Грижа за ръцете при минусови температури

0

Ръцете със сигурност имат нужда от грижа през цялата година. Това се постига със специални процедури. През зимните месеци обаче се появява необходимостта от допълнителни мерки, така че кожата на ръцете да бъде еластична. През този период тя е изложена на екстремни температурни колебания. 

Принципът е: превантивни мерки. В студените месеци е подходящо да се използват продукти, които съдържат голямо количество растителни масла. Те образуват допълнителен предпазващ слой за кожата, като допълват естествения ѝ блясък. Особено са се утвърдили продукти, съдържащи от жожоба, бадем, макадамия, а и същите са богати на вещества като пантенол или бета-глюкан. През зимата е намалено естественото образуване на кожни мазнини. Тъй като кожата на ръцете е особено тънка и не разполага с подкожна мастна тъкан, това води често до увреждане на нормалните функции на кожата и ноктите. Ежедневното боравене с вода и почистващи препарати – дали вкъщи или на работа, ги натоварва още повече през студените месеци. Те стават особено застрашени, защото към тези неприятни влияния се прибавят и силните температурни колебания навън и в помещенията, както и сухият въздух от отоплението. Понякога резултатите са тежки и се изразяват под формата на значително суха кожа и цепещи се нокти.

Нарушена повърхност на кожата чрез фини резки 

Здравето на кожата изисква задължително грижа особено през зимата. Повърхността на екстремно сухата кожа може да се наруши от фини, едва видими резки. В този случай епидермисът не е предпазен в дълбочина и дори и добре поносими вещества могат да предизвикат възпаления по кожата. За да се предотврати тази опасност, тя трябва да бъде поддържана влажна. Става въпрос за силата на витамините и ензимите: някои от тях са витамини A, D3 и Е, както и уреа, серамиди и глицерин. Те се срещат в много рецептури и се грижат за еластичността на кожата.

Красиви и силни нокти през зимата

Тъй като модерните нокти на съвременното поколение се свързват с естествените нокти чрез така нареченото „кератиново слепване“, то функционира оптимално, ако балансът на мазнините и влагата в кератина на ноктите е изравнен. По тази причина е особено важно да допълвате професионалните процедури в салоните с подходящи грижи вкъщи. Изискванията за индивидуалните правилни формули за грижа за ръцете и ноктите могат да бъдат съвършено различни. При грижа за естествените нокти трябва да се използва подходящ лечебен лак, който да бъде индивидуално съобразен. Тънките и слаби нокти имат нужда от подсилваща процедура, а чупливите нокти – от овлажняваща.

Етеричните масла при грижата за ръцете 

Още от десетилетия етеричните масла намират приложение в козметиката. Етеричните масла са естествени, летливи субстанции, които оказват влияние върху всички части на тялото и са идеални за грижата за ръцете с цел предотвратяване изсушаването на кожата. При трегермаслата, така наречените основни масла, трябва да се обърне внимание на това, че те не са рафинирани и пресовани на студено. Търсени видове за маникюр например са маслата от жожоба и бадем. Сладникавото бадемово масло е богати на ненаситени мастни киселини и витамини А, В1, В6 и Е и действа успокояващо на кожата. То е подходящо за всеки тип кожа. Сместа от масла от пачули, мирово и санталово дърво овлажнява и подхранва напуканата и суха кожа. Ще имате меки ръце, ако използвате смес от ментово, розмариново и евкалиптово масло. 

Няма коментари