Лечение на хиперпигментацията с химични пилинги, ретиноиди и козмецевтика

0

Какви са методите за лечение на хиперпигментацията?

Химични пилинги

Химичният пилинг е най-ефективен в случаите на епидермални пигментни петна и може да се използва за лечение на хиперпигментации както в съчетание с други методи, така и като монотерапия. Популярно решение е пилингът Джеснер – комбинация от резорцин, салицилова и млечна киселина, който се прилага за корекция на хиперпигментацията още от 80-те години на ХХ век. Многобройните изследвания са доказали неговата ефективност (Sharquie et al. 2006, Lawrence 1997) – по-дълбоко проникване и по-силна ексфолиация на клетките от външните слоеве на кожата. Това дълбоко ексфолиране дава забележимо лющене в следващите 3-4 дни след процедурата. В рамките на 1 седмица се разкрива по-гладка и здрава кожа. Комбинацията на Джеснер пилинг с трихлороцетна киселина (35%) позволява на компонентите равномерно да проникнат в дълбочина на кожата. Прилагането на този вариант се препоръчва в случаите на дермална мелазма. Основният проблем на ниво дерма е рискът от появата на поствъзпалителна хиперпигментация и белези. Интересна модификация на пилинга е комбинацията с фитинова киселина, която не изисква неутрализация и е с висок профил на безопасност.

Ретиноиди

Ретиноидите са структурни аналози на витамин А (ретинол) и редуцират хиперпигментацията благодарение на няколко механизма – възпрепятстват транспорта на меланозомите към кератиноцитите, ускоряват отстраняването на меланина чрез увеличаване на епидермалния обмен и пряко инхибират ензима тирозиназа (Levy, Zeichner 2012). Използването на ретиноиди в качеството на монотерапия не се препоръчва, тъй като могат да предизвикат дразнене на кожата и възпалителна реакция, която да доведе до появата на поствъзпалителна хиперпигментация.
Смята се, че ретиноидите възпрепятстват транскрипцията на тирозиназата, блокират синтеза на меланин и инхибират тирозиназа-свързаните протеини TRP-1 и TRP-2. Доказано е, че за премахване на хиперпигментации ретиноидите са ефективни в комбинация с други препарати (млечна, аскорбинова киселина и др.). Най-често срещаната нежелана странична реакция е раздразнение на кожата, затова трябва да се използват внимателно и да се спазват всички препоръки на специалистите.

Козмецевтика

В случаите на слабо изразена пигментация са подходящи съвременните козмецевтични препарати, съдържащи силимарин, арбутин, ресвератрол, алое вера, пикногенол, босвелия, алоерин, ниацинамид, аскорбинова киселина, екстракти от кафе, соя, зелен чай, орхидея, гроздови семки, морски водорасли и женско биле (Sundaram, Emer 2011, Pillaiyar et al. 2017, Kanlayavattanakul, Lourith 2017).
Арбутинът се извлича от растения, потиска съзряването на меланоцитите, инхибира активността на тирозиназата и е едно от най-широко използваните депигментиращи вещества в цял свят (Sarkar et al. 2013). Ниацинамидът (витамин B3) възпрепятства взаимодействието между кератиноцитите и меланоцитите (Hakozaki et al. 2003). Аскорбиновата киселина е естествен антиоксидант, който взаимодейства с медните йони в активната тирозиназа и действа върху различните стадии на меланогенезата за инхибиране образуването на пигмента меланин. Кафеената киселина също е антиоксидант, чийто депигментиращ ефект все още е недостатъчно изучен, но приложението на тази киселина се разглежда като алтернатива на лечението на мелазма (Hyeju et al. 2017).

Няма коментари