Комплексен подход в лечението на целулита

0

Специализираният мастър клас на тема „Антицелулитни и отслабващи процедури“, организиран от издателство Beauty Woman, се проведе в хотел „Рамада“, София и събра доказани терапевти, които не само се запознаха с най-новите научни достижения в третирането на целулит и локални мастни натрупвания,  докоснаха се до иновативна апаратура – надежден помощник на съвременния козметолог, но и обмениха ценен опит по отношение комбинирането на различни процедури с оглед постигане на по-бързи и дълготрайни резултати. Специален гост лектор бе д-р Светлана Поченкова, Русия, която представи темата „Комплексен подход в лечението на целулита“ и демонстрира ексклузивен мануален масаж за третиране на целулит. В програмата на специализирания мастър клас бяха включени лекции и демонстрации на най-новите и доказано ефикасни козметологични терапии, както и процедури с апаратура от най-висок клас за борба с „портокаловата кожа“ и локалните мастни натрупвания.


Д-р Светлана Поченкова, ректор и основател на Институт по естетична медициа, собственик на три естетични клиники в Москва. Д-р Поченкова е кандидат на медицинските науки, лекар невролог, мануален терапевт, специалист по иглорефлексотерапия и акредитиран преподавател по РАНМ с практически опит повече от 20 години.

Целулитът е естетичен проблем, който засяга основно жените, въпреки че напоследък проявите му се наблюдават и при някои представители на силния пол. Представлява промяна в структурата на мастната тъкан, в резултат на което повърхността на кожата става неравна – появяват се грапавини и вдлъбнатини, затова целулитът е наричан още и „портокалова кожа“. Много от специалистите предпочитат вместо целулит да използват термина липодистрофия. Целулитът не зависи от възрастта – възможно е да се появи и на 20-, и на 40-годишна възраст.

Незаменим помощник в борбата с целулита е професионалният антицелулитен масаж – изключително ефективен мануален метод, който позволява видимо да се подобри състоянието на кожата, а в комбинация със здравословен начин на живот, балансиран хранителен режим и добра двигателна активност, резултатите са устойчиви и дълготрайни. Благодарение на правилното прилагане на ексклузивната методика се постига забележителен ефект веднага след първата процедура, разбира се, в зависимост от стадия на целулит. Този уникален масажен метод помага и при напредналите стадии на целулит, като в тези случаи е необходим курс от процедури, чийто брой се определя от терапевта строго индивидуално за всеки пациент. Предварителната диагностика за установяване на заболяванията на конкретния пациент е изключително важна, за да се приложат правилните методи на лечение на този сериозен естетичен проблем.

Човешкият организъм е единна и сложна система и нарушенията във функциите на някои органи или системи водят до проблеми в други свързани с тях области. „Човек е едно цяло“ – това е основен постулат в остеопатията, въведен още през 1892 г. от американския хирург д-р Андрю Тейлър Стил. От гледна точка на остеопатията целулитът се разглежда като нарушение в работата на организма, затова и въздействието посредством специфични масажни техники е не само локално върху зоните с „портокалова кожа“, а оказва оздравителен ефект върху цялото тяло.

В остеопатията основно значение има методът ПИРМ – постизометрична релаксация на мускулите. Методът ПИРМ е подобен на пасивната гимнастика и чрез него се възстановяват тонусът, еластичността и обемът на мускулите.

Всеки мускул има средна част, която се съкращава активно и се нарича тяло (коремче), и два края – сухожилия на мускула. Тялото на мускула е изградено от напречнонабраздени мускулни влакна, които са свързани помежду си в снопчета чрез съединителна тъкан. Между снопчетата има рехава съединителна тъкан, през която проникват кръвоносни съдове и нерви. Отделните мускули, както и групи от тях са обградени от плътни съединителнотъканни обвивки, наречени фасции. При наличие на патология всеки скелетен мускул се съкращава към центъра, коремчето се удебелява и това е тригерна точка на болезненост, а от здравата част на мускула остава много малък участък. За да се релаксира, скелетният мускул първо трябва да се съкрати максимално, да се задържи в пауза и след това да се разтегне.

При мануалната работа с мускулите задължително трябва да се спазват следните правила:

  1. силата на терапевта е равна на силата на пациента;
  2. очедвигателен синергизъм – очите са сензорен път към мозъка и за да се релаксира даден мускул, погледът трябва да е в посоката на релаксацията му;
  3. работи се до възможното и от това, което е достигнато;
  4. всяка пауза да бъде 5 секунди;
  5. при вдишване се оказва съпротивление (напрежение), а при издишване – отпускане (релаксация).

Изключително важно е да се освободят блокажите в областта на гръбначния стълб, което води до нормализиране работата на централната нервна система, а премахването на блокажите в областта на врата е свързано със задействане на сензорната система. Важно значение има работата върху гръдната диафрагма за подобряване състоянието и функцията на жлъчния мехур. Доказано е, че се постига 30-40% успех в третирането на целулита, дори само ако се нормализира работата на жлъчката. Състоянието на вътрешните органи се отразява върху кожата, в това число и върху появата на целулит.

Мануалният антицелулитен масаж започва с прилагане на техниката на третия пръст за релаксация на централната нервна система, след което последователно се работи върху гръдната диафрагма и тазовата диафрагма. Следващата стъпка е мануална работа с кръстеца, при което се прилага дълбок натиск нагоре, надолу и встрани за разтягане на съединителната тъкан, като се работи докато терапевтът не усети равномерно движение във всички посоки на кръстеца на пациента. За въздействие върху талията (скосените мускули) се работи върху раменете, като се прилага завъртане с натиск съответно наляво и надясно по 3 пъти.

Прилага се лимфодренажен масаж, като в случаите, когато пациентката е с варикоза (разширени вени), движенията са много бавни. Кракът е сгънат в коляното и с т.нар. „изстискващи“ техники се обработват бедрата. Всяко бедро се разделя на три части, като винаги третирането започва от горната част, следва средната и накрая – долната част (над коляното). По същия начин се обработва и прасецът с „изстискващи“ техники.

Антицелулитният мануален масаж се извършва от странично легнало положение на пациентката и върху външната част на бедрата се прилага т.нар. „режеща“ техника. Вътрешната част на бедрото се обработва като се захване гънка, която се натяга и придвижва като арка – тази техника е болезнена и трябва да се внимава да не се работи върху бедрената артерия. Всяко бедро се третира с тази техника в продължение на 5 минути. Препоръчителният брой терапии е 10 при напредналите стадии на целулит, докато при леките форми са достатъчни и 3-4 процедури. Прилагането на метода ПИРМ и специфичните мануални техники не само помагат в лечението на целулита, но и оказват оздравителен ефект върху целия организъм.

Няма коментари