ОБНОВЯВАНЕ НА ПОВЪРХНОСТНИЯ СЛОЙ НА КОЖАТА

0

ИЗНЕСЕН MASTER CLASS – ВАРНА

В красивата ни морска столица Варна се проведе специализиран мастър клас на тема „Обновяване на повърхностния слой на кожата“, организиран от сп. Beauty Woman. Събитието събра доказани козметици, които държат да надградят познанията си в областта на пилингите и да са информирани за последните новости от света на козметологията.

Над 90 козметика присъстваха на събитието!

„Кожни промени при различни хормонални нарушения“

Доц. д-р Мила Бояджиева, д.м., специалист ендокринолог, представи темата „Кожни промени при различни хормонални нарушения“. В лекцията си доц. д-р Бояджиева обърна внимание върху най-често срещаните кожни проблеми, които са резултат от различни хормонални нарушения – акне, повишено окосмяване, метаболитно активни стрии, прекомерна сухота и залющване на кожата, както и кожните промени, настъпващи по време на менопаузата.

Сериозен проблем е повишеното окосмяване, което се наблюдава при момичетата около пубертета и се обостря с покачване на килограмите. Много често окосмяването е съпътствано от изразена хиперкератоза, заради действието на инсулина върху кожата – при пълни млади жени инсулиновите нива са високи. Доста често при тях се наблюдават и нарушения в менструалния цикъл. Повишеното окосмяване се лекува, макар и трудно, като е необходимо прилагането на комплексен подход и колаборация между дерматолози, ендокринолози и козметици.

Друг проблем са стриите, които се появяват в зоните, където кожата е подложена на голямо разтягане. Това не са белезникавите стрии, които се образуват при рязко напълняване и отслабване, а представляват метаболитно активни стрии, дължащи се на високите нива на някои хормони – главно кортизол (хормон на стреса). При пациентите тези стрии са съпътствани от повишено окосмяване, както и поява на кръвонасядания по кожата дори при минимални травми. Хипотиреоидизмът (намалена фунция на щитовидната жлеза) също води до кожни промени – жълтеникъв тен на лицето, отоци под очите и суха, залющена кожа. За да се подобри тонусът на кожата и тя да изглежда свежа и сияйна, трябва да се овладее ендокринното заболяване. При хиперфункция на щитовидната жлеза обаче (базедова болест), кожата е кадифено мека. С настъпването на менопаузата се появяват различни кожни проблеми, като тяхната изразеност зависи от генетичната предразположеност и разпределението на рецепторите на женските полови хормони в кожата. Причините за нарушената трофика и намаляването на синтеза на колаген са ниските нива на естрадиол.

Днес се предлагат много процедури, които биха могли да противодействат на естествения процес на стареене на жената.

Лекцията „Видове пилинги“ беше представена от д-р Янита Михайлова, д.м., специалист дерматовенеролог.

Лекцията „Видове пилинги“ беше представена от д-р Янита Михайлова, д.м., специалист дерматовенеролог. Химичните пилинги представляват вещества, които нанасят контролирана увреда на горния кожен слой и стимулират клетъчното обновяване, което гарантира по-здрава, свежа и с равен тен кожа. В зависимост от дълбочината на проникване на химичния агент пилингите се делят на повърхностни, среднодълбоки и дълбоки. Изключително важно е козметиците да знаят какви киселини се съдържат в пилинга и какво може да се постигне с всяка конкретна киселина, както и на каква дълбочина да се работи с конкретната киселина, възможните рискове и странични ефекти, а също и как да се възстанови кожата на пациента, за да се постигнат добри резултати.

Основните киселини, които се използват, са: АНА, ВНА и РНА, карбол, резорцинол, ТСА и др. Степента на проникване на киселината зависи от 3 основни фактора: концентрация, рН и степен на активност на киселината. По-високата концентрация означава по-голяма дълбочина на проникване в кожата, съответно и страничните ефекти са повече (зачервяване, парене, оток). Трябва да се внимава и с броя на нанесените слоеве – по-големият брой слоеве увеличава проникващата способност на пилинга. Също така, колкото по-ниско е рН на разтвора, толкова по-бързо се разкъсват връзките между корнеоцитите на повърхността на кожата. Изключително важно е да се знае дали съответният пилинг се самонеутрализира (салицилова киселина, ТСА) или има нужда от неутрализация.

Д-р Михайлова разгледа най-често използваните киселини (гликолова, бадемова, млечна, ТСА, ретиноева, лактобионова, липоева, транексамова и др.) и индикациите за приложение на химичните пилинги (акне, пигментации, бръчки, повяхнала кожа, хиперкератоза), представи основните стъпки на процедурата (1 – нанасяне на препилинг разтвор за обезмасляване на кожата; 2 – същински пилинг, като стриктно се спазват провилата за нанасяне на разтвора в зависимост от индикациите и се следи времето на действие; 3 – неутрализация, ако пилингът го изисква и нанасяне на подходящ постпилинг продукт и слънцезащитен крем) и даде ценни съвети за справяне с възможните странични ефекти. Нанасянето на пилинга върху части от лицето по схема дава възможност на козметика да установи как ще реагира кожата на клиента и ако се появи силно зачервяване или парене, процедурата трябва да се прекрати.

Практическата част включваше фирмени презентации, по време на които бяха представени най-новите козметични програми и протоколи за обновяване на пвърхностния слой на кожата.

Ваня Петкова от фирма Estelab/Ocolab – официален представител на Skin Tech Pharma Group за България запозна присъстващите козметици с иновативния пилинг Peel2Glow, който само в 2 стъпки (ексфолиация + блясък) осигурява по-здрава, свежа, сияйна и видимо подмладена кожа – безопасно, безболезнено и без усилия.

Славянка Стойкова, управител на фирма „Трейдингбулг“ – официален вносител на Skeyndor за България и Михаела Петрова, сертифициран трейнър на Skeyndor представиха козмецевтичната ексфолираща програма Derma Peel – ново поколение пилинги с незабавен ефект върху несъвършенствата на кожата, без излющване.

Темата „Peel Mission – комбиниране на моно киселини в една процедура.“ беше разгледана от Вилияна Стоева, инструктор козметика към фирма Bsystem, която акцентира върху иновативния подход при съставяне на персоналните програми и демонстира пилинг процедура с професионалните продукти на Empire Pharma.

Лина Георгиева, управител на фирма „Беров Бюти България“, представи Brazy – ново поколение микродермабразио, Skin Activ – безиглена мезотерапия с мускулна стимулация и изключителните серии от пилинги и серуми на испанския гигант Лаборатории SIMILDIET.

Мария Александрова и Жасмин Ваханян, сертифицирани трейнъри на Ericson Laboratoire, презентираха комплексната пилинг терапия Enzymacid на Ericson Laboratoire, която представлява комбинация от три пилинг технологии: механичен, химичен и ензимен. Терапията е с моментален и видим обновяващ ефект, изглажда кожния релеф, стяга порите и изравнява тена.

Няма коментари