ДИЕТИТЕ И ОСНОВНИТЕ ПРИНЦИПИ В РЕЖИМИТЕ НА ХРАНЕНЕ

0

“Причината диетите да са ефективни е, че са съставени от основни принципи на здравословното хранене.”

Грешно е схващането, че диета непременно значи гладуване. Режимът на хранене или т.нар. диета, в идеалния си вариант, е различен за всеки отделен организъм, като се обуславя от индивидуални фактори – структура на тялото, килограми, навици и начин на живот, метаболизъм, здравословни проблеми и др. Въпреки голямото разнообразие на видовете диети – кето, палео, нисковъглехидратна, нискомазнинна, вегетарианство, веганство, суровоядство, фастинг и други, режимите на хранене се обединяват от универсални принципи. Какви са те, обяснява Иво Савов.

Иво Савов е персонален треньор по фитнес и консултант по здравословно хранене. Занимава се с фитнес от 11 години, практикува треньорска дейност от 4 години. Сред сертификатите му са C.O.R.F.I.T за персонален фитнес треньор и спортно хранене и Precision Nutrition – коучинг по изграждане на здравословни хранителни навици.

ОСНОВИ НА ЗДРАВОСЛОВНОТО ХРАНЕНЕ
Макар специалистите все още да търсят отговор на въпроса „Коя е най-добрата диета?“, на теория всяка една диета дава резултати. Ако разгледаме някои елементи на различните видове режими, става ясно, че нито един от тях не е специален и резултатите, до които води не се дължат на това, че се базира на нещо уникално и иновативно. Причината диетите да са ефективни е, че са съставени от основни принципи на здравословното хранене. Всеки определен режим на хранене по някакъв начин подтиква към ядене на повече пълноценни натурални храни, регулиране на количествения прием и намаляване или спиране на висококалорични и преработени храни, които се определят от специалистите като вредни и неподходящи. При включването на повече пълноценни хранителни продукти, дневният калориен прием спада, тъй като тези храни засищат и дават енергия, апетитът се регулира и човек не изпитва постоянен глад за сладко и други калорични храни.


РЕЗУЛТАТИ ОТ ВИДОВЕТЕ ДИЕТИ
Сред най-желаните постигнати резултати са отслабване, подобряване на здравословното състояние, повече тонус и енергия. Така става ясно, че отслабването на човек, спазващ кето диета не се дължи на нещо специално в тази диета, а на това, че е спрял преработените сладки изделия и е ял повече натурални и засищащи храни. По същата логика, един вегетарианец няма да отслабне, поради факта че е вегетарианец, а защото набляга на растителни храни, богати на фибри, които засищат за по-дълго време. Същият резултат би постигнал и без да спира животинските храни, ако просто добави повече зеленчуци към дневното си меню.

ДИЕТИТЕ – КОГА СА ОПАСНИ ЗА ЗДРАВЕТО
Какво ще стане, ако човек с глутенова непоносимост набляга на пълнозърнест хляб и овесени ядки или човек с проблеми с фруктозния метаболизъм яде повече плодове? Ами ако някой с ниско кръвно налягане спре солта? Изключването на въглехидратите, което е характерно за кето диетите, или пък липсата на достатъчно мазнини в менюто, много често води до аменорея (нарушения при полово зрели жени поради липса на менструален цикъл) и други хормонални проблеми. Има храни, които се отразяват добре на някои хора, докато при други могат да доведат до влошаване на здравословното състояние.


Идеалният режим се определя от индивидуалните фактори при всеки човек. Ето и някои от най-важните принципи:
► Да преобладават храни, които са минимално преработени.
► Да се сведе до умерен или до минимум приемът на високо преработени храни.
► Да се консумират разнообразни пълноценни храни, набавящи важните за здравето витамини, минерали, протеини, въглехидрати и мазнини.
► Да се приемат достатъчно течности спрямо индивидуалните нужди.
► Да се контролира количественият прием на храната при нужда, но не с резки промени, които могат да доведат до негативни последици за здравето.
► Да се опознаят сигналите на тялото за глад и да се разграничава физиологическият от психологическия глад, като съответно се намерят алтернативи за преодоляване на психологическия, предизвикан от стрес (медитация, четене, разходка, забавления с близки и други).


Основите би трябвало да изграждат режима на всеки, който желае да се храни по-добре. Ако един начин на хранене не задоволява нуждите на организма от витамини, минерали и други жизненоважни вещества, последствията за здравето могат да бъдат много сериозни. Също така, ако диетата се приема като нещо ограничаващо, може да нанесе сериозни психологически щети и да доведе до хранителни разстройства. Затова е добре да се търси балансиран начин на хранене, който да може да се спазва цял живот, вместо да се прибягва до строги диети, които могат да бъдат опасни. Това става чрез съобразяване с основните принципи на правилното хранене, преплетени с индивидуални фактори – здравословно състояние, възраст, цели, предпочитания за определени храни, религиозни и други убеждения, и най-важното – реална приложимост в ежедневието. Последното е най-важно, защото всеки един начин на хранене е обречен на провал, ако не може да се приложи в ежедневието. Хората сме различни и най-добрата диета за един, може да е най-лошата за друг. Затова сами или с помощ от специалист можем да потърсим начина на хранене, който ни кара да се чувстваме добре, допринася за целите ни, прави ни здрави и енергични, не ни кара да се чувстваме ограничени и да избягваме рождени дни, фирмени партита и вечери с приятели, защото сме „на диета“, а е гъвкав и пасва добре на нашия ритъм на живот. Това може да бъде и конкретен начин на хранене, като нисковъглехидратна диета или вегетарианство, може да е хранене, което комбинира различни диети или да е различно от всички известни начини на хранене, стига да е ефективно за конкретния човек. Важно е да се консултираме със специалист или медицинско лице преди да предприемем драстична промяна в начина си на хранене, особено при наличието на сериозен здравословен проблем.

За контакти:
тел. 0889 136 965,
e-mail: savov707@gmail.com

Няма коментари