Глината в козметиката

0

Различните видове козметична глина помагат в борбата със следите на времето, нормализират себумната секреция, премахват възпаленията и несъвършенствата по кожата. Глината в козметиката може да се използва както в чист вид, така и в качеството си на ингредиент в състава на различни продукти. Основна съставка на глината са силикатите, на които се дължат и добрите й пластични свойства. Също така съдържа голямо количество минерални соли и микроелементи, като желязо, цинк, калций, алуминий, магнезий, калий. 

 

За нуждите на козметиката глините се добиват в екологично чисти райони и задължително се проверяват за наличие на тежки метали и радиоактивни вещества. Благодарение на богатия си минерален състав, глините се използват за различни козметични цели. В зависимост от вида и концентрацията на глината в козметичните средства значително се подобрява състоянието на кожата, тъй като нейните съставки стимулират клетъчната регенерация, активизират микроциркулацията, спомагат за извеждането на токсините, нормализират работата на мастните жлези и себумната секреция. Глината има доказан оздравителен и подмладяващ ефект.

Видове козметични глини

В природата съществува цяла цветова палитра глини, като цветът зависи от минералния състав на глината (наличие на желязо, мед и др.). Всеки вид глина притежава специфични свойства и в зависимост от тях се използва за решаване на различни естетични проблеми в козметологията.

 

1. Бяла глина (най-разпространеният вид, съдържа минерала каолин, силиций, цинк и магнезий) – препоръчва се за зряла, суха и повяхнала кожа, освен това укрепва чупливите и слаби коси, притежава регенериращо и антисептично действие.

 

2. Синя глина (синият цвят се дължи на соли на кадмий и кобалт) – има противовъзпалително и антибактериално действие, стяга порите, омекотява и тонизира. Подходяща е за нормална и смесен тип кожа.

 

3. Жълта (съдържа съединения на калий, желязо и сяра) – освежава, тонизира и насища с кислород кожата, спомага за извеждане на токсините. Препоръчва се за отпусната и повяхнала кожа с бръчки.

 

4. Червена (цветът й се дължи на железен оксид с примеси на мед) – подходяща е за чувствителна кожа, склонна към зачервяване и раздразнения. Ефикасно отстранява червените петна по кожата, повишава еластичността на капилярите, възстановява жизнения тонус. 

 

5. Розова (микс от бяла и червена глина) – укрепва и заздравява крехките и чупливи нокти. 

 

 

6. Сиво-черна (съдържа въглеродни съединения и соли на желязото) –

притежава овлажняващи, тонизиращи и подмладяващи свойства. Подходяща е за дехидратирана и много суха кожа, тъй като нормализира хидролипидния баланс, изглажда фините линии, възвръща сияйността на кожата.

 

7. Зелена глина (богата е на цинк, кобалт, фосфор, манган, мед) –

почиства порите в дълбочина, свива ги, премахва излишния себум и нормализира работата на мастните жлези. Препоръчва се при мазна и проблемна кожа. 

 

Глината в професионалните процедури

Широко приложение глината намира в професионалните козметични процедури. Много често се прилага за почистване в дълбочина на кожата на лицето и премахване на прекомерното омазняване, за дрениране на тъканите и борба с целулита, както и общо подобряване състоянието на кожата на лицето и тялото. Глината се използва и като спомагателно средство в процедурите за отслабване. Нерядко се среща и в експресните процедури за моментално освежаване на кожата, изравняване тена на лицето и лифтинг ефект.  

Например синята глина е уникално средство за решаване на редица козметични проблеми: за лице – регулиране на себумната секреция, стягане на порите и нормализиране на хидролипидния баланс; за тяло – антицелулитни, отслабващи и детоксикиращи процедури. Жълтата глина заедно с други активни съставки се включва във формулата на маски за лице с подхранващ, антиейджинг и лифтинг ефект, както и маски за тяло с антицелулитно, тонизиращо и стягащо действие. Много често зелената глина се използва в комбинация с микронизирани водорасли, етерични масла и растителни екстракти в маски за мазна и проблемна кожа с цел почистване на порите в дълбочина и нормализиране на себумната секреция. Благодарение на дрениращото си действие зелената глина се включва и в състава на продукти, които облекчават усещането за тежест и болка в краката.

Няма коментари