Специализирани масажни методики

0

Първи симпозиум по кинезитерапия, масажи и рехабилитация, организиран от издателство Beauty Woman


В рамките на симпозиума Стефан Букреев демонстрира „Скулптуриращ масаж“ за корекция на фигурата по авторската методика на Андрей Гребенников, Русия. Този ексклузивен масаж подобрява в значителна степен осанката на жената, ремоделира тялото ѝ и в известна степен е алтернатива на естетичните процедури.

Тълкуването на ,,специализирани” масажни методики и техники всъщност представлява разграничаване на видовете масажни техники, методиката на масажа (определена последователност на прилаганите техники, интензитет на мануалната работа, продължителност) и очаквания резултат. Важни са дозировката, подходът, индивидуалната програма и, разбира се, професионализмът, който всеки кинезитерапевт изгражда в своето развитие и ежедневна практика. Днес се залага изключително много на специализираните масажни техники за профилактика на здравето, естетиката и запазване на фигурата, които са и сред най-търсените от клиентите мануални терапии.

Всеки специалист кинезитерапевт, рехабилитатор, треньор, ерготерапевт, масажист трябва да притежава отлична професионална подготовка, за която се изисква да е завършил съответното образование, да е преминал допълнителни курсове, за да повиши своята квалификация, и непрекъснато да надгражда познанията и уменията си. Освен това е необходимо да притежава стаж в профилираната област – терапевтична, естетична, кинезитерапевтична, клинична и други. Важно значение има и динамиката на изменение в областта на кинезитерапията – през последните години тази сфера се разви с много бързи темпове, внедриха се много иновативни технологии, които са в помощ на терапевтите, и тези иновации трябва да се познават отлично, за да бъде предложено на клиента най-доброто за профилактика на неговото здраве и поддържането на отличен жизнен тонус. С времето се промени и спецификата в разбирането на масажната процедура от клиента (пациента) и терапевта, т.е. терапевтът трябва да е в състояние да обясни адекватно на клиента каква терапия ще използва, какви са целите ѝ и какво може да се постигне като резултати.

Масажът има следните форми на приложение: при профилактичен, терапевтичен и следтерапевтичен период, за деца до 12 години, за тийнейджъри до 18 години, за бебета до 1 година, за бременни, както и в случаите на различни патологии. Добре е кинезитерапевтът да има съответните специализации и да може да предложи качествена услуга за цялото семейство, съобразена както със специфичната проблематика, така и с възрастта на всеки член от семейството.

Познатите масажни техники в Европейската школа са: класически, спортни, лечебни, антицелулитни техники, „Скулптуриращ масаж“ за корекция на фигурата и СПА техники – ароматерапия, хот стоун масаж с вулканични камъни, рефлексология.

Масажните техники извън Европа са тайландски масаж, шиацу, юмейху, балийска техника, калифорнийски масаж – антистрес и индийски техники.

Според професията се прилагат също различни масажни методики, като процедурите трябва да бъдат съобразени с упражняваната дейност и правилно дозирани като интензивност и използвани похвати за офис служители, хора, които често пътуват, спортисти, актьори, певци, фотографи, оператори и т.н.

Преди първата масажна процедура терапевтът трябва да получи необходимата информация за пациента/клиента, да определи съответната методика, дозировка и приложение – частично до 20 минути, цялостно до 50 минути.

Важно е и определянето на по-нататъшната методика и дозировка, както и изготвянето на индивидуална програма за всеки отделен клиент.

Няма коментари