Радиочестотни процедури и криолиполиза

0

Два съвременни метода за премахване на локализирани мастни натрупвания:

 Радиочестотна липолиза
Радиочестотното въздействие също е много добър метод както в борбата с целулита, така и за стягане на отпуснатата кожа. Същността на този неинвазивен апаратен метод се състои в загряване на кожата в дълбочина, което води до засилване на микроциркулацията, активиране на метаболитните процеси и стимулиране синтеза на нов колаген и еластин. В подкожната мастна тъкан радиочестотата има дефиброзиращ ефект. Въпреки че радиочестотата не предизвиква директно разрушаване на мастните клетки, препоръчително е тази процедура да се комбинира с други липолитични и дренажни методи, тъй като потенцира тяхното действие, подобрява качеството на кожата и осигурява лифтинг ефект в третираните зони. Препоръчителният курс е 8-10 процедури с интервал 1 седмица между тях. Практиката показва, че редуването на радиочестотни процедури с ултразвукова кавитация гарантира постигането на много добри резултати за клиентите. Днес на козметичния пазар вече има апаратура, комбинираща тези две технологии в една платформа.

 Криолиполиза
Криолиполизата е друг неинвазивен метод за намаляване на мастните депа, на базата на продължително изстудяване на подкожната мастна тъкан. Под въздействие на ниската температура в подкожната мастна тъкан стартира процес на апоптоза – програмирана клетъчна смърт. Избирателното унищожаване на адипоцитите без да се увреждат съседните хистологични структури се дължи на ниската способност на този тип клетки да се адаптират към намаляване синтеза на АТФ (което се наблюдава при продължително изстудяване с умерена интензивност). За разлика от некрозата, при апоптозата не се развива възпалителна реакция.
Модерните апарати за криолиполиза разполагат с вакуум апликатор, който засмуква мастната гънка и я притиска към охлаждащия елемент. Кожата не контактува директно с охлаждащите елементи, тъй като върху третираната зона се поставят мембрани със специален гел.
Обработката на една зона отнема 60-70 минути. Симетричните зони обикновено се обработват в една сесия. По време на процедурата пациентът изпитва умерено изстудяване в мястото на контакт на апликатора. След една процедура обемът на мастната тъкан намалява с 25-30% в рамките на 1-3 месеца. Доказано е, че по-бързи, ясно изразени и трайни резултати се постигат с последователна комбинация на криолиполиза и мануален или апаратен масаж на третираната област.

 

Днес се предлагат много ефективни неинвазивни методи за борба с локализираните мастни натрупвания. Но премахването на излишните мазнини дори с най-модерните и безопасни методи винаги е свързано с натоварване на всички системи на организма. За да се избегнат нежеланите реакции и да се постигне добър и траен резултат в липоскулптурирането на тялото е необходимо прилагането на интегриран подход и комбинирани терапии, под контрола на специалист.

Няма коментари