Грижа за кожата през зимата

0
Параскева Лазарска, съсобственик в The One Aesthetic Center Petrich
Параскева Лазарска

Зимният сезон е истинско предизвикателство за доброто състояние на нашата кожа. Сезон, в който много хора пренебрегват грижата за кожата, вместо да посетят специалист козметолог и да коригират обичайните си козметични продукти и процедури. Как се отразява студът на различните типове кожа, защо е важно да доверим грижата за кожата си на доказани професионалисти – за отговор на тези и други въпроси специално потърсихме г-жа Параскева Лазарска, съсобственик в The One Aesthetic Center Petrich.

 Г-жо Лазарска, как се отразява студът на кожата?
 Студът действа доста пагубно – кожата става по-груба и суха, губи тонус и блясък. Дехидратира се и придобива вял, нездрав вид. Тенът става сив и неравен. Освен агресивните атмосферни условия, сериозен фактор за това е и застояването повече в затворени помещения, където въздухът е сух. Кожата трудно се снабдява с кислород, затруднява се процесът на излющването на мъртвия рогов слой и обновяването ѝ като цяло.

 Кои типове кожи страдат най-много през този сезон?
Определено това са сухите, дехидратирани и особено розацейните кожи.

 Какви грижи трябва да полагат хората със суха кожа?
 Задължително е редовното ексфолиране на горния рогов слой при всеки тип кожа. За мен това е най-важният фактор за едно добро състояние. Ще дам примера с пълната чаша – в нея не бихме могли да налеем каквото и да било. За да са ефективни всички подхранващи грижи, следва да им отворим път, по който да стигнат до конкретните слоеве на кожата. Изключително важно в този сезон е да бъде коригирана обичайната козметика за всеки тип кожа и особено за сухата и дехидратирана. Тя по презумция е по-деликатна и ранима и се нуждае от по-богати продукти. Аз смятам, че най-добрата грижа е превенцията, т.е. ежемесечното посещение при специалист в сферата на естетичните процедури. Редовната професионална грижа, както и правилно подбраната козметика, би могла дори да изключи пагубното влияние на студения и замърсен въздух през зимата. Оставете вашия дерматолог/козметик да се грижи за вас. Това е нашата работа. Разбира се, гласувайте доверието си на професионалист, в чиито качества сте се уверили лично и категорично.

Защо е важно да се доверяваме на професионалистите за грижа за нашата кожа?
Защото специалистът е този, който може да ни помогне наистина. Погрешно е да смятаме, че с основна хигиена вкъщи и някакъв крем, подбран от нас самите, можем да подобрим състоянието на кожата си. Когато нещата се получат по този начин, си е чиста проба късмет. Да се доверяваме на съветите на приятелка, която не е специалист, също не е добра идея. Това, че козметиката, която ползва тя, или процедурите, които прави, ѝ се отразяват добре, не значи, че ще имат същия ефект и върху нас. Всяка кожа е индивидуална. Преценката на специалиста е много важна не само за добрия вид на кожата, но и за нейното здраве. Да не забравяме, че кожата е най-големият орган в нашето тяло и за нея трябва да се грижим със същото старание и внимание, с което се грижим за зъбите си или за сърцето си. За съжаление доста от нас, в това число и аз, разбира се, предприемаме действия едва когато проблемът се задълбочи. Нека не чакаме това да се случи, за да направим необходимото за себе си. Тогава ще трябва да положим много повече усилия, да инвестираме време и не на последно място средства, за да заличим последиците.
В този ред на мисли аз смятам, че изключително добро решение за правилния подбор на козметиката е годишният скинчек. Процедурата набира все повече популярност и можете да я откриете във все повече дерматологични центрове и клиники. Повярвайте ми, инвестицията, която ще направите в посока правилна грижа за кожата, ще ви се отблагодарява всеки път, когато се погледнете в огледалото.

 Как студът се отразява на хората с розацейна кожа?
Известно е, че над 10% от населението на Земята страда от този проблем. При тях проблемът наистина е сериозен, защото през зимния сезон често ни се налага да излизаме от топло на студено или пък обратното. Това благоприятства засилване на зачервяването при хората, страдащи от розацея. Кожата им буквално пламва и е трудно да бъде успокоена. Видимостта на капилярите също се засилва.

