Борбата с възрастта е пресечната точка на изкуството и практическата медицина

0

В Париж се проведе ключовото събитие в света на естетичната медицина – IMCAS World Congress 2020. Разговаряме с водещия специалист д-р Дончо Етугов за впечатленията му от престижния форум и най-новите методи, които успешно прилага в естетичната си практика.

Д-р Дончо Етугов, главен асистент в Катедрата по дерматология и венерология на МУ – София, собственик на дерматологичните клиники Dermal Lase и Esthetics&Dermatology.

Д-р Етугов, кои са най-търсените дермато-естетични процедури във вашите клиники Dermal Lase и Esthetics&Dermatology?
Замислих се преди да отговоря, но ще се постарая да спазя мотото на най-голямото европейско естетично и дерматологично събитие, което се проведе в Париж. А то е: „Stop filling and start lifting“ – „да спрем да пълним, а да започнем да лифтираме“. Най-честият въпрос, който моите пациенти задават, е дали мога да освежа и подмладя лицето и кожата, без да променям чертите и запазя собственото аз. Това е и стилът на работа в двете клиники. Целим нашата терапия да подмлади лицето, без да представлява видима и натрапчива корекция.

Какви са наблюденията ви – отмина ли модата на свръхобемните устни и големите скули у нас?
Категорично смятам, че премина чалга модата и визията „по много“ както при дамите, така и при мъжете. Много от хипермускулестите момчета предпочитат да са стегнати и добре оформени. Дамите все по-често търсят умерената и красива корекция както на лицето, така и на телесните пропорции. В моята практика намалих използването на филъри за сметка на стягащите и повдигащи процедури. Работя върху качеството на кожата, за да се стегне и повдигне. Използвам инвазивни процедури, като фракционирана радиочестота. Посредством малки иглички се прониква в средния кожен слой и се затопля до 65-70°С, което провокира фибробластите да синтезират нов, млад колаген и еластин. Така кожата става по-плътна и повдигната. Микронидлингът и фракционираният СО2 лазер имат подмладяващ и стягащ ефект. Чрез контролирана термична или механична микротравма се стимулира производството на съединителна тъкан, което стяга и повдига кожата. Не мога да не спомена и за лифтирането на лицето с конци. Ефикасен метод, с който се постигат естествени подмладяващи резултати. Отне повече от 5 години, за да разработя собствен метод и да кажа смело, че това е бъдещето на антиейдж медицината. Резултатите могат да се съпоставят с тези от хирургичен лифтинг.

Какви методи използвате за премахване на двойна брадичка?
Двойната брадичка, както и отпуснатата шия са сериозно предизвикателство за специалистите по естетична медицина и пластична хирургия. Този проблем не може да се разреши с филъри или неинвазивни апаратни процедури. Трябва комбиниран подход. Ако има излишна мастна тъкан, тя трябва да се отстрани и най-ефикасна е липосукцията. Следват процедури за стягане и повдигане. Без да се проведе инвазивна терапия, резултатът е незадоволителен. Много колеги инжектират т.нар. липолитични разтвори, с които да разградят подкожната мастна тъкан, но на практика няма ефикасен продукт, който да намали мастния обем. В моята практика прилагам face- and neck-tight. Обединява липосукция, с последващо загряване на подкожието до 70°С. С тази температура се моделира остатъчната мастна тъкан и се стимулира синтеза на колаген. Така се постига едновременно отстраняване на излишъка от подкожна мазнина, стягане и повдигане на отпуснатата кожа. Няколко месеца след процедурата, при необходимост може да се направи и лифтинг с конци. Поставям 10 конеца, по 5 на всяка страна, по строго определена схема, като фиксирам краищата на конците в плътни структури и преминавам през лигаментите (връзките на кожата с дълбоките структури) и по този начин повдигам и лифтирам „държачите“ на кожата. Единият край на конците е фиксиран в тъканите около ключиците, а другият в плътните тъкани около контура на долната челюст. Излишната кожа се повдига под и зад ушите и до няколко седмици сляга и се изглажда. Тази лифтираща техника няма аналог и е запазена марка на Dermal Lase и Esthetics&Dermatology клиники. Може да бъде приложена при всички пациенти – както самостоятелно лифтиране на шията с конци, така и с предварително направен фейс и нектайт.

Какъв е вашият подход към пациентите, които имат нереалистични очаквания?
Преди всяка процедура се провежда консултация, за да се опознае пациентът, да се оцени състоянието на кожата, както и общото здравословно състояние. Понякога желаната процедура не може да бъде извършена, поради здравословни проблеми или нереалистични очаквания от пациента. Обсъждаме подробно какво може да се постигне и какви са рисковете. В медицината всяка инвазивна процедура или манипулация крие рискове. Една мускулна инжекция, например, може да провокира абсцес, а когато са серия от убождания или срезове, рисковете съществуват. Познанията и опитът на специалиста са от голямо значение за добрите и безопасни резултати. Отказвал съм процедура именно поради нереалистични очаквания или неправилно избран от пациента метод. Отделям достатъчно време, за да събеседвам с пациента и да покажа нагледно какво предстои. Смятам, че пациентите трябва да бъдат информирани и образовани. За това изключително важна роля имат медиите. Заедно със специалистите, да се отправят верни и точни послания към пациентите, за да се изгради добър вкус и стил в антиейдж културата.

За контакти: AESTHETICS&DERMATOLOGY
София, кв. Иван Вазов, ул. Балша 5, тел. 0885 566 650
DERMAL&LASE CENTER – Парк Център София
кв. Лозенец, бул. Арсеналски 2, eт. 3, тел. 0888 066 651

Няма коментари