Най-често срещаните съставки в козметичните продукти

0

Алое вера

Козметична съставка, датираща от древни времена. За чудотворното действие на алое вера се споменава още в евангелието на Йоан. Качествата му на антиоксидант, емолиент и хидратант го правят изключително подходяща суровина за козметичната индустрия. Екстракт от това растение е включен и в продукт за лечение на атопичен дерматит.

 Какаово масло

Какаовото масло е много често срещана съставка в козметиката, която се използва често в дерматологията за предпазване от стрии.

Хормон на щастието

 Част от съставките с нерастителен произход са бета-ендорфините или така наречените хормони на щастието. Някои козметични компании вече работят в насока стимулация на кожата да отделя тези хормони, но все още усилията им не са приложени в практиката.

Къна

 Не са рядкост случаите на алергични реакции, предизвикани от временни татуировки с къна заради съдържанието на парафенилендиамин. Къната е с много слаб алергичен потенциал. Използвана е още от древните египтяни, които са приготвяли различни лосиони за тяло от корените и листата на растението. Колкото и слаб алерген да е къната, тя може да предизвика                                                                                                          пристъп на астма при някои хора.

Ланолин

 Ланолинът се извлича от вълната на овцете, разделя се на безводен и воден (75% ланолин). Вече има въведена норма за чистотата на ланолина по отношение на пестицидите. Предпазването на овцете от кърлежи и насекоми води до третирането им с пестициди два пъти годишно. Остатъци от тези пестициди след това се отлагат в ланолина при процеса на извличането му. В състава на ланолина има четири алергена. В последните години се забелязват по-чести алергични реакции към този продукт. Причината се крие в по-широката употреба на ланолин в козметиката и в домашно приготвените кремове.

 Прополис

 Наличието на прополис в пастите за зъби и различните козметични продукти доведе до появата на алергични реакции към този пчелен продукти. Предполага се, че алергенът в прополиса са остатъци от секретите на пчелите, мъртвите тела, кръв, включително и полени, които също са част от състава. Много често алергията към прополиса се съчетава с алергия към други пчелни продукти. Прополисът не е част от европейската стандартна серия за тестване за алергени, но влиза в състава на системата, която се използва за тестване в Кожна клиника на Александровска болница.

Няма коментари