Доброто здраве не е даденост, а изисква грижи

0

В натовареното и изпълнено със стрес ежедневие не обръщаме особено внимание на здравето си, докато тялото ни не даде вътрешен SOS сигнал, че спешно се нуждае от терапевтична намеса, за да релаксира и възвърне добрата си форма. В студио за здраве и красота „Хеба“ са открили перфектния баланс между разкрасителни процедури и лечебни терапии, за да се радваме на красива визия и добро здраве. Представяме ви г-жа Християна Велчева, управител от 17 години на студио за здраве и красота „Хеба“ , рехабилитатор и кинезитерапевт с 30-годишен опит, в специално интервю за сп. Beauty Woman.

 Г-жо Велчева, какви процедури предлагате в студиото?

 Още при създаването на студиото за красота реших, че е важно човек не само да изглежда добре, но и да се чувства добре. Затова заедно с естетичните терапии за тяло, аз извършвам и терапевтични процедури, като за целта използвам различна апаратура. Най-новият апарат в студиото е за т.нар. текар терапия (таргетирана радиочестотна терапия), при която радиочестотната енергия навлиза в дълбочина на третираната зона и води до селективното ѝ загряване. Апаратът разполага с един стабилен (свързващ) електрод и два активни електрода – капацитивен и резистивен. Капацитивният електрод доставя радиочестотната енергия на по-повърхностно ниво , докато резистивният електрод работи в дълбочина. Важно е да отбележа, че апаратът може да се използва както за профилактика, така и за лечение, тъй като терапевтичното му действие е свързано с елиминиране на болката, подобряване на кръво- и лимфотока, постигане на мускулна релаксация, осигуряване на противовъзпалителен ефект. Лечебните му свойства се дължат на факта, че навлизайки в дълбочина, радиочестотата „намира“ болното място, повишава локално температурата, увеличава кръвотока и стимулира тялото да се възстанови по-бързо.

Съществено предимство на апарата е, че докато се провежда процедурата може да се направи масаж, а също така пасивни упражнения или разтягания. Апаратът притежава широк набор от въздействия, използва се за терапия при заболявания на опорно-двигателния апарат, отоци, болки в гърба вследствие възпалителни процеси или пренатоварване, болест на Бехтерев, синдром на замръзнало рамо, карпален синдром и др. Противопоказанията за провеждане на текар терапията са стандартни – инфекционни болести, онкологични заболявания, както и при наличие на импланти в тялото. Процедурата е приятна и освен лечебен ефект, осигурява освобождаване от стреса и зареждане с нова позитивна енергия.

 Съчетавате ли мануалните терапии с апаратни процедури?

По принцип колкото повече терапевтични въздействия се съчетават, толкова по-добър резултат се постига за пациента. Разбира се, има състояния, които изискват само медикаментозно лечение и покой. В случаите, когато състоянието позволява, е препоръчително да се използва комбинация от мануални и апаратни методи. Заложих на апарата за текар терапия, защото с него се постига миорелаксация и след това масажът е по-лесен и приятен. Самите пациенти споделят, че след терапията се чувстват много по-добре.

 С какви други апарати разполагате в студиото и как ги комбинирате?

Разполагам с терапевтичен ултразвуков апарат, който използвам както самостоятелно, така и за фонофореза (неинвазивно въвеждане на активни вещества в дълбочина на тъканите). Например при болкова симптоматика или възпалителни заболявания с помощта на фонофорезата могат да се въведат лекарствени средства в проблемната област, които да подпомогнат оздравителния процес. Притежавам и уред, базиран на вакуум, който освен за разкрасителни процедури, може да бъде прилаган за миорелаксация и подобряване на кръво- и лимфотока. За разкрасителните процедури разполагам с целутрон и апарат за ултразвукова кавитация, които помагат за редуциране на целулита и локалните мастни натрупвания. А за релаксация и зареждане с нова енергия е подходящ масажът с топли вулканични камъни. Подходът ми е строго индивидуален и в зависимост от проблемите на конкретния пациент мога да приложа аурикулотерапия, мокситерапия или комбинация от най-подходящите за неговото здравословно състояние процедури, за да се почувства добре и да излезе от нашето студио с усмивка и настроение.

 Кои са най-често срещаните проблеми, за които пациентите търсят вашата помощ?

За съжаление всеки ден се срещам с болката на хората. Над 90% от пациентите имат проблеми с гърба, защото именно гърбът е огледало на физическото и психическото състояние. Основните причини за тези проблеми са свързани с прекомерния стрес в ежедневието и заседналия начин на живот. Повечето редовни клиенти ми споделят, че тялото им усеща натрупаното напрежение и трябва да се разтоварят от него, за да се почувстват отново в добра форма. Изключително важно е да полагаме грижи за себе си, да се научим да се освобождаваме от стреса и да водим активен начин на живот, защото обездвижването е един от големите бичове на днешното време.

Сериозен проблем при децата са гръбначните изкривявания.
Преди години в училищата имаше лекари, които в началото на всяка година преглеждаха децата за гръбначни изкривявания и насочваха тези, които имаха нужда, към лечебна гимнастика. Днес личните лекари неглижират този проблем и прегледите не са обстойни. Затова много често гръбначните изкривявания при децата се изпускат, което след време може да доведе до сериозни последици за здравето.

 Какво бихте посъветвали родителите, за да предпазят децата си от гръбначни изкривявания?

Всяка година през септември на страницата си във фейсбук напомням на родителите да обърнат внимание на личните си лекари за обстоен преглед на децата за гръбначни изкривявания, защото колкото по-рано се вземат мерки, толкова по-добри ще са резултатите. Не искам да влизам в черни краски, но гръбначните деформации водят до проблеми с дихателната и сърдечносъдовата система, както и до други усложнения. Изключително важно е да залагаме на профилактиката и да се грижим за здравето на нашето тяло.

Каква е ролята на масажа за поддържане на добро здраве?

Все още ние българите нямаме нагласата да се грижим за себе си и да използваме масажа като профилактично средство. Масажът съществува от хилядолетия и се е доказал във времето като отличен метод за профилактика и лечение на различни заболявания. Проблемът е, че лекарите у нас не препоръчват физио- и кинезитерапевтични процедури, освен това масажът се възприема като лукс, а не като средство за профилактика и лечение. Надявам се, че хората ще започнат да осъзнават, че здравето не е даденост и трябва да полагат грижи, за да се радват на добро здраве.

За контакти: Студио за здраве и красота „Хеба“
София, ул. „Мъглен“ 5, тел. 02 953 2244
www.studioheba.com

Няма коментари