Карбонов пилинг с Nd: YAG лазер

0

Карбоновият лазерен пилинг е процедура подходяща за мазна и комбинирана кожа, характеризираща се с разширени пори, черни точки или наличие на акне. Може да се прилага и с цел освежаване на тена и подсилване на естествените регенеративни процеси. Процедурата не изисква възстановителен период и за разлика от химичния пилинг, не съществува риск от алергични реакции. Терапията е много популярна в Южна Корея, Тайланд и Русия, като през последните години стана предпочитана и в Европа. В Съединените щати е позната още като ”Холивудски пилинг”.

 

Нели Иванова,

козметик в Лазерен център PULSAR

 

 При този вид пилинг на плътен слой върху лицето се нанася карбонов гел, който съдържа наночастици въглероден диоксид. Карбоновият гел помага лазерният лъч да проникне по-дълбоко в кожата и да достигне до вътрешната повърхност на порите, което гарантира по-висока ефикасност на процедурата.

Така подготвената кожа се третира с Nd: YAG лазер, като се работи с много къси импулси. Всяка зона от лицето се обработва с лазерната светлина, която се поглъща от карбоновите частици на повърхността на кожата и в порите. Лазерният лъч предизвиква тяхното загряване и разрушаване чрез фотомеханична деструкция в самите пори. В резултат на този процес се наблюдава ремоделиране на вътрешната повърхност на пората, намаляване на размера й и редуциране на омазняването на кожата. При фотореакцията се потиска и бактериалният растеж, като по този начин намалява броят на акнеичните лезии по кожата на лицето. Карбоновият пилинг води до постепенно редуциране на акнето в дългосрочен план.

По време на процедурата се усеща от леко затопляне до парене, но няма болка. Дискомфортът се преодолява чрез използването на струя студен въздух, която неутрализира усещането за парене на кожата. Непосредствено след пилинга лицето е зачервено, като тази странична реакция може да се задържи от няколко часа до 1-2 дни, след което се наблюдава излющване на повърхностния слой на кожата.

Съществуват редица причини, заради които карбоновият пилинг е сред предпочитаните в естетичнта практика дори при наличието на толкова много алтернативни процедури. На първо място това е неаблативна лазерна терапия, т.е. при прилагането й не се наранява кожната повърхност и няма проникване на лазерния лъч в дълбочина на кожата. Това прави процедурата минимално инвазивна с малка травма върху обработваната кожна повърхност и бърз възстановителен период. Не се използват киселини, затова е приложим и при клиенти с чувствителна кожа. Рискът от поява на остатъчна хиперпигментация, характерен за някои лазерни процедури и средно-дълбокия химичен пилинг, в случая е минимален. Както при всяка процедура и при карбоновия пилинг трябва да се вземе предвид състоянието на кожата и съпътстващите заболявания на клиента, за да бъдат избегнати възможни странични ефекти от терапията.

Противопоказания за извършване на този вид пилинг са активно и тежко протичащо акне, което може да се влоши в хода на процедурата. Наличието на бактериална или вирусна инфекция e абсолютно противопоказание за провеждане на каробоновия пилинг. Всички заболявания, свързани с повишена чувствителност към светлина, също трябва да се имат предвид като противопоказания за този пилинг. Видима разлика в състоянието се забелязва още след първата процедура – тенът на кожата се подобрява, тя е освежена, мека и гладка, а видът й е по-младежки. Наблюдава се и значително редуциране на разширените пори, намалено омазняване, повишено производство на колаген с последващо стягане на кожата и излющване на нежизнеспособните клетки от повърхностните кожни слоеве.

Няма коментари