Модерен подход в антиейджинг процедурите за лице

0

Стареенето на кожата е сложен биологичен процес, който се влияе от комбинацията от ендогенни/вътрешни фактори (генетични, клетъчен метаболизъм, хормонални и метаболитни процеси) и екзогенни/външни фактори (хронично излагане на UV лъчение, замърсяване, йонизираща радиация, химикали, токсини). Съвместно тези фактори водят до натрупването на структурни и физиологични промени във всеки слой на кожата, както и до промени във външния й вид, особено в участъците от кожата изложена на слънце.

 

С възрастта основните структурни компоненти на дермата – колаген, еластин, глюкозоаминогликани (ГАГ), в частност хиалуроновата киселина, количествено намаляват. Освен това в концепцията за стареене на лицевите структури се включва и загубата и гравитационното отпускане на подкожните мастни отдели, както и характерни костни изменения. Тези процеси водят до триизмерни промени във формата и контура на лицето, отпуснатост на кожата, образуване на бръчки и сухота.
Основна движеща сила за всяка една антиейджинг терапия е да се постигне по-здрав, гладък, сияещ, еластичен, жизнен вид на кожата. Модерният терапевтичен антиейджинг подход е продължителен, стъпка по стъпка процес, който комбинира различни методи за биоревитализация и подмладяване на кожата, както и възстановяване на загубената и изменена с възрастта тъкан. Оценката и терапевтичният подход при всеки пациент трябва да са строго индивидуални.
Науката в технологията на производство на филъри напредва все повече, а това не е случайна самоцел. По-доброто опознаване на промените, които настъпват с възрастта, философията за строго индивидуален подход към всеки пациент и постигане на хармонизация на лицевите черти, хидратация и сияйност на кожата, са основна движеща сила за фармацевтичните фирми. Доброто познаване на различните видове филъри, тяхната индикация, начин на приложение и строго индивидуалните анатомични особености на всеки пациент са от съществено значение за постигането на желания краен резултат.
Доскоро основна индикация за използването на ботулинов токсин бе за третиране на бръчките в горната част на лицето – глабеларни и периорбитални бръчки, докато за постигане на добър козметичен ефект в зоната на долната половина на лицето – периоралния регион се използваха основно филъри. В последните години комбинирането на филъри с ботулинов токсин е не само за предпочитане, а се превърна и в задължително средство за ремоделиране на лицето. Проучвания в областта доказват не само по-добрата ефикасност, но и по-голямата безопасност на съчетания подход в сравнение с третиране само с филър или ботулинов токсин. Още през 2008 г. Северноамериканския консенсус  съобщи за важността в комбинирания подход при третиране на долната половина и понякога и в горната 1/3 на лицето. По-късно през 2011 г. експерти от Франция, a през 2013 г. отличени терапевти от Европа, Азия, Канада и Южна Америка потвърдиха ефикасността и безопасността на комбинирания подход. Резултатите, които публикуват доказват не само по-добрия козметичен ефект при комбинирана терапия, но и по-голямата безопасност и дълготрайност на ефекта.
При третиране на горната част на лицето за премахване на периорбиталните бръчки (тип „пачи крак“), както и глабеларните бръчки („гневни бръчки“) златен стандарт е използването на ботулинов токсин, при което се получава релаксация на мускулатурата в областта, което води до изглаждане на надлежащата кожа. След изчакване на период от около 2 седмици, за да се развие пълното действие на токсина, на втори етап при нужда може да се извърши запълване на бръчките с филър на основата на хиалуронова киселина. Този подход води до естествен, красив и безопасен ефект.
Основните промени, които се забелязват с възрастта в долната 1/3 на лицето са птоза на лабиалната комисура, което води до депресия в зоната около ъгълчетата на устните, образуването на марионетни бръчки, загуба на контура. За да се постигне по-хармоничен и естествен външен вид в тази зона,
инжектиране на ботулинов токсин в зоната на мускулите (m. mentalis, platysma, m. depressor anguli oris), отговорни за образуването на тези линии и бръчки помага за релаксацията им, а отново на следващ етап след около 2 седмици бръчките и неравностите се запълват.

 

Използването на различни видове филъри и ботулинов токсин е от значение за скулптурирането на лицето, но за сияйна, гладка и здрава кожа трябва да се положат допълнителни усилия. Основните стратегии в превенцията на образуване на бръчки, както и за подобряване състоянието на кожата са няколко. На първо място е изборът на правилна грижа за кожата

