Нищо не трябва да се вижда и нищо да не личи!

0

Д-р Дончо Етугов, главен асистент в Катедрата по дерматология и венерология на МУ – София, собственик на дерматологичните клиники Dermal Lase и Esthetics&Dermatology.

Какви естетични процедури се предпочитат от мъжете? По-трудно ли се работи с тях в сравнение с дамите?
Работата с мъже е предизвикателство. При тях „нищо не трябва да се вижда и нищо да не личи“. Промяната трябва да се случва плавно и последователно и да се постигне оптимален, но и естествен резултат.
Антиейдж процедурите при мъжете, като алгоритъм и последователност не се различават драстично от тези при дамите. Подходът и оформянето на лицевите пропорции и контур обаче, са коренно различни. Събразяват се контурът на челюстта, ъгълът между челото и носа, както и този между носа и горната устна. Много често се налага да коригирам неоперативно мъжките носове след травма или лошо направена ринопластика. Няма да съм честен, ако не споделя, че мъжете най-често прибягват до изглаждане на бръчките в горната лицева трета чрез инжектиране на ботулинов токсин. Релаксираме силните мъжки мускули на челото, както и мускула отговорен за бръчките около външния очен ъгъл. Съвременните тенденции съществено преосмислиха „хиперботоксираното“, масковидно лице. И тук шаблонният подход не работи. Всяко лице е индивидуално, както и всяка мимика. Стремя се да смекча мимиката и да изгладя бръчките, но да не отнема изразителността на лицето. Нужно е да се познава добре функционалността на мускулите. Всеки мускул е отговорен за дадена мимика и когато ограничим или спрем напълно неговото движение, лицето е без бръчки, но не е по-красиво. Нужно е творческо въображение, за да преценим колко и как да моделираме обемите на мускулното движение.
От психологическа гледна точка мъжете са „по-железни“ пациенти. Макар и с по-нисък праг на болка, те по войнишки приемат предизвикателството. Стриктно и дисциплинирано спазват инструкциите за поведение преди и след процедура.

Предлагате и процедурата присаждане на коса. Кой е идеалният кандидат за нея?
Много интересна и любима за мен тема е трансплантацията на коса. Това е прецизна и „часовникарска“ процедура. Благодарен съм на съдбата, че сравнително лесно успях да събера колеги за екип. Те се напаснаха, синхронизираха и работят като добре смазана машина. Благодарение на професионалистите от френската клиника, българските колеги се обучиха и навлязоха в детайлите на метода. Прилагаме най-съвременна технология и методика, с изключително добри крайни резултати. За да може да се оцени кой е подходящ и кой не, е важно да се прецени дали има достатъчно здрави фоликули в задната и странична, окосмена, донорска част на главата. При първоначалната консултация с помощта на камера и компютърна програма се прави оценка на скалпа. Преценява се дали има нужда от подготвящи процедури за по-добра васкуларизация и хранене на присадките. Програмата изчислява нужния брой графтове и планира зоните на вземане и присаждане на фоликулите. Трансплантираме както и мъже, така и жени, които искат да сгъстят косата в определени зони. Много е важен опитът на дерматолога да прецени причината за разреждането или отпадането на косата. Заболяванията на скалпа и космите са сериозен дял от дерматологията. Прави се набор от лабораторни изследвания, както и консултации със специалисти ендокринолози и гинеколози при дамите.

За контакти: AESTHETICS&DERMATOLOGY
София, кв. Иван Вазов, ул. Балша 5, тел. 0885 566 650
DERMAL&LASE CENTER – Парк Център София
кв. Лозенец, бул. Арсеналски 2, eт. 3, тел. 0888 066 651

Няма коментари