Процедури и технологии за лечение на хиперпигментация

0

 Микродермабразио
Диамантеното микродермабразио е процедура, подходяща за премахване на по-повърхностни пигментни петна. При тази процедура се извършва фина механична ексфолиация и отстраняване на повърхностния слой мъртви кожни клетки, ефикасно се редуцират и пигментациите, локализирани на ниво епидермис. Освен премахване на пигментните петна, процедурата гарантира ефикасно изглаждане на фини линии и умерено изразени бръчки, изравняване на тена, подобряване текстурата на кожата и възвръщане на жизнения ѝ тонус. Процедурата спомага и за производството на нов колаген и еластин, кожата става по-свежа, сияйна и видимо подмладена.

 Микронидлинг
Микронидлингът е миниинвазивен метод, който навлезе в практиката с цел да замести по-агресивните лазерни процедури. Процедурата позволява поставянето на депигментиращи продукти в дълбочина, освен това се постига изглаждане и уплътняване на кожата. Методът е безопасен – микроскопичните отвори в кожата, които оставят игличките на мезоролера или мезопистолета, зарастват бързо и това свежда до минимум риска от развитие на инфекции.
Подходяща за всеки тип кожа, процедурата позволява не само ефикасно лечение на пигментните петна, но и премахване на други кожни несъвършенства, осигурява и видимо подмладяване. Микронидлинг не се прилага при наличие на раздразнения, възпаления и някои кожни заболявания.

 IPL технологии
Съвременните IPL апарати ефикасно отстраняват различни видове пигментни петна. Технологията е базирана на принципа на селективната фототермолиза – светлина с определена дължина на вълната прониква в кожата, абсорбира се от меланина и се трансформира в топлина, което води до разрушаване на по-тъмно оцветените клетки. В рамките на няколко седмици след терапията пигментните петна избледняват. Броят процедури е строго индивидуален и зависи от състоянието на кожата. Непосредствено след процедурата кожата на лицето е зачервена, усеща се и леко затопляне в третираните области, като тези реакции изчезват в рамките на няколко часа. Слънцезащитата с подходящ козметичен продукт с висок SPF е задължителна. Процедурата не само изравнява тена, но и видимо подмладява кожата.

Лазерни системи
Лечението на хиперпигментацията с помощта на лазерни системи се базира на принципа на селективното редуциране на пигмента меланин в епидермиса и дермата. Първо – меланинът е с широк абсорбционен спектър и второ – меланозомите имат кратко време на термична релаксация в диапазона 50-500 ns, което позволява ефикасно премахване на пигментните петна. За по-голяма безопасност и ефикасност при третиране на пигментации се препоръчват неаблативните лазерни системи, които са по-щадящи и отсъства възстановителен период. Особено подходящ за отстраняване на пигментните петна е Q-Switched Nd:YAG лазер (1064 nm), който осигурява много по-голяма енергия на единица площ и видим резултат при трудно лечимите пигментни образувания. Пигментациите, които не бива да се третират са меланоми и всички пигментни петна с неравни очертания. В тези случаи е необходимо пациентите да се консултират с дерматолог.Аблативните лазери отстраняват постлезионални хиперпигментации и соларни пигментни петна, като пълен лазерен ресърфисинг не се извършва поради многото странични ефекти и твърде бавният възстановителен период. При третиране с аблативни лазери, след отпадане на крустичките от повърхността на кожата, резултатът е видим веднага, но се изисква задължителна фотопротекция, специални грижи, разбира се и съобразяване със съответния сезон.

Няма коментари