в домашни условия – използването ежедневно на хидратиращи кремове (със съдържание на ретиноиди, витамини B3, C, E, A, полипептиди и олигопептиди) и слънцезащитен крем целогодишно, за предпазване от UV радиацията, която предизвиква каскада от процеси, водещи до стареене на кожата.
Химичният пилинг е медицинска процедура, при която чрез химичен агент се предизвиква контролирано унищожаване на определени слоеве на кожата. В резултат на манипулацията се предизвиква регенерация на кожата, с което се подобрява тургурът, хидратацията, изглаждат се фините бръчки и несъвършенства, белезите от акне, свиват се порите, регулира се мастната секреция и се изравнява тенът. Манипулацията е широко използван метод, който повече от 80 години се развива. Съществуват програми, използващи редица химични агенти и в зависимост от това пилингът може да е повърхностен, средно дълбок и дълбок, водещ до излющване или новото поколение пилинги, при които липсва излющване.
Мезотерапията и биоревитализацията са други широко използвани процедури за постигане на сияйност и хидратация на кожата и са необходимост в модерния антиейджинг подход. И двата вида процедури се извършват основно инжекционно (с изключение на безиглената мезотерапия). Съществуват различни видове мезотерапии с комплекс от активни вещества в зависимост от зоната на третиране, възрастта на пациента и целта на процедурата. Основна съставка е немодифицираната хиалуронова киселина с малко молекулно тегло, при което се цели подобряване структурата на кожата и хидратация.
Биоревитализацията е подобна процедура, но немодифицираната хиалуронова киселина е с по-голямо молекулно тегло и концентрация, което цели по-дълъг престой на хиалуроновата киселина в тъканта, а с това и активирането на фибробластите, с което се задвижват процесите на регенерация. За постигане на добър ефект се препоръчва извършването на серия от средно 3 процедури през около 2-3 седмици и след това поддържаща процедура на 2-3 месеца.

В началото на месец март във Варшава се представи иновативен продукт – Volite на фирма Allergan, чиято основна цел е хидратация, гладкост, еластичност на кожата и мекота в излъчването. За разлика от мезотерапията и биоревитализацията, този продукт е произведен на базата на кръстосано-свързани вериги хиалуронова киселина и патентованата VYCROSS технология, която осигурява високата кохезивност на продукта, за да може той да запази формата си и да не мигрира при инжектиране. Продуктът е революционен, защото на базата на уникалната си технология на производство само с една процедура се постига ефект, който е видим за минимум 6 месеца – кожата е по-еластична, хидратирана, тенът е изравнен, стимулира се колагенезата, което допълнително води до подобряване качеството на кожата.
Първият издайник на възрастта е периорбиталната зона – зоната около очите. При разговор, среща, когато погледнем човек, първото нещо, което виждаме са очите и областта около тях. Кожата там е най-тънката в човешкото тяло, а количеството подкожна тъкан – липсващо или минимално, което е предпоставка за по-лесното образуване на първите фини линии и бръчки, отпускане и загуба на еластичност. С
възрастта промените в тази област се изразяват и в загуба на обема и промяна на костната структура. Обемите могат да се възстановят с филъри на основата на хиалуронова киселина. Най-често се извършва запълване на зоната под долен клепач, зоната над горен клепач, вежда, както и зоната на „долината на сълзите“. Процедурата трябва да бъде извършена само от опитен и добре обучен лекар, който познава отлично особеностите и спецификата на зоната. Тя е опасна поради концентрацията на много основни съдове и нерви. От особена важност е правилното подбиране на продукт, който да е подходящ за третиране на тази фина зона и да се избегне появата на усложнения. Както бе споменато по-горе, за да се омекотят динамичните бръчки около очите – тип „пачи крак“ и „гневна бръчка“, се прилага инжектиране с ботулинов токсин. През последните години се разработиха и редица мезотерапии специално насочени за възстановяване сияйността, еластичността и хидратацията на кожата в тази зона.

 

Двойната брадичка е сериозен естетичен проблем, който притеснява както жените, така и мъжете. Обикновено се появява след определена възраст и при хора с наднормено тегло. Проблем настъпва дори и при отслабване, защото това води до отпускане на кожата в областта. Зоната може да се третира както с неинвазивни апаратни процедури, така и с инжекционни. Радиочестотният лифтинг е един от примерите за неинвазивна процедура, при която се постига стягане на кожата и лимфодренаж, което подобрява значително състоянието на двойната брадичка. Резултатът от процедурата се постига от загряване на дермата до 42 градуса, което термично води до стягане на колагеновите и еластинови влакна, както и до активация на фибробластите. През изминалата година в световен мащаб се регистрираха няколко продукта с активна субстанция – деоксихолинова киселина. Тя се намира нормално в организма и предизвиква адипоцитолиза – разрушаване на мембраната на мастната клетка и разграждане на мазнините съдържащи се в нея. Ефектът след инжектиране на деоксихолинова киселина в субменталната област (в зоната на двойна брадичка) е с клинично доказан и сигнификантно значим ефект. Освен намаляване на обема, настъпва и стягане на кожата в областта. Счита се, че ефектът след приложението на деоксихолинова киселина е толкова добър, че най-вероятно ще измести липосукцията като процедура за третиране на тази зона.

 

За контакти: 
CLINIC Varna Cosmetic Dermatology
гр. Варна
ул. Ян Палах 10,
Палах център, ет. 2
тел.: 0886 60 25 25,
052 60 25 25
www.clinic-bg.com

Няма коментари