Китайската медицина

0
Светлана Младенова, кинезитерапевт – магистър китайска традиционна медицина, КАН терапевт и собственик на студио за неконвенционална рехабилитация „Анмо Бюти“. 

Напоследък манията по здравословното хранене завладява все повече хора и особено младите. Много от тях споделят, че внимават с какво се хранят, какви нутриенти и колко калории приемат. Следването на определени ограничения относно храненето или спазването на дадена диета може и да доведе до добър резултат за външния ни вид, но замисляме ли се как се отразява това на психиката ни?

В момента са актуални диети, които изключват различни хранителни вещества, като например нисковъглехидратна или с ниско съдържание на мазнини, т.е. диети, издигащи в култ само протеините като макронутриенти (протеинова диета). Запитвали ли сме се обаче до какво може да доведе такава диета? Да, може и да е помогнала на наша приятелка да свали няколко килограма, но това не означава, че и на нас ще подейства по същия начин. Възможно е тази диета преди година-две да ни е оказала влияние и да сме намалили теглото си, но това не е гаранция, че ще ни свърши работа и сега.

Безразсъдното следване на диети в много от случаите води до поява на усложнения, например проблеми със стомаха, дебелото черво или жлъчката. Дамите, а напоследък и все повече мъже, подлагат тялото си на огромни лишения и очакват то винаги да реагира правилно. Много често не се съобразяват със съпътстващи заболявания, заседнал начин на живот или стресови моменти, с които човек се справя понякога трудно, а на всичкото отгоре подлага тялото си на допълнителен стрес, като го лишава или претоварва с огромно количество от дадено вещество, от което организмът или изобщо няма нужда, или не може да преработи. За да сме в добро здраве, е важна не само наследствеността, но и да се научим да поддържаме баланс във всичко – хранителен режим, двигателен стереотип, работа, почивка.

Китайската медицина всъщност е органна медицина, която се е доказала във вековете. Какво означава органна? Много често блокажът на един орган води до негативни последици за друг и така кръгът се затваря. Разбира се, това се случва с течение на времето.

Равновесието между Ин и Ян всъщност е основният постулат в китайската култура. Неслучайно в името на фирмата (Анмо) „о“-то е заменено със знака на Ин/Ян. Анмо е най-древното название на китайския традиционен масаж и именно с това си наименование фигурира в медицинските трактати.

Важно е да ценим равновесието. Да, трябва да имаме добра двигателна активност, но не и да прекаляваме. Например аз самата се занимавах с аеробика, каланетика, въобще спортове, свързани с голяма двигателна активност и натоварващи сърдечносъдовата и дихателната система. Една сутрин отидох на интензивна тренировка, след това приемах пациенти до късно в кабинета си, по време на работата едвам изкарвах часовете, чувствах се зле, бях загубила баланса на двигателната активност. Вечерта си дадох сметка какво всъщност съм причинила на организма си. И ако веднъж така затормозим тялото си, то следващия път, когато го направим, може да бъде с по-сериозни последици за здравето ни.

В основата на лечението в китайската медицина е един от трактатите за патогенезата на заболяванията (за външните и вътрешните фактори, които при продължително въздействие стават патофактори и, разбира се, травматичните фактори). Всъщност китайската медицина определя няколко типа емоционалности, които при нормални условия не водят до заболявания, но при въздействие за по-дълъг период от време предизвикват здравословни проблеми. В течение на времето, ако не успеем да нормализираме емоциите си, те ще доведат до заболявания.

Да се спрем например на инсулиновата резистентност, от която все повече хора около 40-годишна възраст страдат и която е крачка към диабет тип II. Една от основните причини е прекомерният стрес, с който не успяваме да се справим в ежедневието си, а като прибавим и многократното прекаляване с различни диети, неподходящи за организма ни, последствията могат да са наистина сериозни. И всъщност говорейки за стрес, нека не бъда разбрана неправилно. Стресът е полезен за организма ни, но в случая говорим за дистрес, провокиращ трайно повишаване нивото на кортизола в организма, което води до хипертония, високи нива на инсулин в кръвта и други проблеми. В началото тези проблеми са лечими, но с времето стават все по-трудни за терапия.

Физическата умора и прекомерните удоволствия водят до развитие на заболявания, те атакуват и разстройват нормалните функции на органите, което се манифестира с отпадналост, световъртеж, стягане в гърдите, безсъние, сърцебиене.

Ако храненето е нерационално и се приемат некачествени храни, те се превръщат в патофакори за организма ни. Най-напред се увреждат дзан-далак, после фу-стомах и накрая дзан-черен дроб, които участват пряко в храносмилателната система и най-накрая се стига до дисбаланс на взаимовръзката между органите.

И като заключение, защото по темата може да се говори много, ще дам съвет на всички решили да започнат диета: първо вижте с какво сте прекалили, сами пред себе си бъдете честни и например за една седмица запишете какво хапвате, даже и бонбона за рождения ден на колегата ви, така ще стане ясно какви храни консумирате и по кое време на деня. Организмът ни има нужда от мазнини, въглехидрати, белтъчини, витамини и минерали. Прекаляването или недостигът на дадено хранително вещество води до дисбаланс, който впоследствие намалява защитните функции на организма ни.

Китайската медицина се основава на баланса и чрез масажа или акупунктурата, стимулирайки биологично активните точкиq, се поддържа равновесието, осигурява се циркулация в тялото, както и поддържане на защитната енергия и възпрепятстване на патогенните фактори. Благодарение на това тялото възстановява баланса си, подобрява се и качеството на живот.

 

За контакти: Студио за неконвенционална рехабилитация „Анмо Бюти“

София, бул. „Александър Малинов“ 51, тел.: 0887 923 762

Physician Home

Няма коментари