Комбинирани методи за борба с целулита

0

Специализиран мастър клас на тема „Антицелулитни и отслабващи процедури“, организиран от издателство Beauty woman


Целта на комбинираните протоколи е да бъдат адекватно разработени според типа целулит и възможността за посещения седмично на клиентите за постигане на оптимални резултати, които да се задържат във времето.

Десислава Деспотова, маг. кинезитерапевт

Мотивацията ми за разработване на собствени протоколи за работа е свързана на първо място с липсата на достатъчно информация за комбинираните терапии – всички клинични проучвания са на базата на терапия с една технология. На второ място е липсата на достатъчно опит на трейнърите с реални клиенти в реален график и на трето – всички резултати са постигнати в клинични условия, а при реалните клиенти има различна мотивация, ангажираност, пропускане на посещение, както и финансови ограничения.

Статистиката показва, че проблемът с целулита е социален: 90% от жените избягват носенето на бели дрехи и предпочитат черни, 56% не обичат да се разхождат без парео на плажа, защото искат да скрият целулита, 38% се притесняват от мисълта, че имат целулит, 36% се притесняват, че техният партньор забелязва целулита им, и 20% имат ниско самочувствие.

Видове въздействие

терапия с BTL Unison

За третиране на целулита се прилагат следните видове въздействие: механично (LPG, BTL Unison), енергийно (Venus Legacy, BTL Unison) и химично – мезотерапия (Pluryal). LPG (ендермология) представлява механично въздействие с вакуум и валяци, третира почти всички типове целулит и има силно дренажно и контуриращо действие. Апаратът Venus Legacy съчетава мултиполярна радиочестота и пулсиращи магнитни полета, третира целулит (без воден), отпускане на кожата и спомага за премахване на локалните мазнини. BTL Unison комбинира монополярна радиочестота и акустични вълни, има механично и енергийно въздействие, третира всички типове целулит.

Мезотерапевтичният коктейл Pluryal представлява стерилен разтвор за мезотерапия или мезоролер, съдържа карнитин, кофеин, органичен силиций, екстракти от артишок, Centella аsiatica и Ruscus аculeatus и притежава силно стягащо и дрениращо действие.

Важно е терапевтът да определи вида и стадия на целулит, да приложи адекватното въздействие и съответната комбинация от различни терапии, за да постигне добри резултати за своите клиенти, които се задържат във времето. Трябва да се прецени и отпускането на кожата, което също е сериозен естетичен проблем и да се изберат най-подходящите процедури.

При водния целулит се използва механично въздействие, тъй като има силно дрениращ ефект и помага за премахване задържането на течности. За третиране на фиброзен целулит първо се прилага механично въздействие, за да се разкъсат фиброзните сраствания и след това радиочестота за премахване на локалните мазнини, стимулиране синтеза на колаген и еластин и подобряване еластичността на кожата. В случаите, когато клиентката има целулит с отпускане на кожата, се използва радиочестота и мезотерапия, като трябва да се внимава с прилагането на вакуум, тъй като е възможно да се преразтегне кожата и проблемът да се влоши. Ако е налице целулит с локални мастни натрупвания – в една сесия първо се прилага механично въздействие, а след това радиочестота.

терапия с Venus Legacy

Разбира се, изключително важно е клиентите да се придържат към здравословен хранителен режим, да приемат повече вода и да увеличат двигателната си активност. Десислава Деспотова представи снимков материал на реални резултати от прилагане на комбинираните протоколи при различни нейни клиенти. В рамките на мастър класа тя демонстрира пред аудиторията комбиниран метод за третиране на целулит, като след предварителната диагностика съчета 3 терапии: за задната част на бедрата приложи Venus Legacy, а за предната и вътрешна част на бедрата – BTL Unison и мезотерапия.

Няма коментари