Моделиране на седалищната област

0

Най-проблемните зони на тялото с локални мастни натрупвания, които не се повлияват от диети и фитнес упражнения, са глутеусите и бричовете. Актуални методи за третиране на тези проблемни зони са инжекционните, които за разлика от хирургичната интервенция се извършват в амбулаторни условия и пациентката веднага може да се върне към нормалното си ежедневие. Важно е да се знае, че методите за третиране на локални мастни натрупвания намаляват обиколки, а не премахват излишни килограми.

Д-р Кристина Рачева, дермато-венеролог и лекар по естетична медицина

В момента има 2 инжекционни метода за оформяне на седалищната област: интралипотерапия за третиране на локални мастни натрупвания (т.нар. неоперативна липосукция) и антицелулитна мезотерапия.

При интралипотерапията в проблемната зона се въвеждат специално разработени коктейли, съдържащи соли на деоксихолевата киселина. Когато коктейлът се инжектира в мастните натрупвания, той унижощава мастните клетки без да засяга околната съеднителна тъкан. Интралипотерапията се извършва със специални дълги игли (липоинжектори), позволяващи с едно убождане и ветрилообразна ретроградна техника да се третира цялата зона. Инжектирането е задължително в мастната тъкан, като е важно да се отбележи, че процедурата не е болезнена. При интралипотерапията трайно се унищожават мастните клетки и се изхвърлят от организма по естествен начин. Първите два дни след процедурата се носи специално стягащо бельо, а след това е добре да се направи мануален или апаратен лимфодренажен масаж, който подпомага отстраняването на отпадъчните продукти. Специално за седалищната област се правят между 6 и 8 процедури за максимален ефект, тъй като в тази зона мастните натрупвания са много резистентни.

Броят процедури зависи и от възрастта на пациента, както и от начина му на живот. Младите хора се повлияват по-трудно, защото при тях съединителната тъкан, оформяща лобули (септи) около мастните клетки е здрава и стегната. При по-възрастните пациенти са необходими по-малко процедури поради отпускането на съединителната тъкан. Страничните ефекти са зачервяване, хематом и лек оток, които отшумяват в рамките на 24-48 часа. Видим резултат се наблюдава между 2-ра и 3-та седмица след първата процедура, когато започва дренирането на отпадъчните продукти.

Процедурите се правят през интервал 3-4 седмици и могат да се съчетаят с антицелулитна мезотерапия. Ефектът е дълготраен и мастната тъкан не се възстановява, ако пациентът води здравословен начин на живот. След интралипотерапия не се провеждат радиочестотни и топлинни процедури. При мезотерапията за премахване на целулит се използват различни коктейли, които се инжектират директно в засегнатите зони.

Целулитът всъщност е пренареждане на мастните клетки, при което съединителната тъкан около тях образува нови лобули и клинично се наблюдава т.нар. портокалова кожа. Важно е мезотерапията за премахване на целулит да се извършва на правилната дълбочина и коктейлите да се инжектират директно в мастните лобули. В състава на антицелулитните коктейли са включени фосфатидилхолин, аминокиселини и витамини, като някои от тях съдържат и неомрежена хиалуронова киселина или колаген. Когато се третира целулит с мезотерапия е добре да е в първите му стадии, защото в по-напредналите фази повлияването е изключително трудно. Антицелулитната мезотерапия може да се съчетае и с апаратни процедури за постигане на по-добри резултати – LPG, ултразвук, мануален лимфодренажен масаж.

Комбинацията от интралипотерапия и антицелулитна мезотерапия е отлично решение за неоперативно моделиране на седалищната област, тъй като едновременно се премахват локалните мастни натрупвания и целулита.

За контакти: Клиника „ЕвроДерма“ 
София, бул. „Пенчо Славейков“ 4, ет. 2, офис 3, тел.: 02 426 1073, 0884 342 246

Център за кожно-венерически заболявания 
София, ул.“ Георги Измирлиев“ 8, тел. 0879 999 862
www.drracheva.com

Няма коментари