Д-р Валерия Матеева: „Евромеланома е кампания, която ще съществува още много десетилетия“

0

В рамките на XX-ата Юбилейна национална конференция на Българското дерматологично дружество д-р Валерия Матеева изнесе доклад за Евромеланома – националната кампания за безплатна профилактика на кожния рак, събитие, което вече е добре познато в България. Разговаряме с д-р Матеева за последните новости, свързани с кампанията Евромеланома.

Д-р Матеева, кое е новото в кампанията Евромеланома?

Новите елементи са два. Първият е уебсайт, насочен както към колегите дерматолози и здравни специалисти, така и към пациентите, т.е. това е един портал с двоен достъп. Пациентите получават добре премерена информация на разбираем език за злокачествените заболявания на кожата – кои са първите белези, как да ги разпознаят и при първия сигнал на настъпващ проблем да потърсят съответната помощ. За колегите медицински специалисти и дерматолози има информация, която е селектирана на по-високо ниво и им помага да добият нов опит в практиката си. Тази година популяризираме уебсайта, който включва както европейско, така и регионално съдържание и вече e достъпен целогодишно.

Вторият нов елемент са анкетните карти. Това е един въпросник, който ни дава възможност да се позиционираме в Европа. В България няма регистър за кожните тумори, много често клиничните пътеки изопачават данните за тези заболявания, т.е. реалната диагноза остава на заден план, вкарана е в по-глобални шаблони, което възпрепятства статистиката. Евромеланомните карти дават извадка за популацията, която се е прегледала, но това може да се екстраполира за цялата страна и към момента е най-доброто, с което разполагаме. Повече от 770 анкетни карти са регистрирани тази година, като 3/4 от въпросите се попълват от пациента, а 1/4 от дерматолога и отразяват съмнителни лезии по време на прегледа.

Колко пациенти посетиха кабинетите на дерматолозите тази година в рамките на Евромеланома?

Общият брой пациенти за тази година е 1157, като над 210 дерматолози преглеждаха безплатно на 15 май – месецът за борба с кожните тумори. Във всичките 33 страни в Европа се избира конкретна дата за съответната държава, за да се концентрира медийното внимание върху това събитие. Да, ние прегледахме над 1000 души, но това не е най-голямата полза от Евромеланома. Нашата цел не е да прегледаме хиляди хора, целта ни е тези, които не са се възползвали от кампанията, да знаят, че прегледът е важен и в удобен за тях момент да посетят дерматологичния кабинет. В моята лична практика през цялата година идват пациенти, за да проверят своите бенки. Голям брой от тях са диспансеризирани и идват на профилактичен преглед веднъж или два пъти годишно.

Научихме ли се ние българите да ползваме фотозащита, за да избегнем риска от рак на кожата?

Днес 88% от европейците знаят, чe прекомерното излагане на слънце без надеждна защита води до появата на рак на кожата. Какво обаче се случва? Статистиката показва, че само 12% от тях ползват слънцезащита и избягват слънцето. Да, достигнали сме с информация до пациентите, но истинският прелом още не е настъпил. Колкото до България, все още има мит, че бенките не трябва да се пипат, за да не се превърнат в рак на кожата. Точно обратното е – колкото по-рано се диагностицира и отстрани бенката, толкова по-голям е шансът за лечение. Данните показват, че ако пациентът закъснее 4 месеца с поставянето на диагноза, рискът от смъртен изход се увеличава с 50%.

Най-новият научен пробив е в лечението на метастатичния меланом. В момента има нови лекарства и надежда за по-добро качество и удължаване живота на пациентите. Най-важна си остава превенцията, което е и нашата основна цел, затова Евромеланома е кампания, която ще продължи да съществува още много десетилетия.

Повече информация за Евромеланома на https://www.euromelanoma.org/bulgaria.

Няма коментари