ГАСТРО – натурален продукт за лечение на гастрити и язви

0

  ГАСТРО е натурална течна хранителна добавка, която възстановява стомашния комфорт, нормализира работата на храносмилателната система, стимулира имунната система, има общоукрепващо, тонизиращо и антиоксидантно действие. Продуктът съдържа екстракт от охлюви, жълт кантарион и мента и се препоръчва при стомашно-чревни проблеми, заболявания на храносмилателната система, киселини и тежест в стомаха.

  Екстрактът от охлюви е богат на активни съставки като гликани, гликопротеини, ензими, протеини, антимикробни пептиди и други, които могат да се използват като чисти компоненти в лекарствени продукти за вътрешна употреба. Тези активни компоненти притежават лечебно действие при стафилококови инфекции – кожни инфекции, инфектиране на рани, пневмонии, мастити, флебити, менингити, инфекции на пикочните пътища, хранителни отравяния и др. Могат да се използват срещу болестотворни щамове на Escherichia coli, които причиняват разстройство с отделяне на кръв, както и бъбречни увреждания. Също така могат да се прилагат при инфекции на отделителната система, причинени от Klebsiella pneumonia и др.

Биохимичният анализ на екстракта от охлюви показва, че представлява сложен комплекс от гликозилирани съединения, като глюкозаминогликани, гликопротеини и протеогликани, хиалуронова киселина, протеини, мед-съдържащи пептиди, свободни аминокиселини, ензими, микроелементи (мед, цинк, магнезий и желязо). Експертите потвърждават съдържанието на регенеративни компоненти в слузта от охлюви, като алантоин, колаген и еластин, които са доста близки до човешките и стимулират образуването на нови колагенови и еластинови влакна.

  Секретът на охлюва има специфични антимикробни и антибактериални свойства. Унищожава бактериите Escherichia coli, стафилококи и др. Поради наличието на редица пептиди, проявяващи антибактериални свойства, слузта от охлюви може успешно да се прилага в комбинация с антибиотична терапия срещу инфекции, причинени от Helicobacter pylori. Затова секретът действа като естествен антибиотик, който е по-ефективен от лекарствата, към които често се развива резистентност.

  Концентрацията на мед и мед-съдържащи пептиди в слузта е голяма. Мед-съдържащите пептиди имат свойството да стимулират колагенообразуването и да регенерират тъканите и лигавицата. Известна е пряката роля на медните йони да улесняват ангиогенезата (формирането на нови кръвоносни съдове), което има важно значение за по-бързото заздравяване на рани.

  Екстрактът от жълт кантарион (Hypericum perforatum) съдържа 0,5% хиперицин и псевдохиперицин, които са кондензирани антрахинонови производни. Намерени са също флавоноидите хиперозид (около 1%), рутин, кверцитрин, изокверцитрин, кверцетин и др., смолисти вещества (до 10%), 5–10% катехинови дъбилни вещества, до 0,10% етерично масло – оцветено в зелено и съставено предимно от сесквитерпени, каротен, никотинова киселина, ксантони и др. Благодарение на богатството от съставки екстрактът от жълт кантарион има противовъзпалително, противомикробно, ранозаздравяващо и противоязвено действие.

  Екстрактът от мента (Mentha) помага срещу гадене, болки в стомаха, метеоризъм (газове в червата). В народната медицина ментата се използва много отдавна за успокояване на спазмите в храносмилателните пътища и възвръщане на апетита. Има и противовъзпалително и жлъчегонно въздействие. Ментата е подходяща билка за лечение при заболявания на жлъчните пътища, жлъчнокаменна болест, хроничен панкреатит, разстройство.

Няма коментари