Програма за хора с наднормено тегло в хотел Strimon Garden

0

 Днес наднорменото тегло е сериозен проблем, засягащ всички възрастови групи. В СПА центъра на луксозния хотел Strimon Garden, Кюстендил, можете да намалите излишните килограми и да дадете старт на здравословния начин на живот, благодарение на специално разработена програма. Повече за нея ще научим от Мария Диянова, мениджър спа център, хотел Strimon Garden.

 Една от здравните програми, предлагани в СПА центъра на „Стримон Гардън“, е за хора с наднормено тегло. Кое наложи създаването й?

 Съвременният човек се храни неправилно и води уседнал начин на живот. Това е причината в последните години процентът на заболяванията, причинени от наднормено тегло и затлъстяване, чувствително да се увеличи. Тревожна е тенденцията при подрастващото поколение. Статистиката показва, че около 30% от децата в ученическа възраст са с наднормено тегло, а 13% са вече във фазата на затлъстяването, т.е. проблемът при тях се е задълбочил. За да се опитаме да противостоим на тази тенденция, създадохме специална програма, чрез която целим да изградим правилни навици на хранене, активен двигателен режим и пълноценен живот на децата, тийнейджърите и възрастните. Тя може да се прилага както с превантивна, така и с лечебна цел. Желанието на екипа на СПА центъра в „Стримон Гардън” е в приятна обстановка, използвайки възможностите, които предлага комплекса, като балнеопроцедури, разходки и активна гимнастика, да се опита да насочи децата, тийнейджърите и възрастните да се придържат към здравословен начин на хранене, да изградят добра двигателна култура и активно да оползотворят свободното си време в подкрепа на своето здраве. В наши дни още от ранна възраст децата прекарват продължително време пред телевизора и/или компютъра. Учебният процес и подготовката на уроците при учениците, както и работният процес при много професии, са свързани с продължително прекарване на време в седящо положение. Това е свързано с влошаване на здравословното състояние, което на по-късен етап може да доведе до сърдечни проблеми, захарен диабет и редица други заболявания.

Програмата за хора с наднормено тегло е създадена с любезното съдействие на доц. д-р Даниела Попова, дм ”началник на Клиниката по метаболитни заболявания към УМБАЛ „Царица Йоана – ИСУЛ“ и от д-р Татяна Ангелова, дм, специалист по физикална и рехабилитационна медицина и управител на СПА центъра. Важно е да се отбележи, че след медицинския преглед на желаещите да прилагат тази програма се изгражда индивидуален план за хранителен, двигателен и терапевтичен режим. Специфичното на програмата е задължително включване на балнеолечебни и електролечебни процедури с цел преодоляване на болките в ставите, често срещащи се при хората с наднормени килограми.

Центърът е оборудван със съвременна апаратура за електролечение, магнитолечение, ултразвуково лечение, гунамагнитофореза и пресотерапия. Важно е да подчертая, че за да се постигат оптимални резултати, подходът е строго персонализиран към всеки наш гост.

Нека поговорим за правилния режим. Какво включва той?

Режимът е в три части: хранителен, двигателен и терапевтичен. Изключително важно е храненето да е в симбиоза с двигателно-терапевтичния режим. Важно е да създадем началните навици в пациентите, тъй като пакетите са 5-, 7- и 10-дневни, т.е. ние даваме една добра база, но за да постигнат дългосрочни резултати, е нужно да продължат да следват тази програма.

В хранителния режим са включени сезонни плодове и зеленчуци, които могат да бъдат под формата на салати, фрешове и супи. Салатите и супитe са много важни, защото помагат за по-бърза детоксикация на организма и намаляване на телесното тегло, каквато е и целта на повечето наши гости. Освен тези леки храни към менюто се добавя и месо, като свинското се избягва, а се предпочита телешко, пилешко и пуешко, както и риба. В хранителния режим се включват някои млечни продукти и храни с високо съдържание на фибри (например пълнозърнест хляб). Захарта и бялото брашно задължително се изключват. Нашият режим цели да редуцира максимално вредните храни и да снабди организма с полезни вещества.

Каква е разликата в тренировките при децата и възрастните?

 Разликата е най-вече в подхода. Кинезитерапевтите, работещи в СПА центъра, са високо квалифицирани специалисти с дългогодишен опит в работата с деца и възрастни. При децата е важно да се грабне вниманието им и те сами да пожелаят тренировките. Използваме много интересни и интерактивни начини за запомняне на упражненията, защото те трябва да се изпълняват и вкъщи. Предимството на СПА центъра в „Стримон Гардън” е, че използваме минералната вода, която има много добър детоксикиращ и антиоксидантен ефект. В малки дозировки може да се използва за питейно балнеолечение и с успех се прилага за външно балнеолечение. Басейните на СПА центъра са подходящи за водна гимнастика, която е много полезна и за деца, и за възрастни. Тренировките във вода помагат за сваляне на излишните килограми по много щадящ начин, без болка и напрежение в ставите и мускулите.

По-голямо ли е изгарянето на калории при водната гимнастика в сравнение с фитнес тренировките?

В СПА центъра вече 3 години предлагаме аква аеробика и имаме сериозни наблюдения върху дамите, които посещават тренировките. Изгарянето на калории във вода е по-голямо в сравнение с обикновените упражнения във въздушна среда, т.е. необходими са повече физически усилия, поради по-голямото съпротивление на водата в сравнение с въздуха. При възрастните провеждаме 40-50-минутна тренировка във вода, а при децата – 30-40-минути.

Какви други терапии предлагате?

Ние в „Стримон Гардън” се грижим и за повдигането на духа и самочувствието на нашите гости. Кюстендилската минерална вода, чудесните въздух и природа в региона, както и внимателно селектираните СПА процедури спомагат за физическото и емоционалното ревитализиране на организма. Като допълнение към лечебно-терапевтичния комплекс могат да се приложат множество терапии за лице и тяло, които да допринесат за вашето самочувствие.

Какво да очакваме след 10-дневна програма?

Нашите наблюдения сочат, че за постигане на добри и устойчиви резултати най-подходящ е 10-дневният пакет. Той води до намаляване на теглото с около 4 килограма, имаме и пациенти, които са свалили повече.

С тази програма поставяме едно начало на промяната в начина на живот на пациентите, а от тях самите зависи дали ще продължат да следват изготвените от нас храните лен и двигателно-терапевтичен режими. Радвам се да споделя, че гостите ни си тръгват щастливи, защото ние в „Стримон Гардън“ променяме тяхното мислене и им показваме, че дори в забързаното ежедневие могат да се придържат към здравословен начин на живот.

Няма коментари