Както при всички лазерни процедури, и при тази при хората с по-тъмна кожа може да има пигментни промени.

Оперативно лечение: Резекция на устието на магистралната вена и клоновете ѝ; подкожно екстирпиране със специална сонда на варикозната вена сафена магна или сегмент от нея; лигатури на перфорантни вени по кокит; флебокутанеоектомия; транскутанна флеборафия по кохер; екстирпация на вариците през отделни малки разрези.

Склерозираща терапия: Прилагането на склерозиращи (тромбозиращи) медикаменти успешно замества оперативното отстраняване на вените. Те се инжектират в разширените вени и предизвикват реакция в стената им, която води до тяхното облитериране, т е. до запушването им. Освен че се извършва амбулаторно и пациентите не губят работоспособността си, този метод има и други предимства – липсват козметичните белези от операцията и рискът от рецидиви е относително по-малък. Носенето на компресивни превръзки и ластични чорапи във възстановителния период е задължително независимо от метода на лечение.

Венотониците увеличават венозния тонус, а и вазопротекторите увеличават резистентността на малките кръвоносни съдове. Препоръчват се за лечение на заболявания на венозната система (отичане, умора, болки 8 краката) и за лечение на симптоми, дължащи се на хемороиди. Тези препарати въздействат върху най-малките кръвоносни съдове (капилярите), като намаляват преминаването на вода и други вещества през техните стени. При пациенти с варикозни вени или други заболявания на вените на краката тези кръвоносни съдове допускат повишено изтичане, което може да предизвика подуване на глезените.

Венотониците намаляват отока и свързаните с хроничната венозна недостатъчност (ХВН) симптоми като болка, умора, тежест в краката, сърбеж, както и крампи и болка след склеропперапия. Също така намаляват болката и отока от травматичен произход като изкълчване или мускулна контузия. Най-общо казано, те заздравяват стените на вените и капилярите.

На клетъчно ниво една от проявите на ХВН е образуването на отвори – „дупки“ между клетките, изграждащи стените на кръвоносните съдове, ендотелни клетки. Венотонизиращите препарати взаимодействат с тези клетки и с веществото, изграждащо междуклетъчното пространство, като затварят „дупките“, т.е. спомагат за възстановяване на структурата и функцията на увредения венозен ендотел. Така намаляват проникването на течност в околните тъкани и съответно отока.

Проникването и задържането на течност от своя страна водят до намаляване на снабдяването на околните тъкани със свежа артериална кръв, респективно с кислород, и до допълнителни биохимични промени, които провокират възпалителни процеси и болка. Заздравявайки стените на вените и капилярите, венотониците подобряват снабдяването на тъканите с кислород и така възпрепятстват възпалението и облекчават болката.

Профилактиката

По-високо краката от земята – това е един от основните принципи на профилактиката на варикозно разширени Вени. Колкото по-високо от земята са краката, толкова по-малко е натоварването на вените, толкова по-лесно и свободно кръвта се оттича от краката.

Препоръчва се да се води подвижен начин на живот, да не се вдигат и да не се носят тежести, да не се стои прав или седнал дълго време на едно място, да се поддържа нормално тегло. Ходете пеш, най-малко по 1 час на ден. Ходенето и засилването на мускулите на краката помагат за циркулацията на кръвта. Когато мускулите са достатъчно силни, те поддържат отпуснатите вени.

Но дори при спазването на всички тези препоръки никой не е застрахован от варикозната болест – от гените не можеш да избягаш. Плуването е не само един от най-добрите начини за профилактика, то помага и при лечението. Във водата повърхностните вени на работещите мускули се свиват, натоварването им става по-малко, накратко – условията са идеални за тренировка на вените. Спете с леко повдигнати крака, като за целта използвайте възглавница или повдигнете леко долната част на леглото.

Придобийте полезни навици

Хората, предразположени към варикозно разширени вени, не е желателно да стоят дълго време прави Ако това не може да се избегне, постарайте се не просто да стоите, а да ходите, да се движите. Правете често прекъсвания, по време на които се старайте да вдигнете краката на по-високо! Полезни са ежедневните разходки, по време на които става съкращаване на мускулите на прасците и отток на кръвта от вените. Ако ви се налага дълго време да сте седнали, пробвайте последователно да стягате и отпускате мускулите на прасците. По възможност по-често дръжте краката нависоко – тогава натоварването на вените ще бъде доста по-малко. Не стойте с кръстосани крака. При премятането на единия крак върху другия се създава препятствие по пътя на кръвопотока.

 Ако откриете в подколенната ямка малка мрежичка увеличени кръвоносни съдове, не отлагайте за после, започнете водни процедури. Ако състоянието на здравето ви позволява – вземайте контрастен душ всяка сутрин и вечер. Той въздейства много добре на кръвообращението и на организма като цяло. Ако контрастният душ не ви е по силите, правете контрастни ванички за крака.

 Освен това ограничете количеството на солта в менюто си, защото излишният за организма натрий може да причини оток в крайниците и да затрудни кръвообращението. Много полезни са масажът и самомасажът на краката. При самата болест обаче масажът е противопоказан. Масажът трябва да започва от мускулите на бедрата отдолу нагоре, от колянната става до слабините – поглаждайте и разтривайте мускулите. С възглавничките на пръстите разтрийте колянната става След това с юмруци натиснете няколко пъти подколенната ямка и с кръгови движения добре масажирайте тази област.

За профилактика, а също и в ранните стадии на болестта добър ефект има ябълковият оцет. Пийте два пъти дневно две лъжички ябълков оцет в чаша вода. Ефектът е забележим едва след месец. Вените престават да се подуват, изчезват козметичните дефекти, характерни за първия стадий на заболяването. За профилактика на нощните спазми използвайте крем от ябълков оцет.

Откажете се от пушенето – съпътстващата го кашлица предразполага към повишеното венозно налягане. Спрете да носите тесни дрехи. Всяка дреха, която пречи на нормалната циркулация на кръвта в областта на бедрата и прасците, в частност силно опънатите обтегнати панталони, усилва застоя на кръвта във вените. Използвайте лечебни еластични чорапи, еластични бинтове и къси чорапи. Ако обуете еластичните чорапи сутринта, преди да станете от леглото, те ще могат да осигурят оттока на кръвта в направление към сърцето. Не се препоръчват обувки както на твърде висок, така и на много нисък ток – той трябва да бъде със средна височина. Ако ви се налага да носите обувки с тесен връх, от време на време ги събувайте и разтривайте мускулите на пищялите.


Знаете ли, че…

º При тичане и качване на стълбище голямо количество кръв се стича в краката и това предизвиква разширяване на вените. В такива случаи можете да замените този вид активности с  пo-щадящи спортове – като плуването и карането на велосипед.

º Видимите вени, които напомнят паяжина, в действителност не са спукани кръвоносни съдове. Те представляват малки повърхностни вени, които се появяват в резултат на увеличаване на теглото, по време на бременност, при хормонални промени, вследствие на употреба на някои медикаменти, както и под въздействието на начина на живот, свързан с продължително седене или стоене прав.

Няма коментари