Подобряване на оздравителния процес при хирургична намеса с PRF

0

По-кратък възстановителен процес и намаляване на дискомфорта при оперативна намеса в мекотъканната и костна орална хирургия чрез метода PRF (Platalets Rich Fibrin) – това бе фокусът на теоретико-практическия курс с д-р Джозеф Шукрун, организиран от W&H България и посетен от повече от 100 дентални и медицински специалисти. На събитието бяха представени още биологичните и фармакологични фактори за успех в имплантологията. Екипът на сп. Beauty Woman разговаря с д-р Шукрун, за да разкаже повече за форума и PRF техниката.


Д-р Джозеф Шукрун е общ хирург, анестезиолог, специалист по реология,  управление на болката, тъканно инженерство. Изобретател на PRF техниките, международен лектор и автор на множество публикации на тема заздравяване на тъканите и растежните фактори. Д-р Шукрун е президент на SYFAC, Международен симпозиум за растежни фактори. През 2000 г. разработва A-PRF протокола, съавтор е на множество научни публикации за клетъчна стимулация чрез растежни фактори.


Д-р Шукрун, какъв е фокусът на събитието?

Събитието е посветено главно на прилагане на метода PRF в оралната хирургия и лечебното му действие, с оглед съкращаване на възстановителния период за пациентите. Целта е по-бързото възстановяване, както при меките тъкани, т.е. при венците, така и при костта. За решаването на тези проблеми се прилагат различни методики.

Какво представлява PRF техниката?

PRF техниката е метод, който създадох преди 20 години. Става въпрос за обогатен на тромбоцити фибрин, който се получава чрез обработка на малко количество кръв. Най-напред се взима кръвта от пациента, обработва се в специална центрофуга, която отделя плазмата и фибрина от червените кръвни клетки. След това можем да се концентрираме върху лечението на раните. Полученият фибринов автоимплант е изключително богат на растежни фактори, като се прилага непосредствено преди зашиване на раната в зоната на оперативната намеса. Прилагането на тази техника осигурява на пациента значително по-кратък оздравителен процес и намалява болката и дискомфорта.

Защо новите PRF протоколи са толкова ефективни?

Иновативната PRF техника много ни помага в областта на регенеративната медицина, като новите протоколи позволяват запазването на някои прогениторни клетки (стволови клетки с ограничен потенциал, които се диференцират в специфични „целеви“ клетки). Когато искаме да възстановим кожата, използваме тези клетки, тъй като те са единствените, които могат да помогнат за регенерацията. Най-интересното за новите протоколи е, че по изключително лесен начин стигаме до прогениторните клетки, без да е нужно да го правим в лаборатория, нито да ходим в клиника. Единствено трябва да вземем кръвта от пациента и да я обработим за няколко минути с помощта на центрофуга, което не изисква значителен финансов ресурс.

Как може да бъде подобрено мекотъканното възстановяване?

Всички клетки се възстановяват чрез кръвоснабдяването. Ако увеличим количеството растежни фактори, пренасяни от кръвта, можем да ускорим възстановяването. Единственото, което трябва да направим, е да подобрим кръвоснабдяването. PRF техниката е най-добрият метод за ускоряване на кръвотока, тъй като растежните фактори са налице, т.е. има левкоцити (бели кръвни клетки), които се намират само в PRF, но не и в PRP (плазмотерапията). Това е начинът за подобряване на мекотъканното възстановяване. Разбира се, важна е и хирургичната техника, на която също наблягаме днес. Винаги казвам, че хирургът трябва да има две десни ръце. От първостепенно значение е добрата хирургична интервенция и след това PRF техниката.

Как можем да намалим възстановителния период при оралната хирургия?

Най-важният фактор е качествената хирургия. Днес предлагаме няколко начина, един от които е хирургичната интервенция при пациент, който има добра биология. Обяснявам и важността на витамин D, който е необходим за намаляване на оксидативния стрес. При пушачите например лечението е трудно, тъй като има по-голяма оксидация. Затова при тях се опитваме да намалим оксидацията чрез витамин D. Разбира се, само един фактор не е достатъчен, важен е комплексът от биология на пациента, качеството на хирургията и т.н., всички те създават един силен отбор, който помага на пациента.

Какви са ползите на PRF в мекотъканната хирургия?

Специално в мекотъканната хирургия ползите са бързото зарастване след оперативната намеса благодарение на подобрената клетъчна регенерация и значителното подобряване качеството на тъканта.

Как да помогнем на костта на заздравява?

Най-напред чрез биологията на самия пациент, като задължително трябва да се провери нивото на витамин D в организма, и ако не е достатъчно – да се осигури допълнителен прием. По този начин помагаме на костта да се излекува. Когато поставяме имплант, трябва много да внимаваме с анатомията и физиологията. Понякога може да навредим на костите чрез поставянето на импланти.

Един от сериозните проблеми е хоризонталната загуба на костна тъкан при пародонтит. Какви са вашите препоръки?

В случая трябва да се справим с две неща – инфекцията и загубата на кост. Пациентите, при които се наблюдава хоризонтална загуба на кост, имат дефицит на витамин D и хронична инфекция. Най-напред те трябва да подсилят имунитета си, като започнат свръхприем на витамин D, тъй като той е отговорен за имунната защита на организма. За справяне с инфекцията препоръчвам третиране с лазер или хирургични методи. Лазерното лечение е по-добрият подход, тъй като методът е по-малко агресивен. След това прилагането на PRF ще играе ролята на филър. Обикновено се поставя графт, но в случая не е необходимо. Достатъчно е да се използва само PRF, за да се възстанови липсата на костта при пародонтит.

Как могат да се редуцират възпалителните процеси при оралната хирургия?

Най-напред чрез спазването на перфектна хигиена по време на хирургичната намеса, т.е. по-малко замърсяване. За да ограничим замърсяването при оралната хирургия, е добре да извършваме бърза хирургическа намеса. Винаги препоръчвам използването на антибиотични препарати по време на всички етапи от оперативната интервенция, за да намалим риска от поява на инфекция.

Какви съвети бихте дали при извършване на костна аугментация?

Всичко това обяснявам в моите курсове, включително и как да намалим напрежението върху костта при поставяне на имплант. Акцентирам и върху важността на цялостния подход за намаляване загубата на кост. Необходимо е сериозно обучение и спазването на много условия, преди специалистите да започнат да прилагат PRF техниката.

Какво предстои?

На 16 май 2020 г. в София ще се представят новите тенденции в лицевата естетика с производни на кръвта с проф. Клеопатра Накопулос, изобретател на Cleopatra Technique TM и лидер в областта на лицевата естетика повече от 15 години.

За контакти:

W&H България, ул. Свиленица №14

тел. 02 854 95 65, www.wh.com

Няма коментари