Какви процедури са подходящи за тях през този сезон?
Аз бих препоръчала, разбира се, най-напред почистване, което е съобразено с този проблем. То трябва да бъде направено от професионалист, защото розацейната кожа е по-особена и се нуждае от повече внимание. Стандартното почистване на лице с пара при тях е абсолютно противопоказано. Изключително подходяща процедура за тези кожи е Hydrafacial MD. При нея няма затопляне, а точно обратното, има леко изстудяващ ефект. Това, съчетано с капиляроукрепващите съставки на серумите – стабилизирана формула на витамин С и екстракт от конски кестен, дава много добри резултати. Аз имам много клиентки, които предпочитат Hydrafacial MD пред всякакъв друг вид почистване на лицето. Тя е и сред моите любими процедури. Освен това с нея хидратираме в дълбочина кожата, което е много важно за зимния сезон.

Личният ми опит показва, че капилярите се повлияват много добре и от терапиите с червена LED светлина, защото тя има силно успокояващ ефект. Апаратът Wish PRO например има терапия, в която може да се използва червена LED светлина и капсула с успокояващо мляко, които действат чудесно на зачервените и чуствителни кожи. Ползването на защитни кремове тук е абсолютно задължително целогодишно. Тези козметични методи обаче помагат до определен момент. Когато проблемът с разширените капиляри, респективно с розацеята, се задълбочи и обичайните козметични средства не помагат, пациентът трябва да се обърне към специалист дерматолог. Много добро решение за този проблем са процедурите с лазер. Например PDL лазерът V-Beam Perfecta дава отлични резултати. Вярвайте в технологиите – те са създадени, за да ни помагат.

 Какви грижи трябва да полагат хората с мазна и смесен тип кожа?
Те са привилегировани през зимата. В случая студът се отразява една идея по-леко. При хората с мазна и смесен тип кожа трябва да се наблегне на редовното почистване и ексфолиране. При тях себумната секреция е засилена, което предполага и по-често запушване на порите. Затова наред с редовното посещение на козметик, е необходимо те да наблегнат и на хигиенната грижа и вкъщи. Освен ежедневните почистващи средства, които са задължителни за всеки тип кожа, при тях трябва да се използва и по-дълбоко почистващ продукт веднъж или два пъти седмично. Нека бъде крем или серум с по-лека текстура. Чудесен вариант за този тип кожи са BB кремовете. Аз твърдо вярвам в ползите на този тип козметичен продукт, както и на високия клас фон дьо тени. В случая рискувам да ме осъдят много колеги, но това е моето мнение.

 Акнеичната кожа как се влияе от студа?
Акнеичната кожа определено страда. Раздразненията и зачервяването, които така или иначе съществуват, се засилват. При тези случаи забраняваме намесата вкъщи, освен основната хигиена, която също трябва да е специализирана и препоръчана от специалист. Вредите от акнето могат да се сведат до минимум, когато борбата започне в най-ранния му стадий. Тук много важна е навременната консултация с дерматолог, който да изпише адекватно лечение за конкретния случай, когато това е необходимо. Работата на козметика е да поддържа кожата чиста и дезинфекцирана. Проблемът акне категорично трябва да се третира от лекар дерматолог и козметик заедно. Тази грижа е много специализирана и своеволията трябва категорично да бъдат изключени. Държа да отбележа, че начинът на хранене изключително много се отразява на този тип проблем на кожата. Често той е и генетично заложен обаче. И пак идва ролята на специалистите – те могат да преценят от какво е предизвикано и как да третираме успешно акнето. Доверете им се.

Вие вече имате нова процедура с апарата e-TWO. В кои от изброените по-горе случаи препоръчвате прилагането ѝ?
О, това е новата ми любима процедура, която гарантира безкомпромисни резултати. Апаратът e-TWO има два апликатора, които работят с радиочестота – аблативна и неаблативна. Това означава, че той е подходящ за широк кръг от проблеми. Знаем, че дехидратираната кожа се състарява много по-рано. За съжаление в даден момент във всяка по-зряла кожа настъпват физиологични изменения, които водят до нейното състаряване. В тези случаи неаблативната радиочестота е чудесен помощник за обновяването ѝ. За още по-видимо подмладяване на кожата можем да използваме и малко по-инвазивната, но даваща страхотни резултати аблативната радиочестота.
И не само това. Каквито и усилия да положим в борбата с акнето, то ще даде своя отпечатък върху кожата било под формата на петна от пъпчиците или белези като разширени пори и неравна кожа. e-TWO е една от най-ефективните фракционирани радиочестотни терапии за разрешаването на този проблем. За мен като специалист, който в практиката си се е сблъсквал с всякакъв вид проблеми, да разполагам точно с такъв тип апарат, е изключително важно. Той ми дава възможност да бъда още по-ефективна и максимално полезна за своите пациенти (клиенти).

За контакти: THE ONE AESTHETIC CENTER PETRICH
Петрич, ул. „Д-р Асен Златаров“ 28, тел. 0878 222 513
www.theonepetrich.com

Няма коментари