Лечение на хиперпигментация с киселини

0

 Хиперпигментацията се характеризира със засилен синтез на пигмента меланин под влиянието на различни фактори, като на първо място са слънчевите лъчи.

 Лечение с киселини:

  • Коджикова киселина

Тирозиназата е ключов фермент, който е отговорен за синтеза на меланин и инхибирането на този ензим е един от най-ефективните методи за корекция на хиперпигментациите. Затова през последните години бяха разработени много инхибитори на тирозиназата и коджиковата киселина е един от тях. Ефективната концентрация е до 4%, но трябва да се прилага изключително внимателно при чувствителна кожа (Pintus et al. 2017). Коджиковата киселина е мощен антиоксидант и се използва в комбинираните терапии с много добър успех, тъй като има свойството да улеснява проникването на други активни съставки през епидермиса на кожата.

  • Азелаинова киселина

 Ефективността на тази киселина дълго време е била поставяна под съмнение, но неотдавнашни изследвания показват, че тя може да бъде ефективно средство в борбата с мелазмата. В изследванията на Mazurek и Pierzchaza (2016) 60 жени с диагноза мелазма били разделени на 3 групи. На пациентките от всяка група бил предоставен един козметичен продукт, съдържащ азелаинова киселина. В продължение на 24 седмици пациентките използвали продукта 2 пъти дневно. Нивото на пигмента меланин било измервано преди терапията, след 1 месец, след 3 месеца и след 6 месеца с помощта на специалния уред Mexameter. Освен това, по време на всеки контролен преглед се определяли нивото на хидратация и еластичността на кожата с използването на апарата Reviscometer. При всички пациентки, прилагащи локалните препарати с азелаинова киселина се наблюдавало значително намаляване нивото на меланина, като най-голямо понижение на съдържанието на пигмента било отбелязано в първите 3 месеца от използването на продуктите. Комбинацията от 20% азелаинова киселина плюс бадемова, фитинова киселина и ферулова киселина, както и 4N-бутилрезорцин се оказала най-ефективна в премахването на неестетичните пигментации.

  • Салицилова киселина

Важно предимство на салициловата киселина е свойството й да намалява възпалението след терапията, което снижава риска от появата на поствъзпалителна хиперпигментация и ускорява заздравяването на кожата (Mohamed et al. 2017). Съществуват клинични данни за добрата ефективност на комбинацията от бадемова и салицилова киселина. Това е свързано с факта, че бадемовата киселина прониква бавно в кожата, което я прави подходяща за чувствителна кожа, а салициловата киселина намалява поствъзпалителната пигментация (Gupta et al. 2006).

  • Хиалуронова киселина

Изключително популярната за хидратация на кожата хиалуронова киселина в съчетание с други киселини също може ефикасно да противостои на пигментациите (Ibrahim et al. 2015). Например комбинацията от хиалуронова и янтарна киселина е добро решение за подмладяване в зависимост от типа на стареене на кожата и наличието на пигментни петна.

Няма коментари