Лазерно и фотоподмладяване

0

Лазерното подмладяване е специфична процедура, която намира място в естетиката, когато искаме да подобрим качеството на кожата. С тази терапия не можем да лифтираме лицето, да преоформим овала, да запълним бръчки, да оформим скули и устни – това са приоритети на пластичната хирургия и на естетичната медицина.

 Д-р Пейкова, какво представлява лазерното подмладяване?

Лазерното подмладяване е насочено към повърхностния и средния слой на кожата. Това е процедура, която стимулира клетките, отговорни за производството на колагенови и еластинови влакна.

Принципът е следният: чрез лазерния лъч активираме клетките, които синтезират колаген, въз основа на топлината. Терапията създава бляскава кожа, с равномерен тен и гладка повърхност. Важно е кожата да изглежда добре не само отвътре, но и отвън. Ако лицето е оформено с хиалуронова киселина и ботулинов токсин, а на повърхността си има фини бръчици, пигментни петна и капиляри, цялостният му вид не е красив. Именно това е идеята на лазерното подмладяване.

Клетките, които произвеждат колаген, започват след определена възраст да работят по-бавно. Този тип терапии ги активират да произвеждат повече еластинови и колагенови влакна. За по-добър ефект може да се добави и приемането на колаген или хиалуронова киселина под формата на ампули или на капсули, за да се подпомогне процесът на подмладяване. Целта на тази процедура е да създаде свежа и равномерна кожа без фини линии.

Не можем да очакваме от лазерното или фотоподмладяването да повдигнат контура на лицето или да изпънат гънките на шията. 

 Влияят ли тези процедури върху филърите в областта на лицето?

Филърите могат да бъдат по-бързо разградени при този вид процедури, но все пак те се поставят по-дълбоко в кожата. Добре е да има поне 2-3 седмици след попълване с хиалуронова киселина и тогава да се прибегне към тези терапии или да се направят преди поставянето на филъри. При ботулиновия токсин няма странични ефекти.

 Колко процедури са необходими и кой е най-подходящият период за провеждането им?

Лазерното подмладяване трябва да се направи комплексно, т.е. с пакет от 4 или 6 процедури, за да има максимален ефект. Най-подходящ е зимният сезон, тъй като лазерните лъчи правят кожата по-чувствителна към слънчевите лъчи. Затова е добре процедурата да се прави през студения сезон и през целия пакет от терапии да се използва слънцезащитен крем с максимален SPF. Терапиите се правят веднъж седмично или на десет дни. Междувременно не бива да се използват киселини под формата на химични пилинги.

 Коя е най-добрата възраст?

Добре е да се започне след 35-40 години, в зависимост от състоянието на кожата. Лазерното и фотоподмладяването са насочени към фотостареенето на кожата, което може да започне и на 25 години.

Това зависи от много фактори: в кой климатичен пояс живеем, ходим ли на солариум, колко често се излагаме на слънце, ползваме ли слънцезащитни средства.

Препоръчително е лазерното или фотоподмладяването да започне преди първите признаци на фотостареене. Важна е консултацията с дерматолог, който ще прецени дали кожата има нужда от тази процедура.

В клиника „Дерма ЕЛИТ“ лазерното подмладяване се извършва с най-иновативния апарат Soprano Ice Platinum, който има специален накрайник за лице, а терапията се извършва с един лъч.

Фотоподмладяването е с пулсова светлина, която в зависимост от нейната дължина може да влияе на капилярите и на пигментациите.
В моя кабинет уредът, с който се прави терапията, е Exilis. Но независимо колко е скъпа апаратурата, лекар специалист трябва да каже коя от двете процедури е по-подходяща за съответната кожа.

 Болезнено ли е?

 И двете терапии са еднакво приятни. Усеща се леко затопляне, няма болка и няма възстановителен период. След процедурата си слагате слънцезащитен крем и продължавате със задачите си за деня.

 Има ли странични ефекти?

При наличие на кожно заболяване е добре дерматолог да прецени кой от двата вида подмладяване е по-подходящ. Специално при розацея се предпочита фотоподмладяването. Странични ефекти може да има, ако се работи с неподходящи параметри, т.е. ако те не са зададени от лекар специалист, съобразно конкретния случай. По време на целия курс процедури не бива да се излагаме на слънце, да посещаваме сауна, солариум или басейн.

За контакти: гр. София, ул. „Дукатска планина“ 18, тел.:02/9530310, 0888300613

Няма коментари