Балнеологията е сфера, в която има развитие

0

Петият годишен конгрес на BUBSPA се проведе в с. Огняново, общ. Гоце Делчев и премина под мотото ”България – лидер в здравния туризъм на Балканите. Четири сезона Медикъл/СПА, таласо, СПА и уелнес туризъм”. Събитието се осъществи под патронажа на Министерство на туризма и в партньорство с общините Гоце Делчев и Гърмен, както и Европейската СПА асоциация. В рамките на конгреса бяха разгледани актуални теми, свързани с успешното маркетингово позициониране на българските СПА дестинации, Медикъл/СПА и СПА хотели на международния пазар и други важни аспекти, свързани със СПА индустрията. Предствяме ви г-жа Марияна Добрева, зам.-председател на Българския съюз по балнеология и спа туризъм в специално интервю за сп. Beauty Woman.

Марияна Добрева

Марияна Добрева,

зам.-председател на Българския съюз по балнеология и спа туризъм

 

Г-жо Добрева, защо избрахте тази година Петият годишен конгрес на BUBSPA да се проведе в СПА дестинация, която не е толкова популярна?

Две са причините, поради които избрахме точно този район – едната е, че това е единственото място, където наистина има 4 сезона СПА туризъм. Районът е интересен с това, че само на 50 км разстояние е Пирин планина, където се намира най-известният ни ски курорт Банско, лечебни минерални извори, а надолу по поречието на река Места се усеща свежия полъх на Бяло море. Мястото е наистина уникално, наситено е с история, културни забележителности и спецификата на българските традиции, като например винопроизводството. В този регион се отглеждат уникални сортове грозде, тук се намира известната винарна изба Uva Nestum и луксозният комплекс Uva Nestum Wine & SPA. Втората причина, поради която си позволих да лобирам за този район е, че това е моето родно място.

Вие сте мениджър на два много успешни български СПА хотела, които са доста различни като профил на туризма. Каква всъщност е разликата между тях?

Хотелиерството не е професия, не е и хоби, това е мотивация да правиш нещо, от което чувстваш удовлетворение – например, когато един гост си тръгва от хотела с усмивка. Неведнъж съм казвала, че хората, занимаващи се със СПА туризъм продават мечти. Защо мечти? Защото всеки човек мечтае да отиде за два, пет или десет дни в СПА хотел да релаксира, да си отпочине и идвайки при нас, гостите ни очакват да получат наистина пълноценен релакс. Нашите гости имат много големи очаквания и затова винаги трябва да се стремим да им предоставим най-доброто за тяхната почивка.

Балнеологията е сфера, в която има развитие, защото предлагаме цялостен и много качествен продукт, който наистина е на европейско ниво. В България има много лечебни минерални извори и трябва да положим максимум усилия да развием тази сфера, която дава отлични възможности за превенция на здравето.

Двата обекта, към които имам пряко отношение са „Белчин Гардън“ в к.к. Белчин бани и „Стримон Гардън” в Кюстендил. СПА хотел „Белчин Гардън“ е доказателство как с промотиране и с качествен продукт могат да се привлекат много гости. „Стримон Гардън” е коренно различен, той по-скоро е градски СПА хотел, намира се в центъра на Кюстендил и успяхме да го наложим като СПА и медикъл дестинация. В него сме съчетали вековните традиции и съвременните постижения в балнеолечението, за да създадем едно неповторимо изживяване за нашите гости. Той е СПА и медикъл хотел на 2018 година и успяхме да го наложим чрез историята, защото преди години е бил профилакториум, т.е. хората от региона са го посещавали за профилактика на заболявания на опорно-двигателния апарат и за лечение на стерилитет. Ние използвахме историята, за да продължим приказката и в бъдеще.

балнеология

Според статистиката в момента българските СПА хотели имат около 80% заетост на легловата база. Защо да се инвестира в този бизнес?

Ако трябва да бъда откровена, заетостта в СПА туризма се определя на годишна база, затова се стремим да бъдем активни и през четирите сезона, за да може тази заетост да бъде постоянна. Но в България все още има дестинации, които не са наложени. Например в Кюстендил аз не работя за заетостта на хотела, а за налагане на дестинацията, защото този град има страхотен потенциал, въпреки че в последно време е останал в периферията на курортите за балнеолечение. Точно затова работим в посока налагане на Кюстендил като СПА дестинация, за да се върне неговата известност – той е един от първите, обявен за балнеокурорт през 1978 г. Всеки инвеститор намира смисъл в какво да вложи средствата си. За мен СПА и медикъл туризмът е сфера, в която наистина може да има развитие и да видиш резултатите от усилията, които си положил. На тазгодишния конгрес се обсъждаше, че чрез профилактика на здравето подобряваме не само качеството си на живот, но и правим малки стъпки да се борим с демографската криза. Възможно е да звучи наивно, но това е нещо, към което съм се стремила през всичките тези 10 години работа в СПА и медикъл туризма.

Според вас как ще се развива балнеологията в България?

Ако зависеше от неправителствените организации, каквато е нашата, балнеологията ще се развива в правилната посока, която е насочена към качествения продукт и здравето на хората. За съжаление в България все още профилактиката на здравето се възприема като лукс. Затова търсим партньорство с държавните институции, които могат да ни помогнат в тези начинания, тъй като в България един от основните приоритети винаги е било здравеопазването, а в днешно време и борбата с демографската криза.

В СПА хотел „Стримон Гардън“ се предлагат различни здравни програми. Бихте ли разказали повече за тях?

Да, това са специално разработените ни здравни програми, даже по една от тях – „Рехабилитация на заболявания на опорно-двигателен апарат“ за последната година се включиха 290 души. Това е и нашата гордост, че успяваме да се наложим наистина като Медикъл СПА хотел и гостите, които ни посещават обикновено са с включени рехабилитационни и профилактични процедури.

В МЕДИКЪЛ СПА направлението на СПА центъра в „Стримон Гардън“ са разработени здравни програми за профилактика и лечение на заболявания на опорно-двигателен апарат, периферна нервна система, ендокринна система, полова система и други.

Програмата „Рехабилитация на заболявания на опорно-двигателен апарат“ е разработена лично от д-р Татяна Ангелова, специалист по физикална и рехабилитационна медицина и управител на СПА центъра към хотела, прилага се индивидуално и е подходяща за профилактика и балнеолечение при хора с хронични дегенеративни и възпалителни ставни заболявания. Разбира се, наблегнали сме и на други здравни програми – „Периферна нервна система“, „Детокс“ и най-вече програмата „Наднормено тегло“, която е предназначена както за възрастни, така и за подрастващи с метаболитни заболявания. За съжаление все още не се приема, че при децата е налице затлъстяване и трябва своевременно да се вземат мерки за нормализиране на теглото. Затова тази година нашата цел е да направим здравна програма само за деца, като включим различни игри, забавни тематики и интересни занимания, за да не се чувстват малките пациенти ограничени от лечебния курс, а да им е комфортно, уютно и спокойно.

Няма коментари