Кожни обриви при вирусни инфекции

0

  При децата се наблюдават кожни прояви вследствие на вирусни инфекции: дребна шарка (Rubella), Varicella (Chickenpox), пета болест – Parvovirus B19 и розеола (HHV-6). Обикновено заболяването започва с обрив, който може да се сбърка със синдрома на ръкавиците и чорапите (засегнати са само дланите и ходилата на детето), Hand-Foot-Mouth Disease (засягане на длан, ходило и уста) вследствие инфекция с coxsackievirus, едностранна латероторакална екзантема и др. Трябва да се внимава с вирусните шарки при възрастни, тъй като диферециалната диагноза може да бъде EBV, HBV, Syphilis, HIV, Parvovirus B19 (Erythema infectiosum).

  Лаймска болест
  Лаймската болест се причинява от бактерията Borrelia burgdorferi и се разпространява чрез ухапване от кърлеж. Клиничната картина се характеризира с erythema chronicum migrans, lymphocytoma cutis и acrodermatitis atroficans. На мястото на ухапването се появява зачервяване и обрив, който се разширява под формата на кръг. При навременно и правилно лечение в ранния стадий на болестта се постига бързо подобрение и не се развиват усложнения.

  Везикуларни обриви
Класическата херпесна инфекция (HSV) има типична клинична картина – обрив от дребни мехурчета на фона на зачервена кожа. При HSV асоциирана erythema multiforme кожните лезии се появяват внезапно, като първоначално са по дланите и ходилата, а след това се разпространяват по крайниците към трункуса, възможно е да има и асоцииран лек сърбеж или парене. За Varicella, чийто причинител е вирус от Zoster групата, е характерен сърбящ везикуларен обрив, който може да засегне цялото тяло, както и латентна форма на вируса (след латентен период вирусът може да рецидивира и да се изяви като херпес зостер). Везикуларни обриви се наблюдават и при Gianotti-Crosti Syndrome – детски папуларен акродерматит.

  Staphylococcal Toxic Shock Syndrome е много тежко състояние, което започва с внезапна поява на втрисане, миалгия, диария и слабост.   Характерни са инекции по конюнктивата, еритемен макулопапуларен обрив по цялото тяло, ниско кръвно налягане, главоболие. Токсините се отделят от стафилококовите бактерии и се създава суперантиген, който предизвиква масивна Т-клетъчна активация. Имунната система реагира срещу собствените тъкани и органи и бързо настъпва полиорганна недостатъчност (бъбреци, черен дроб, ЦНС). Смъртността е много висока – 10-50%.

 Пурпурни обриви

Пурпурните обриви могат да бъдат алергични или да са кожна проява на сепсис – типични обриви с некротични участъци. В случая микробиологичното изследване е изключително важно за поставяне на правилна диагноза.
Менингококовият сепсис започва с внезапно втрисане, гадене и треска, появяват се петехии по дланите, конюнктивата и небцето, висока температура, замаяност, ниско кръвно и вратна ригидност. Заболяването е много сериозно и може да има тежки последици както при деца, така и при възрастни. Причинява се от грам-отрицателен диплокок N. meningitidis, бързо прогресира, като смъртността достига 10-25%, ако не се лекува навреме.

Нативният остър клапен ендокардит може да засегне и здрави хора, освен пациентите с изкуствена митрална клапа. Клиничната картина се характеризира с конюнктивални петехии, Janeway лезии и Splinter хеморагии под ноктите, сепсис и вратна ригидност. Заболяването може да доведе до перфорация на сърдечната клапа и смърт. Причинителят е S. аureus, но може да бъде също ентерокок или стафилокок.

  Уртикарията е доста често срещано кожно заболяване, характеризиращо се с папули и сърбеж или парене. Може да е алергична или идиопатична и е необходимо да се проведат съответните изследвания за установяване на причинителя. При пневмония и при херпесна инфекция се наблюдава Erythema еxudativum multiforme – еритемни петна и папули с големина 1-2 см. Stevens Johnson Syndrome/Toxic Epidermal Necrolysis се развива, когато е налице непоносимост към някои медикаменти сулфонамиди, пеницилини, цефалоспорини, както и при HIV инфекция.

За AGER (Acute Generalized Exanthematous Pustulosis) е характерна внезапната поява на червени пустули, като 90% от случаите са резултат от лечение с медикаменти и 10% вследствие бактериална или вирусна инфекция. При Erythema nodosum се наблюдават червени петна по краката, които може да са предизвикани от бактерии или гъбички, затова изследванията са от изключително значение за диагностициране на причинителя. Sweet Syndrome/Аcute Febrile Neutrophilic Dermatosis се характеризира с пурпурни папули и възли, които се сливат и образуват плаки. Заболяването е съпроводено от висока температура и треска, а хистологично се откриват инфилтрати с неутрофили. Възможно е и съчетание от Erythema Nodosum и Sweet Syndrome, сериозно заболяване, изискващо правилна медикаментозна терапия.

Няма коментари