Отслабване и детоксикация на организма

0

Отслабването е лесна работа – ядем по-малко, движим се повече и слабеем.
Дали обаче схемата е толкова проста? На практика – не.

 Защо да отслабваме?
На първо място човек трябва да има съответната мотивация и да подходи към отслабването с план, дисциплина и най-вече да си даде време. Спонтанното гладуване (особено при жените) най-вероятно ще завърши със спонтанно излапване на огромен хамбургер и цял шоколад преди менструация или при душевна драма с любимия.
За един месец можем да свалим реално 1 кг и ни трябва още един месец, за да задържим и стабилизираме теглото. Това може да прозвучи демотивиращо в началото, но е доказано с многобройни изследвания. Ако не го приемем, по-скоро ще стигнем до добре познатия йо-йо ефект – свалихме 10 кг за 2 седмици и следващия месец качихме 20.

 Откъде тръгваме и с какъв ресурс?
Ако сме решили да отслабваме, е препоръчително да се потърси съвет от специалист за съставяне на режим, който да е подходящ за възрастта, в която сме, генетичното предразположение, структурата на тялото, здравословното състояние, кръвната група, хранителните предпочитания и алергиите ни.

 Внимание! Ако това е 15-тата диета, която започваме или сме поръчали поредната магическа добавка за отслабване с надеждата тя да реши всичките ни проблеми с външния вид – по-добре да спрем. И да потърсим компетентен съвет.

Индекс на телесната маса определя здравословни граници на тегло спрямо ръста. Приложим е при повечето възрастни, мъже и жени, над 20 години.
Калкулиране:
Телесно тегло (kg) / Ръст (m) х 2
ИТМ (BMI на английски език) < 18.50 тегло под нормата
ИТМ = 18.50 – 24.99 здравословно тегло
ИТМ = 25.00 – 29.99 наднормено тегло
ИТМ > 30 затлъстяване
 ИТМ не отчита мерките на човек, извън теглото и височината (мускулна маса, талия, ханш, бедро и др.). Еднакъв ИТМ не означава еднакви мерки.

 За жените е важно да знаят, че тяхната възраст се определя от мускулната им маса. Жената с добре поддържана мускулатура на тялото изглежда по-млада от жена, която е с повече мазнини по тялото.

 Каква ще бъде нашата програма?
  До обяд горим мазнините, вечер ги складираме – това е нормалният ритъм на човешкия организъм, с който трябва да се съобразяваме. За да сме в синхрон с този ритъм:
* Сутрин спортуваме и пием много вода, за да активираме процесите на разграждане и на закуска хапваме нещо, което да ни осигури енергия за деня (т.е. протеин, бавни въглехидрати).
* На обяд и вечеря хапваме балансирано по системата на Зоната или разделното хранене. Храната се дъвче бавно.
* Вечеряме рано и не ядем тортичка и шоколад за десерт – ще заминат директно в депата на мастните ни клетки и ще останат там вечно.

 В природата съществуват храни, които наистина засилват метаболизма и е добре да присъстват, разбира се, балансирано, в менюто. Това са броколите, авокадото, бразилският орех, канелата, сьомгата.

 Пиенето на вода убива апетита и улеснява извеждането на отпадни продукти от организма. Редовното пиене на вода „се научава“. За около четири седмици дисциплинирано „наливане“ организмът привиква към водата и човек, който казва, че не може да пие вода, започва да се усеща необходимост и да приема редовно вода.
Малък трик за залъгване на стомаха: напълваме устата с вода и я задържаме 20 минути – за толкова време информацията, че е постъпила храна в устата, достига до мозъка. По подобен начин действа и бавното дъвчене на храната.

 Движението
Спортът и движението са здравословни и полезни винаги. В режим на отслабване са задължителни.
 Най-полезен и разграждащ мазнини е сутрешният спорт между 6 и 9. Какво да се спортува? Каквото е приятно на човека, защото иначе бързо ще се откаже. Колко често? Поне 3 пъти седмично над 20 минути.
Научно изследване в Университета в Тулуза доказва, че най-комплексно, здравословно и бързо се отслабва с ритмично ходене с щеки. Полезни негови разновидности са ходенето по планини с щеки и кростренажорът.

 Масажи и козметични процедури, естетична хирургия
Колкото и здравословно да отслабваме и редовно да спортуваме, посещението при козметика и кинезитерапевта са част от цялостната програма.

Козметичните процедури дренират, подобряват лимфотока и кръвообращението, действат отслабващо и стягат кожата. Най-голямо значение имат за поддържането на тонуса и качеството на кожата, повлияват се стрии, белези, капиляри. Задължително се правят 2 пъти в седмицата за 2 месеца и още 2 месеца по 1 път седмично, успоредно с хранителния режим и спорта.

Масажите, самостоятелни или като част от отслабващата процедура за тяло, са абсолютно задължителни. Те стимулират лимфата и кръвообращението и моделират тялото дори в зоните, които не се поддават на отслабване чрез диета или упражнения.

Естетичната хирургия и въобще хирургията се намесва като последна инстанция в случаи, когато има сериозни здравословни проблеми или когато вече другите средства за въздействие са изчерпани (например: при сваляне на много килограми кожата не може да се прибере).

Няма коментари