Как да се предпазим от рак на кожата?

0

Представяме ви д-р Сияна Живкова, дерматолог в Derma Clinic, в специално интервю за списание Beauty Woman.

Ракът на кожата е изключително разпространен в целия свят и особено в Австралия, където слънцегреенето е целогодишно. За съжаление статистиката е черна и ракът на кожата се среща все по-често. Не само слънцето е виновно за причиняването на кожен рак. По мое мнение, една от главните причини в България е липсата на качествен контрол върху системите за придобиване на тен – солариумите. Друга причина е все по-честото ходене на почивка на екзотични дестинации и през зимата, което не позволява на кожата да се възстанови. Трябва да се има предвид, че българите сме по-светъл фототип и дори най-тъмните индивиди от нашия етнос са по-светли от повечето гърци, португалци и испанци. В съчетание със сухия котинентален климат, в който живеем, рискът от появата на кожен рак се увеличава. Нашата кожа изисква допълнителна хидратация и по-висок защитен фактор на козметичните продукти, които използваме. Доказано е, че по-хидратираната кожа е по-резистентна на фотоувреда. Жителите на тропиците имат повече влажност на въздуха и това позволява на кожата да се защити от слънцето и рискът от трансформации е по-малък.

С какво можем да помогнем?
Най-важен за превенция от кожния рак е ежегодният скрининг и следене на развитието на невусите и на образуванията по кожата. В дерматоскопията вече можем цялостно да заснемем голям участък от кожната повърхност и да проследяваме в годините развитието на образуванията. Чрез поляризирана светлина може да се огледа в дълбочина състоянието на дадена лезия и голям брой невуси могат да бъдат разгледани и да се прецени дали в някои от тях има начална форма на трансформация. По този начин кожният рак може да бъде диагностициран в ранна фаза. Най-новите разработки на апаратите дават възможност за своевременна преценка и диагностика и последващата нужда от ексцизия.

 Малко история…

Преди 30 години уредите за дерматоскопия заемаха половин стая. Основният им способ бе работата с лупи, които пречупват светлината, за да може тя да проникне в кожата с голям интензитет и със средствата на фотографията да се заснеме резултатът. Вече е възможно да се направи панорамна снимка с поляризирана светлина. Чрез функцията за приближаване могат да се огледат всички лезии. В момента е разработен апарат, чийто софтуер има опцията да покаже измененията при заснетата зона и да ги сравни с по-стари. Софтуерът обединява познанията на лекари от цял свят, като резултатите на пациентите се съхраняват в онлайн база данни, достъпна до всички ползватели. Това дава възможност за получаване на компетентно второ мнение от колеги, ако има необходимост от такова. Апаратът помага да се вземат адекватни и своевременни мерки и да се откриват преканцерози и рак на кожата в ранен стадий. Нуждата от биопсия става все по-рядка, поради добрата диагностика с апарата.

 Хората с голям брой невуси знаят важността от проследяване на развитието им. Каква е културата обаче на хора без бенки или с минимален брой такива?
Има класификация, релевантна за населението във всички страни по света. Смята се, че в детска възраст злокачественият рак е пренебрежително рядък. Диагностиката в детска възраст е трудна. Случаите, в които е задължително извършването на скрининг всяка година, са:
 ● Наличие на над 60 невуса.
 ● Наличие на над 40 невуса, поне 2 атипични.
 ● Наличие на над 40 невуса, при които има фамилна обремененост с меланома и немеланомен рак на кожата.
 ● Наличие на над 40 невуса при червенокоси хора.
 ● Наличие на над 40 невуса и случаи на изгаряне на слънце и посещаване на солариум.
 ● Наличие на над 40 невуса и меланом с генна мутация.
 ● Наличие на над 40 невуса с трансплантация на орган.

За мен лично най-интересни са туморите на кожните придатъци, тъй като те могат да са най-големият имитатор на меланомите и меланоцитните кожни тумори. Много са трудни за диагностициране.

Друго, което е важно, е цветът на лезията. Оранжевият цвят на лезията предполага Vascular tumors, spitzoid lesions, pilomatricoma. Синият цвят предполага Pilomatricoma, Blue nevus. Жълтият цвят предполага Xantogranuloma, Mastocytoma, Sebaceous nevus. Кафеникавият цвят предполага Melanocytic tumors, Verrucous nevi. Белият цвят предполага Pilomatricoma, Xantogranuloma (регресивна фаза).

 Какви са методите за премахване на невуси?
Много от епидермалните образувания могат да бъдат успешно премахнати с криотерапия. При нея естествен изолатор е колагенът. Криогенът не прониква в колагена и така не се наранява здравата тъкан. При всички останали видове се препоръчва ексцизия, т.е. оперативно премахване. Напоследък често се прави повърхностно премахване с киселини или лазер. Но според мен това не е добра практика както от гледна точkа на травмата, така и от липсата на яснота до каква дълбочина се достига и дали лезията е добре изчистена.

Как да се предотврати появата на рак на кожата?
За мен скринингът гарантира голям процент откриваемост и възможността за ранно диагностициране води до излекуване на рака на кожата. Меланомът си остава най-злокачественият рак, поради неговото изключително бързо метастазиране. Аз съм привърженик на хиперпревенцията.

 

Зоните, в които кожата е изложена на постоянно слънцегреене (скули, ушна мида, гърба на носа, брадичката, горната устна и раменете) и изгарянията са най-чести, са най-уязвими от появата на спино- и базоцелуларен карцином.
Т.нар. бял рак е изцяло фотозависим, поради това, че е свързан с кератиноцитите, той е непигментен и немеланоцитен. Целогодишната слънцезащита на тези зони е задължителна.

Няма коментари